1.060.471

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borászati technológia III.

az 1913-1 borász szakma számára/Élelmiszeripari szakközépiskolák tankönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 167 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-231-239-2
Megjegyzés: Megjelent 520 példányban. 47 fekete-fehér ábrával illusztrált. Tankönyvi szám: É-361/III.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A borok harmonizálása5
A borok háziasítása6
A háziasítás célja7
A bortörvény előírásai7
A háziasítás végrehajtása8
A savtartalom szabályozása10
A természetes savtartalom csökkentése10
A savtartalom csökkentése szénsavas mésszel11
A savtartalom szabályozása a biológiai almasavbomlás felhasználásával14
A savtartalom emelése17
A cukortartalom növelés17
A bortörvény előírásai17
A borok összhangja19
Az alkoholtartalom megváltoztatása21
A bortörvény előírásai21
Szín- és ízjavítás23
A borok tisztítása27
A borok fejtése28
Szeparálás32
A borok derítése36
A derítőanyagok hatása37
A derítés módjai43
Szűrés47
A szűrés hatása49
A szűrők kiválasztásának szempontjai50
A borok stabilizálása59
Melegkezelés60
Hidegkezelés61
Egyéb stabilizálóeljárások65
A csemegeborok készítése69
Tokaji borok69
Tokaji szamorodni70
Tokaji aszú70
Tokaji eszencia72
Tokaji máslás73
Tokaji fordítás73
Összeállított (típus-) csemegeborok74
Külföldi csemegebor-különlegességek78
Ürmösborok és fűszerezett borok80
A szénsavtartalmú borok készítése85
Szénsavtartalmú borok86
Üdítő jellegű borok86
Gyöngyözőbor86
Habzóbor87
Pezsgő88
A palackos erjesztésű és a palackos érlelésű pezsgő készítése89
Tankeljárással készülő pezsgő96
Alkoholmentes szénsavas üdítő italok gyártása103
Az üdítőital-készítés jelentősége103
Szörpgyártás105
Szaturálás107
Az üdítő italok összetétele108
A szénsavas üdítő italok palackozása110
Gyártásközi feladatok114
A bor- és az üdítőital-készítés mikrobiológiai ellenőrzése117
A borászat mikroorganizmusai119
Baktériumok119
Gombák120
Borbetegségek122
Ecetesedés122
Tejsavas erjedés erjesztés közben (mannitos erjedés)124
Borkősav- és glicerinerjedés (a bor megfordulása)125
Nyúlósodás126
Egéríz127
Virágosodás128
Kén-hidrogén-szag128
Élesztő és seprőíz129
Borhibák130
Fémek okozta törések130
Vegyes borhibák131
Az üdítő italok tartósságát veszélyeztető elváltozások134
A higiénia szerepe135
A borok és az üdítő italok forgalmazása139
Az élelmiszertörvény139
A bortörvény142
Szabványok143
A bor palackozása145
A palackozóüzem részei145
A palackozás munkamenete149
Italismeret157
A borok minősítése157
A borok szerepe az étkezésben160
A borok felszolgálása161

Dr. Gazdag László

Dr. Gazdag László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Gazdag László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem