Fülszöveg
Ez a mű az érett szőlőtől a palackozásig tartó borászati technológia nagyon bonyolult, sok odafigyelést és tudást követelő szakma minden mozzanatát ismerteti. A bor minősége függ
- a jól választott szőlőfajtától és a termőhelyi viszonyoktól,
- a szőlő érettségétől és betakarításának módjától,
- a borkészítési technológiától (szőlőfeldolgozás, mustkezelés, erjesztés),
- a bor kezelésétől, a tisztító és stabilizáló eljárásoktól, a borharmónia kialakításától,
- a bor érési viszonyainak szabályozásától,
- a bor tárolásának körülményeitől.
E munkafolyamatok után következik a bor palackozása, s így jut el a kereskedelembe, a borkedvelő fogyasztóhoz.
A könyv mindezeket a technológiai folyamatokat egy-egy fejezetben ismerteti, amit az érzékszervi vizsgálatok és a fogyasztási szokások alakulásának leírása zár.
Eperjesi Imre sok évtizedes bortechnológiai és oktatói gyakorlata, írói tapasztalata egy letisztult, lényegre törő, a mára kialakult borkultúrának megfelelő újdonságokat is...
Tovább
Fülszöveg
Ez a mű az érett szőlőtől a palackozásig tartó borászati technológia nagyon bonyolult, sok odafigyelést és tudást követelő szakma minden mozzanatát ismerteti. A bor minősége függ
- a jól választott szőlőfajtától és a termőhelyi viszonyoktól,
- a szőlő érettségétől és betakarításának módjától,
- a borkészítési technológiától (szőlőfeldolgozás, mustkezelés, erjesztés),
- a bor kezelésétől, a tisztító és stabilizáló eljárásoktól, a borharmónia kialakításától,
- a bor érési viszonyainak szabályozásától,
- a bor tárolásának körülményeitől.
E munkafolyamatok után következik a bor palackozása, s így jut el a kereskedelembe, a borkedvelő fogyasztóhoz.
A könyv mindezeket a technológiai folyamatokat egy-egy fejezetben ismerteti, amit az érzékszervi vizsgálatok és a fogyasztási szokások alakulásának leírása zár.
Eperjesi Imre sok évtizedes bortechnológiai és oktatói gyakorlata, írói tapasztalata egy letisztult, lényegre törő, a mára kialakult borkultúrának megfelelő újdonságokat is tartalmazó könyve nélkülözhetetlen a felnövekvő borásznemzedékek számára.
A Borászati technológia első tagja annak a trilógiának, amit a Kállay Miklós: Borászati kémia és Magyar Ildikó: Borászati mikrobiológia című munkái követnek.
Vissza