1.067.474

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borászati zsebnaptár az 1914. évre

Borászati zsebnaptár 1914 - Tizenötödik évfolyam

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Dr. Drucker Jenő
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 430 oldal
Sorozatcím: Borászati zsebnaptár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 15 cm x 10 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta »Pátria« Irodalmi Vállalat és nyomdai Részv.-Társ., Budapest. 9 oldalnyi korabeli hirdetéssel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Midőn jelen könyvecskének tizenötödik kiadását az illetékes magyar közönség elé bocsátom, nem mulaszthatom el, hogy mindenek előtt őszinte köszönetemet ne nyilvánítsam azért a jóakaratú... Tovább

Előszó

Midőn jelen könyvecskének tizenötödik kiadását az illetékes magyar közönség elé bocsátom, nem mulaszthatom el, hogy mindenek előtt őszinte köszönetemet ne nyilvánítsam azért a jóakaratú fogadtatásért,melyben ezen zsebnaptárt első megjelenése óta állandóan részesítette. De épen ezen változatlan bizalomból, melynek e könyv tizennégy éven át örvendett, merítem azt a meggyőződést, hogy ilyen könyvre szükség van és hogy tartalma a hozzáfűzött igényeket kielégíti.
Annyi tény, hogy ennek a könyvecskének a megjelenése óta a külföldi (persze idegen nyelvű) borászati zsebnaptárak hazánkból jóformán egészen kiszorultak és hagy szőlőtermelőink igen nagy része a naptárt nemcsak megszerzi, hanem állandóan magával hordja, tanácsait igénybe veszi, jegyzetsorait következetesen felhasználja.
Mint egy nagy elterjedésnek örvendő borászati szaklapnak szerkesztője, közel két évtized óta állok a legelőkelőbb magyar szőlőbirtokossággal állandó érintkezésben, nagyrészt levelezés utján. És érdeklődéssel tapasztalom, hogy a „Borászati Zsebnaptár" megjelenése óta a szerkesztőséghez intézett kérdezősködések, melyek nagyobbára ugyanazon körzetben mozogtak, mind kisebb arányt öltenek és pedig azért, mert a felmerülő kérdések túlnyomó részére gazdáink megtalálják a naptárban a rövid és pontos feleletet. Vissza

