1.048.492

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borászati kémia

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 403 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Borászati szakirodalmunkban az egész borászati szakterületet összefogó szakkönyv kb. 30 évvel ezelőtt jelent meg: Pettenkoffer Sándor "A borászat kézikönyve" c. munkája. Azóta a borászat elméleti... Tovább

Előszó

Borászati szakirodalmunkban az egész borászati szakterületet összefogó szakkönyv kb. 30 évvel ezelőtt jelent meg: Pettenkoffer Sándor "A borászat kézikönyve" c. munkája. Azóta a borászat elméleti és gyakorlati vonatkozásban hatalmas lépéseket tett előre. Ezeket az újabb elméleti és gyakorlati megállapításokat kisebb művekben, közleményekben időről időre igyekeztünk közreadni, hogy a magyar borászatot tájékoztassuk róluk és borkezelésünket e tudományos alapokon nyugvó módszerek alkalmazásával korszerűvé tegyük. A szakirodalomnak és a hazai kutatási eredményeknek azonban ilyen kis és összefüggés nélküli részletekben való közlésével nem érhetünk el teljes eredményt. Ezért határoztuk el, hogy összefüggő műben foglaljuk össze hazai kutatásainkat és a külföldi kutatások elért eredményeit, összehangolva és hazai viszonyokra alkalmazva. Népköztársaságunk földművelésügyi kormányzata nagy megértéssel fogadta ezt a vállalkozásunkat és minden eszközzel támogatott bennünket célunk sikeres elérésében.
A mű, amely hosszú évek munkájának eredményeit foglalja össze, három kötetben jelent meg. I. kötet: első rész - Borászati kémia, második rész - Borászati mikrobiológia. II. kötet: A bor készítése és kezelése. III. kötet: Szőlő- és borgazdasági technológia. A három kötet egy egészet képez, azonban igyekeztünk feladatunkat úgy megoldani, hogy az egyes kötetek külön-külön is használhatók legyenek a borászat megfelelő szakterületein. Vissza

