1.048.492

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borászati mikrobiológia

Borgazdaság I. kötet II. rész

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 323 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-230-279-2
Megjegyzés: 50 fekete-fehér ábrával és fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az erjedést okozó mikroorganizmusok a növényvilág különböző csoportjaihoz tartoznak (baktériumok, gombák). Szabad szemmel csak akkor láthatók, ha igen nagy számban vannak együtt. A baktériumok mint... Tovább

Előszó

Az erjedést okozó mikroorganizmusok a növényvilág különböző csoportjaihoz tartoznak (baktériumok, gombák). Szabad szemmel csak akkor láthatók, ha igen nagy számban vannak együtt. A baktériumok mint vékony hártyák vagy más tenyészetek fordulnak elő. Színük különféle : fehér, sárga, piros stb. Az élesztők szintén különböző színű hártyákat és tenyészeteket alkotnak: a borélesztők szürkésfehérek, a Torulopsisok zöld, piros színben is előfordulhatnak. A penészgombák többnyire romló növényi részeken találhatók. Legtöbbször szürkésfehér színűek, mint például a Mucor, de lehetnek tiszta fehérek vagy színesek is, mint például a zöld Penicillium- és a fekete Aspergillusfajok. Az erjesztő szervezetek különálló egyedei többnyire csak mikroszkóppal ismerhetők fel. A baktériumok és az élesztők sejtjei gömbölyűek, tojásalakúak vagy többé-kevésbé hosszúkásak (22. és 15. ábra). Ezek a sejtek alkotják a tenyészeteket. Egy ilyen tenyészetnek minden sejtje különálló egyed. A penészgombák hosszú vékony fonalakból állnak, amelyeket hífáknak neveznek (1. és 8. ábra). Ezeknek összessége a gomba micéliuma. A micéliumon fejlődnek ki a szaporodási szervek. A mikroorganizmusok tanulmányozásához feltétlenül ismernünk kell a növényi sejt alkotórészeit. A növényi sejtet többnyire sejtfal veszi körül. Ezen belül van a protoplazma. Ennek részei: a citoplazma és a sejtmag. Ezenkívül egyes mikroorganizmusoknál (élesztőgombák) különleges apró élő részecskéket, kondrioszómákat is megfigyeltek benne. A citoplazma. A sejt élő anyaga, gyengén lúgos vagy semleges kémhatású, főtömege víz és fehérje. A citoplazmában előforduló kis szemcsék valószínűleg anyagcseretermékek. A citoplazma rendesen színtelen. Vannak azonban olyan mikroorganizmusok is, amelyek plazmája színanyagot tartalmaz (például néhány vörös színű baktérium). A citoplazmában rendesen zsír is van. Gyakran tartalmaz glikógént és granulumokat. A magasabb szénhidrátokkal együtt néhány élesztőben nagyobb mennyiségben trehalóz is található. A proteinok a citoplazma rendes alkotórészei, megtalálhatók minden baktériumban és gombában. Egyes baktériumokban találtak ként és vasoxidot is. Fiatal sejtekben a citoplazma a sejtteret teljesen kitölti. Az öregebb sejtekben gyengén savanyú folyadék válik ki belőle, amely a sejtüregekben - az úgynevezett vakuólumokban - gyűlik össze. Ez a sejtfolyadék különféle anyagokat tartalmaz (sókat, savakat, cukrot, proteinokat stb.). A sejt ozmózisos nyomása változó. E nyomás szerepe a szervezet életében igen fontos. A citoplazma külső része a sejthártya (citoplazmamembrán). Vissza