Tartalom

Elősző 3
Naptári rész 8
Csillagászati jegyzetek 44
Bélyegilleték 46
Kamatok táblázata 47
Régi mértékek átszámítása 48
Külföldi mértékek átszámítása 51
Különböző országok bor mérő mértékei 52
Világforgalomban levő pénznemek 54
Mértani meghatározások 56
Posta- és távirdatarifa 60
Szakközlemények.
I. Törvények és rendeletek.
A szőlő adója. A földadó 65
A hegyközségek 67
A szőlővesszőforgalomról 70
A szőlővessző- és oltványüzleti szokások 72
A borvidékek és az azokon ajánlható szőlőfajok 77
Boritaladó és italmérési illeték 81
A borhamisítás tilalma 88
A szövetkezetek 96
A Magy. Szőlősgazdák Országos Egyesületének alapszabály-kivonata 101
A Magy. Szőlősgazdák Orsz. Egyesületének eddigi tevékenysége 104
Elvi jelentőségű határozatok stb. 112
II. Intézmények.
M. kir. földmivelésügyi minisztérium 124
A felügyelői intézmény. 125
Iskolák és tanfolyamok. 128
Állami amerikai telepek 132
A szénkénegraktárak 133
Gyéritő munkavezetők 136
Vándorpinczemesterek. 137
Borvizsgáló szakértő bizottságok 137
Állami pinczefelügyelet 138
Állami borközráktárak. 140
M. kir. orsz. közp. mintapincze 141
M. bortermelők orsz. szövetkez. 141
Magy. Szőlősgazdák Országos Egyesülete 142
Orsz. Magy. Gazd. Egyesület. 142
A Gazd. Egyesületek Országos Szövetsége 143
Magyar Gazdaszövetség 143
Orsz. Magy. Kertészeti Egyesület 143
Egyéb borászati egyesületek, szövetkezetek 144
M. kir. kertészeti tanintézet . 146
Bajai kertészsegédiskola 147
Magy. kir. központi szőlészeti kisérleti állomás 147
Állami vegykisérleti állomások 148
M. kir. Meteorológiai és Földmágnességi Intézet 149
Mezőgazd. Kisérl. bizottság 149
Selyemtenyésztés 149
Méhészet 150
Magy. Kir. Mezőgazdasági
Múzeum 150
Magyar Agrár- és Jár.-bank r.-t. szőlőosztálya 150
A szőlőfelujítási kölcsönügyeket intéző bizottság tagjai 150
Mezőgazdák Szövetkezete 151
Szőlőkarók kiszolgáltatása 151
Használt táviróhuzalok 153
Karóárszabály 152
Hordók hitelesitése 153
Vasúti szállitási kedvezmények 155
Különböző államok bőrbe v. vámtarifája 155
III. Szőlömivelés.
Szőlőmivelési statisztika, a) A
világ bortermése 157
b) Ausztria és Magyarország 158
Magyarország bor- és szőlöforgalma 159
Ausztria és Magyarország borforgalma 160
Borfogyasztás világszerte 161
Szőlőmunkák hónapok szerint 161
A fekvés megválasztása és talajvizsgálat 168
Szőlővessző és karószükséglet. 172
Alany fajok 173
Európai szőlőfajok A) Borfajok 176
B) Csemegefajok 179
Milyen szőlőfajtát ültessünk 180
100 legelterjedtebb európai
szőlőfajta rövid ismertetése 181
Szőlőtelepitési költségek 195
Szőlőmunkáltatási költségek 197
Trágyázás a) Összehasonl. táblázat 197
b) Trágyafélék összetétele 198
c) Milyen műtrágyát használjunk? 199
d) Minő trágyát nem szabad keverni 202
e) Szárított sertéstrágya 203
f) Komposzttrágyakészités 203
g) A trágya alkalmazása. 206
Munkák sorrendje a szőlőben. 206
A föld forgatása (rigolozás) 207
Ültetés és tőkenevelés 209
A különféle mivelésmódok 212
Kostka-féle mívelés 214
A szőlőkarók és lugasoszlopok megválasztása 216
A szőlőkarók tartóssá tétele 219
Szőlőmivelés karó nélkül 221
A szőlő szaporítása magról 222
A hybridizáczió 222
A szőlő oltásáról 224
A szőlővesszők el vermelése 234
Az oltványok iskolázása 235
Bujtás és döntés 207
Fedés és nyitás 238
A kapálás 239
Válogatás, kurtítás, csonkázás stb. 242
Szőlőtelepek visszaesése 243
A hiányzó tőkék pótlása 245
A gyürüzés, ritkítás, lelevelezés 247
Homoki szőlőmivelés 248
A szőlő eltartása 253
A szőlő mint gyógyszer 255
A venyigék czélszerü értékesítéséről 258
A szüret 260
A szénkénegezés főbb szabályai 262
A szénkénegadagok kiszámítása 265
A szőlők veszedelme. Elemi csapások 267
Fiziológiai bajok 270
Állati ellenségek 272
Növényi ellenségek 281
Munkarend a szőlő ellenségeinek elpusztítására 286
IV. Borkészítés és pinczegazdaság.
A pinczemunkák hónapok szerint 288
A présház 292
A borprések. 294
Az erjesztő kamara 295
A borospincze 297
Boroshordók külső mázolása 299
Pinczeberendezés 300
Hordóméretek 301
A mustmérők használata 302
A különféle mustmérők
Kiszámítási, összehasonlító
táblázat 304
A bor főbb alkatrészei 306
Fő- és utóerjedés 307
A must szellőzése 308
A must eltartása 309
Tisztán erjesztett élesztők alkalmazása. 310
A borok fejtése 311
A derítés 314
A sz én savadagolás. 319
A borok szűrése 320
Vörösborkészités 322
A hordók kezelése és kénezése 324
Töltögetés, egyenlősítés 325
Fajborok készítése. 326
A bor szeszezése, savtalanitása 828
A szintelenités 329
A bor habzása 330
Borkóstolás 331
A palaczkozás. 332
Fémalkatrészek tisztántartása és védelme 334
Az üvegek szagának eltávolítása 335
Parafadugók tisztítása 337
Hordóbor költség kiszámítása 337
Uj hordók elkészítése bor alá 338
Hordók bevonása parafinnal 339
Szivárgó hordók tömítése 340
Penészes vagy dohos hordók kezelése 341
Vörösboros és pálinkás hordók használhatóvá tétele 342
Palaczkok tisztogatása 348
Törkölypálinka és cognacfőzés 343
Pezsgőgyártás 344
Ürmös-, mustár- stb. készités 346
A szőlőtörköly elvermelése. 347
A törköly értékesítése 348
A törköly mint takarmány. 349
A szőlőmagvak értékesítése 350
A borseprő felhasználása 350
Boreczetkészítés. 351
A borbetegségek és azok gyógyítása 353
A szőlészeti és borászati szakirodalom 358
Jegyzéknapló 353
Betűrendes tartalomjegyzék 426
Hirdetett tárgyak 429
Hirdető czégek 430
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem