kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 349 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 16 cm x 12 cm |
ISBN: | 963-234-200-3 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Borszőlőfajták | 11 |
A szőlőfajták borászati jellemzése | 13 |
Magyarországon kevésbé ismert fontosabb szőlőfajták | 22 |
Egykori szőlőfajtáink | 29 |
Nevezetes borok és borvidékek | 33 |
Hatósági előírások, szabványok | 67 |
A must és a bor készítésekor és kezelésekor felhasználható anyagok | 69 |
A must és a bor készítésekor és kezelésekor alkalmazható eljárások | 72 |
Borászati szabványok | 73 |
Termékszabványok | 73 |
Vizsgálati szabványok | 73 |
A must és a bor összetétele | 83 |
Cukrok | 85 |
Alkoholok | 86 |
Szerves savak | 87 |
Ásványi anyagok | 88 |
Nitrogéntartalmú anyagok | 90 |
Illatanyagok | 91 |
Fenolszármazékok | 91 |
Pektinanyagok | 92 |
Enzimek | 92 |
Vitaminok | 92 |
Szén-dioxid (CO2) | 93 |
A must és a bor mikroorganizmusai | 97 |
Borélesztők | 99 |
Borbaktériumok | 103 |
Ecetbaktériumok (Acetobacter fajok) | 103 |
Tejsavbaktériumok | 103 |
Penészgombák | 105 |
Must- és borkezelés | 107 |
A bor tárolása | 110 |
Fahordók | 111 |
Vasbeton tartályok | 113 |
Műanyag tartályok | 115 |
Fémtartályok | 115 |
Adatok űr- és folyadéktartalom kiszámításához | 115 |
Kénezés | 119 |
Kénezési módszerek | 119 |
A szőlő és a must kénezése | 121 |
Borok kénezése | 121 |
Nyálkázás | 124 |
A must cukortartalmának növelése | 125 |
A must erjesztése | 135 |
Erjesztés fajélesztővel | 136 |
Az erjedés irányítása és ellenőrzése | 137 |
Térfogatcsökkentés | 138 |
Vörösborkészítés | 139 |
Musttartósítás | 141 |
Fojtott must | 141 |
Szeszezett must (misztella) | 141 |
Sűrített must | 142 |
Cukorral töményített must | 143 |
Fejtés | 145 |
Szeparálás | 147 |
Feltöltés | 149 |
Háziasítás | 150 |
Derítés | 151 |
Bentonitos derítés | 152 |
Csersavas-zselatinos derítés | 152 |
Kovasavas-zselatinos derítés | 154 |
Sárgavérlúgsós derítés (kékderítés) | 154 |
Szűrés | 158 |
Kovaföld | 158 |
Perilt | 161 |
Cellulóz | 161 |
Azbeszt | 161 |
Szűrőlapok | 161 |
Szűrőmembránok | 162 |
A savtartalom szabályozása | 165 |
Savcsökkentés szénsavas mésszel | 165 |
Kettős sós savtompítás | 166 |
Savcsökkentés biológiai almasavbontással | 167 |
A savtartalom növelése | 167 |
Hidegkezelés | 168 |
Borok térfogatának változása hőmérséklet-változás hatására | 170 |
Melegkezelés | 172 |
Pasztőrözés | 172 |
Tartós melegkezelés | 172 |
Melegtöltés | 172 |
A bor színezése | 173 |
Borkezelés aktív szénnel | 174 |
Avinálás | 175 |
Párlási bor (Brennwein) | 176 |
A borok szénsavazása | 177 |
A borok frissítése | 177 |
Üdítő jellegű szénsavas bor és gyöngyözőbor készítése | 177 |
Habzóbor gyártása | 178 |
Pezsgőgyártás | 179 |
Alapborkészítés | 179 |
Likőrök | 180 |
Élesztő | 181 |
A töltőbor összeállítása | 181 |
Erjesztés, érlelés | 182 |
Tiszítás, likőrözés | 183 |
A pezsgőspalackban mért nyomás | 184 |
A szén-dioxid oldhatósága borban | 185 |
Csemege-, ürmös- és fűszerezett borok | 187 |
Az alapanyagok keverési arányának kiszámítása | 187 |
Fűszerek | 189 |
A borkezeléssel kapcsolatos adatok | 191 |
Borbetegségek és borhibák | 195 |
Must- és borvizsgálatok | 203 |
Mustfokolás | 205 |
Különféle mustmérők összehasonlító adatai | 209 |
Az alkoholtartalom meghatározása | 210 |
A titrálható savtartalom meghatározása | 214 |
A borban előforduló savak adatai | 217 |
A cukortartalom meghatározása | 218 |
A vonadékanyag (az extrakt) meghatározása | 222 |
A borok sűrűsége | 225 |
A kénessavtartalom meghatározása | 227 |
Az állóképesség vizsgálata | 229 |
Levegőpróba | 229 |
Melegpróba | 229 |
Hidegpróba | 229 |
Rázópróba | 230 |
Sejtszám-meghatározás | 231 |
Sejtszám-meghatározás Bürker-kamrával | 231 |
Élősejt-szám meghatározása lemezöntéssel | 232 |
Élősejt-szám meghatározása membránszűréssel | 232 |
Üledékvizsgálat | 234 |
Borbírálat | 241 |
Gazdasági adatok | 251 |
A szőlőfeldolgozás különböző fázisaiban nyert termékek mennyisége | 253 |
Veszteségek | 254 |
Melléktermékek és hulladékok | 255 |
Borveszteségek | 256 |
Költségek | 257 |
Munkaerő-gazdálkodás | 258 |
Csomagolási és raktározási adatok | 259 |
Anyaggazdálkodás | 262 |
Árkalkuláció | 263 |
Technikai adatok | 265 |
Mértékek | 267 |
Régi magyar mértékek | 272 |
Angol-amerikai mértékek | 274 |
Egyéb folyadék-(bor-) űrmértékek | 275 |
Antik római folyadékűrmértékek | 276 |
Bibliai űrmértékek folyadékokra | 277 |
Kémiai adatok | 278 |
Egyes anyagok sűrűsége | 280 |
Borászati szótár | 281 |
Statisztikai adatok | 313 |
A világrészek részesedése a szőlő- és bortermelésben, 1986 | 315 |
A világrészek borfogyasztásának változása | 315 |
A világ bortermése | 315 |
A világ országainak szőlőterülete és bortermelése, 1986 | 316 |
A világ országainak borexportja | 317 |
Nagyobb mennyiségű bort importáló országok | 319 |
Az egy főre jutó borfogyasztás a világ országaiban, 1986 | 319 |
Magyarország bortermelése | 320 |
Magyarország borexportja (pezsgő nélkül) | 322 |
Pezsgőexportunk | 323 |
Az egy főre jutó borfogyasztsá Magyarországon | 323 |
Alkoholtartalmú italok belföldi kiskereskedelmi forgalma | 323 |
Magyarország 1985. évi borexportja | 324 |
A szőlőterület és a bortermelés megyénként, 1986 | 325 |
Szőlő- és bortermelés szektork szerint, 1986 | 326 |
A bortermelés bruttó termelési értéke (hordósborként), 1986 | 326 |
Szőlőfajták területe és részaránya a nagyüzemekben, 1986 | 327 |
Magyarország borvidékei, 1986 | 328 |
Függelék | 337 |
Irodalom | 341 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.