Tartalom

TARTALOMJEGYZÉK
Az erjesztő szervezetek alaktana és élettana- 7
Az erjesztő szervezetek alaktana 7
A vegetatív sejtek alaktana 7
A szaporodás. A szaporodási szervek alaktana 8
Az erjesztő szervezetek élettana 10
Enzimek 10
Hidrolázok 13
Dezmolázok 14
Az enzimek szerepe a szintetikus folyamatokban 17
Asszimiláció és tápanyagok 17
A mikroorganizmusok táplálkozása 17
Tápanyagok 19
Disszimiláció (légzés és erjedés) 24
Bontásos erjedések 27
Oxidációs erjedések 30
Külső tényezők befolyása a mikroorganizmusokra 31
Penészgombák 37
A penészgombák alaktana 37
A gombasejt alkotórészei 37
Szaporodás 38
A penészgombák élettana 41
Tápanyagok 41
Disszimiláció (légzés és erjedés) 42
Külső tényezők befolyása a penészgombák életére 43
A szőlőn és a pincefalakon előforduló penészgombafajok és periodikus
megjelenésük 44
A szőlőn előforduló penészgombák főbb csoportjai 48
Phycomycetes osztály 49
Mucoraceae család 49
Ascomycetes osztály 56
Aspergillaceae család 56
Pezizaceae család 62
Sphaeriaceae család 62
Fungi imperfecti osztály 63
Élesztők 71
Az élesztők alaktana és szaporodása
Az élesztősejt 71
Az élesztők szaporodása 74
A tenyészetek külső megjelenése 77
Az élesztők élettana 81
Az élesztő kémiai összetétele 81
Tápanyagok 84
Disszimiláció (légzés és erjedés) 88
Külső tényezők befolyása az élesztők életére 93
Az élesztő előfordulása a természetben 100
Az élesztők eltartása 103
Az élesztők rendszertana 104
A) család: Endomycetaceae 104
I. alcsalád : Eremáscoideae ' 104
II. alcsalád: Endomycetoideae 104
III. alcsalád: Saccharomycetoideae 106
IV. alcsalád : Nematosporoideae 107
V. alcsalád: Lipomycetoideae 107
B) család: Sporobolomycetaceae 107
C) család : Cryptococcaceae 108
I. alcsalád: Cryptococcoideae 108
II. alcsalád: Trichosporoideae 109
III. alcsalád: Rhodotoruloideae 109
A szőlőn előforduló, Endomycetaceae családba tartozó egyes élesztők leírása 109
A Cryptococcaceae családba tartozó élesztők leírása 118
Nemes élesztők 124
Borélesztők 124
Baktériumok 136
A baktériumokról általában. A baktériumok szaporodása 136
A baktériumok élettana 141
Megjegyzések a baktériumok rendszertanához 142
Ecetbaktériumok 144
Az ecetbaktériumok tanulmányozása 148
Cefreecetbaktériumok 149
Sörecetbaktériumok 150
Borecetbaktériumok 151
Gyorsecetbaktériumok 153
Borecetgyártási eljárások 153
Tejsavbaktériumok 155
Pálca- és fonálbaktériumok 157
Kokkuszok, diplokokkuszok, tetrádok 159
Erjedési elméletek 161
A must erjedése 171
A szőlő kémiai összetétele és érése 171
A must erjesztése 175
Fizikai tényezők 177
Kémiai tényezők 132
Biológiai tényezők 137
Nagyüzemi erjesztési módok 195
Különleges mustok erjesztése, boráterjesztés, pezsgőerjesztés 198
A bor érése 210
A bor betegségei és hibái 215
Borbetegségek 218
Virágosodás 218
Ecetesedés 219
Biológiai almasavcsökkenés 221
Tejsavas erjedés erjesztés közben vagy mannitos erjedés 224
Egér íz 226
Borkősav- és glicerinerjedés vagy megfordulás 227
Qlicerinerjedés vagy keseredés 228
Tejsavas íz erjedés után 230
Nyúlósodás 232
Kénhidrogénszag 233
Barnatörés 235
Borhibák 236
Íz- és szaghibák 236
A bor zavarosodása 240
Feketetörés 241
Ferrifoszfát zavarosodás vagy fehértörés 242
Rezestörés 243
Vizsgálati módszerek 247
A laboratórium berendezése 247
A mikroszkóp 248
A mechanikai rész 248
Az optikai rész 250
A fénysugarak útja
A nagyítás 253
A binokuláris mikroszkóp 254
A mikroszkóp használata 254
A mikroszkóp kezelésének szabályai 255
Újabb mikroszkópozási eljárások 256
A mikroszkópozásnál használatos segédeszközök 259
Tenyésztőedények 262
A Hansen-féle sterilszekrény 265
Termosztátok 265
Autoklávok 266
Tápanyagok 267
A tápanyagok szűrése és derítése 268
Sterilezés és dezinficiálás 269
Sterilezés 269
Dezinfekció 273
Dezinfekciós szerek 274
Mikroszkópos módszerek 275
Festetlen preparátum 275
Festett preparátumok 275
A sejtek közvetlen számlálása 280
Tenyésztéses eljárások 28'
A szilárd tápanyagokkal végzett munka szabályai 282
A folyékony tápanyagokkal végzett munka szabályai 282
Tiszta tenyészetek készítése 284
Hígításos módszerek 284
Egysejttenyészet készítési módszerek 286
Tenyésztéses csíraszámolási eljárások 287
Az élesztők azonosításánál használt különleges vizsgálati módszerek 292
Morfológiai (alaktani) tulajdonságok 293
Fiziológiai (élettani) tulajdonságok 296
A borélesztők gyakorlati tulajdonságainak vizsgálata 300
A tenyészetek eltartása 303
Függelék 305
Tápanyagok, festékoldatok, reagensek 305
Tápanyagok 305
Festékoldatok, reagensek 309
Irodalom 311
Névmutató 313
Tárgymutató 316

Soós István

Soós István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Soós István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem