kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 167 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-231-239-2 |
Megjegyzés: | Megjelent 520 példányban. 47 fekete-fehér ábrával illusztrált. Tankönyvi szám: É-361/III. |
A borok harmonizálása | 5 |
A borok háziasítása | 6 |
A háziasítás célja | 7 |
A bortörvény előírásai | 7 |
A háziasítás végrehajtása | 8 |
A savtartalom szabályozása | 10 |
A természetes savtartalom csökkentése | 10 |
A savtartalom csökkentése szénsavas mésszel | 11 |
A savtartalom szabályozása a biológiai almasavbomlás felhasználásával | 14 |
A savtartalom emelése | 17 |
A cukortartalom növelés | 17 |
A bortörvény előírásai | 17 |
A borok összhangja | 19 |
Az alkoholtartalom megváltoztatása | 21 |
A bortörvény előírásai | 21 |
Szín- és ízjavítás | 23 |
A borok tisztítása | 27 |
A borok fejtése | 28 |
Szeparálás | 32 |
A borok derítése | 36 |
A derítőanyagok hatása | 37 |
A derítés módjai | 43 |
Szűrés | 47 |
A szűrés hatása | 49 |
A szűrők kiválasztásának szempontjai | 50 |
A borok stabilizálása | 59 |
Melegkezelés | 60 |
Hidegkezelés | 61 |
Egyéb stabilizálóeljárások | 65 |
A csemegeborok készítése | 69 |
Tokaji borok | 69 |
Tokaji szamorodni | 70 |
Tokaji aszú | 70 |
Tokaji eszencia | 72 |
Tokaji máslás | 73 |
Tokaji fordítás | 73 |
Összeállított (típus-) csemegeborok | 74 |
Külföldi csemegebor-különlegességek | 78 |
Ürmösborok és fűszerezett borok | 80 |
A szénsavtartalmú borok készítése | 85 |
Szénsavtartalmú borok | 86 |
Üdítő jellegű borok | 86 |
Gyöngyözőbor | 86 |
Habzóbor | 87 |
Pezsgő | 88 |
A palackos erjesztésű és a palackos érlelésű pezsgő készítése | 89 |
Tankeljárással készülő pezsgő | 96 |
Alkoholmentes szénsavas üdítő italok gyártása | 103 |
Az üdítőital-készítés jelentősége | 103 |
Szörpgyártás | 105 |
Szaturálás | 107 |
Az üdítő italok összetétele | 108 |
A szénsavas üdítő italok palackozása | 110 |
Gyártásközi feladatok | 114 |
A bor- és az üdítőital-készítés mikrobiológiai ellenőrzése | 117 |
A borászat mikroorganizmusai | 119 |
Baktériumok | 119 |
Gombák | 120 |
Borbetegségek | 122 |
Ecetesedés | 122 |
Tejsavas erjedés erjesztés közben (mannitos erjedés) | 124 |
Borkősav- és glicerinerjedés (a bor megfordulása) | 125 |
Nyúlósodás | 126 |
Egéríz | 127 |
Virágosodás | 128 |
Kén-hidrogén-szag | 128 |
Élesztő és seprőíz | 129 |
Borhibák | 130 |
Fémek okozta törések | 130 |
Vegyes borhibák | 131 |
Az üdítő italok tartósságát veszélyeztető elváltozások | 134 |
A higiénia szerepe | 135 |
A borok és az üdítő italok forgalmazása | 139 |
Az élelmiszertörvény | 139 |
A bortörvény | 142 |
Szabványok | 143 |
A bor palackozása | 145 |
A palackozóüzem részei | 145 |
A palackozás munkamenete | 149 |
Italismeret | 157 |
A borok minősítése | 157 |
A borok szerepe az étkezésben | 160 |
A borok felszolgálása | 161 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.