Előszó | 9 |
Bevezető | 10 |
A baktérium- és a gombanemzetségek rövidített nevei | 11 |
A könyvben használt egyéb rövidítések jegyzéke (vegyületek, enzimek, folyamatok, mértékegységek) | 12 |
A borászati mikrobiológia története (Edelényi M.) | 17 |
A borászatban jelentős mikroorganizmusok (Deák T. - Novák E. K. - Zsolt J.) | 19 |
A borászatban jelentős baktériumok | 20 |
A baktériumok alaktana és csoportosítása | 21 |
Az ecetsavbaktériumok | 26 |
Általános jellemzés | 26 |
A tejsavbaktériumok | 29 |
A bélbaktériumok | 36 |
A gombák | 39 |
Definíció | 39 |
Általános jellemzés | 39 |
A gombák ivartalan szaporodási és ivari folyamatai | 41 |
A gombák rendszerezése | 45 |
Zygomycota | 46 |
Ascomycota | 51 |
Ustomycota | 58 |
Basidiomycota | 59 |
Élesztők és élesztőszerű gombák | 61 |
Az élesztőtelepek és sejtek alaktana | 62 |
Ivari folyamat | 66 |
A sejtek funkcionális szerkezete | 70 |
Átfogó anyagcsere-folyamatok | 86 |
A táplálkozás, az anyagforgalom | 87 |
Genetikai vonatkozások | 146 |
A borászatban előforduló fontosabb élesztők | 148 |
A borászati mikrobiológia gyakorlata (Edelényi M.) | 161 |
A szőlő, a must és a bor mikroflórája | 161 |
Rothadások a szőlőn | 165 |
A szőlő nemesrothadása | 167 |
A must erjedését befolyásoló tényezők | 172 |
Az erjedési hőmérséklet | 173 |
A must tisztasága | 177 |
A cukortartalom | 179 |
Az etilalkohol-tartalom | 180 |
A szén-dioxid-tartalom | 180 |
Az oxigén | 181 |
A nitrogéntartalmú tápanyagok | 182 |
A szervessav-tartalom | 184 |
A cserzőanyagok | 184 |
A fémtartalom | 185 |
A kénessavtartalom | 186 |
A fungicid szermaradványok | 188 |
A biológiai tényezők | 190 |
Spontán erjedés - irányított erjedés | 190 |
A fajélesztők gyakorlati alkalamazása | 197 |
Különleges erjesztési eljárások | 202 |
A biológiai almasavbontás | 203 |
A tejsavbaktériumok energia- és szénforrása | 203 |
Az almasavbontó baktériumok nitrogénforrásai | 204 |
A környezeti tényezők hatása | 204 |
A biológiai almasavbontás szabályozása a gyakorlatban | 207 |
A bor mikrobiológiai érlelése | 209 |
Élesztőhártya alatti érlelés | 210 |
A mikrobiológiai borérlelés | 219 |
Az élesztőderítés | 220 |
A palackozás mikrobiológiája | 220 |
Palackmosás, tisztítószerek | 221 |
A csírátlanító szűrés | 222 |
A hideg-steril palackozás | 225 |
A meleg-steril palackozás | 227 |
Palackbor-pasztőrözés | 229 |
A pezsgőgyártás mikrobiológiája | 229 |
A palackos erjesztésű pezsgőgyártás | 231 |
A tankpezsgőgyártás mikrobiológiája | 232 |
A borbetegségek | 237 |
A virágosodás | 237 |
A tejsavas erjedés | 238 |
Az egéríz | 239 |
Az ecetesedés | 240 |
A baktériumok által okozott egyéb borbetegségek | 240 |
A mikroorganizmusok által okozott egyéb káros elváltozások | 241 |
Pincegazdasági higiénia | 243 |
Tisztítás - fertőtlenítés | 243 |
A borászatban alkalmazott fertőtlenítőszerek | 246 |
Az üzemi higiénia | 250 |
Mikrobiológiai vizsgálati módszerek (Deák F. - Edelényi M. - Novák E. K. - Zsolt J.) | 255 |
A mikroszkóp | 255 |
A fénymikroszkóp felépítése és működése | 255 |
A fénymikroszkóp használata | 257 |
A különleges megvilágítások | 260 |
Az elektronmikroszkóp | 262 |
Az alaktani vizsgálatok | 266 |
A rögzített, festett készítmények | 268 |
A mikroszkópos mérés | 270 |
Csíraszámolási módszerek | 261 |
Az összcsíraszám meghatározása mikroszkópos módszerrel | 272 |
A sejttömegmérés | 274 |
Az élőcsíraszám meghatározása tenyésztéssel | 276 |
A baktériumok meghatározása | 285 |
Az ecetsav-baktériumok meghatározási módszerei és határozókulcsa | 285 |
A tejsavbaktériumok meghatározási módszerei és határozókulcsa | 288 |
A bélbaktériumok meghatározási módszerei és határozókulcsa | 296 |
Mikológiai eljárások | 302 |
A tisztatenyészet-készítés | 302 |
A szélesztés | 302 |
A lemezöntés | 302 |
Az egysejt-tenyészet készítése cseppkultúrával | 303 |
Az egysejt-tenyészet készítése mikrolemezen | 303 |
Az egysejt-tenyészet készítése mikromanipulátor segítségével | 303 |
Az élesztők vizsgálata | 306 |
Antimikrobás anyagok vizsgálata | 309 |
A tartósítószer jelenlétének kimutatása | 309 |
A fertőtlenítőszerek hatékonyságának vizsgálata | 340 |
A mikrobiológiai ellenőrzés a borászatban | 341 |
A mintavétel | 342 |
Az üzemi higiénia ellenőrzése | 344 |
A palackozás ellenőrző vizsgálatai | 345 |
A biológiai stabilitás vizsgálata | 347 |
A Schanderl-módszer | 349 |
A Staudenmayer-módszer | 349 |
A borászati mikrobiológiai laboratórium berendezése | 354 |
A laboratórium elhelyezése, fontosabb berendezési tárgyai | 354 |
A fontosabb mikrobiológiai eszközök | 354 |
Tápközegek és eszközök előkészítése, csírátlanítása | 356 |
A tápközegek készítésének általános szempontjai | 356 |
Irodalomjegyzék | 369 |
Tárgymutató | 379 |
Idegen nyelvű összefoglalók | 387 |