Tartalom

A BORÁSZATI KÉMIA ELMÉLETE
A szőlőbogyó növekedése és érése13
A szőlő érése alatt végbemenő kémiai folyamatok13
A rothadás alatt végbemenő kémiai változások18
A szőlőfürt részeinek kémiai összetétele24
A kocsány24
A szőlőbogyó25
A szőlőhéj25
A szőlőmag28
A törköly30
A must és a bor közös alkotórészei32
A víz33
A szénhidrátok33
A glükóz (szőlőcukor)39
A fruktóz (gyümölcscukor)40
A szacharóz (nádcukor, glükóz-fruktóz anhidrid)41
Az invertcukor41
Akeményítő42
A pektinanyagok42
A pentózok44
A pentozánok46
A savak46
A borkősav49
Az almasav51
A tejsav53
A citromsav54
Egyéb savak55
A nitrogénvegyületek56
A cserzőanyagok58
A flobafének61
A festékanyagok62
Zöld és sárga festékanyagok62
Vörös festékanyagok66
A viasz és a zsírok70
Az enzimek71
A vitaminok71
Az illatanyagok73
Az ásványi anyagok74
Kationok81
Anionok84
Az anionok és a kationok egymáshoz kötődésének módjai86
Egyéb alkotórészek87
Különböző sajtolású mustok összetétele88
Az élesztősejt kémiai összetétele91
Szénhidrátok91
Nitrogénvegyületek92
Enzimek94
Hidrolázok96
Dezmolázok100
Vitaminok102
Zsírok és zsírsavak102
Szervetlen alkotórészek104
Az alkoholos erjedés és termékei105
Etilalkohol111
Metilalkohol113
Glicerin114
2,3-izobutilénglikol117
Magasabbrendű egyértékű alkoholok (kozmaolajok)117
Mannit120
Borostyánkősav121
Zsírsavak123
Hangyasav123
Ecetsav123
Magasabbrendű zsírsavak126
Észterek, acetálok127
Aldehidek130
Illatanyagok133
Széndioxid134
A bor többi alkotórésze137
Az extrakt137
A bor savfoka142
A hidrogénion-koncentráció144
A savak bázisokhoz kötődése146
Oxidációs és redukciós jelenségek a borban150
A redox potenciál151
Az rH fogalma153
A bor fejlődése folyamán végbemenő változások155
A bor fejlődésével kapcsolatos kémiai folyamatok155
Az élesztő önerjesztési és önemésztési folyamata155
A levegő oxigénjének kémiai hatása157
A bor oxidációjának mechanizmusa160
Természetes és biológiai savcsökkenés169
A mustnak borrá válásával kapcsolatos fizikai folyamatok172
Fajsúlycsökkenés172
Az erjedéskor képződött hő172
Térfogatváltozás173
Párolgás175
Üledékek, kiválások, oldódások178
A bor érésének elősegítésekor végbemenő kémiai változások180
Kénezés180
A kénezés alkalmazása182
A kénezés kémiai hatása185
Borjavítások190
A savtartalom növelése190
Savtompítás192
Javítás sűrített musttal194
Javítás borpárlattal202
A nemes borpárlat205
A borpárlat alkotórészei205
A borpárlat raktározása206
Az összehúzódás (kontrakció) fogalma210
Zavarosodások és üledékek211
A seprőpálinka211
A törkölypálinka212
A borélesztőolaj213
A fagyasztott bor213
A bor derítése215
A bor kolloidjai216
A derítőszerek233
A szűrés238
A must és a bor tartósítása közben történő változások239
A BOR VIZSGÁLATI MÓDSZEREI
A minta vétele és megítélése245
Általános vizsgálatok248
A fajsúly (sűrűség) mérése248
Areométeres módszer248
Piknométeres módszer249
Hidrosztatikai mérleges módszer250
A fénytörésmutató251
A Zeiss-féle merülő refraktométer251
A kézi refraktométer252
Az optikai forgatóképesség252
A fényabszorpció254
Mérési módszer Pulfrich-fotométerrel255
A Duboscq-koloriméter258
A belső súrlódás (viszkózusság) mérése258
A belső súrlódás meghatározása Ostwald-féle viszkoziméterrel259
A pH mérése260
A redox potenciál mérése263
Potenciometrikus módszer263
Az egyes alkotórészek meghatározása265
A metilalkoholtartalom kimutatása és meghatározása265
A metilalkoholtartalom kimutatása265
A metilalkoholtartalom meghatározása266
Az etilalkoholtartalom meghatározása266
Ebulioszkópos módszer267
A bor alkoholtartalmának meghatározása fajsúlymérés alapján270
A glicerintartalom meghatározása273
A 2,3-butilénglikol (CH3CHOH.CHOHCH3) kimutatása és meghatározása275
A metilalcetilkarbinol (CH3CO.CHOH.CH3) kimutatása és meghatározása275
A mannit meghatározása276
A szorbit kimutatása és meghatározása276
A cukrok277
A pentózok meghatározása278
A must cukortartalmának meghatározása mustfokmérővel279
A redukáló cukor gyors meghatározása Reischauer módszerével284
Cukormeghatározás Bertrand módszerével286
Cukormeghatározás közvetlen titrálással290
A nádcukor meghatározása291
A glükóz-fruktóz arány polarimetrikus meghatározása291
Polarizáció292
A dextrin kimutatása és meghatározása294
A dulcin kimutatása294
A pektin meghatározása295
A titrálható sav meghatározása295
Titrálás indikátorok segítségével296
Elektrometrikus titrálás296
A borkősav297
A borkősavtartalom acidimetrikus meghatározása (Halenke-Möslinger-módszer)298
A borkősav meghatározása racemátos módszerrel (Kling-Peynaud-módszer)299
A borkősav meghatározása a borgazdasági melléktermékekben299
Borkőmeghatározás301
A citromsav301
A citromsav meghatározása Kogan-Peynaud módszerével301
Az almasav303
Az almasav meghatározása Ferré módszerével303
A borostyánkősav304
A borostyánkősav meghatározása Peynaud módszerével304
A tejsav305
A tejsav meghatározása baritos módszerrel (Bonifazi-Michel-módszer)305
A tejsav és a glicerin egyidejű jodometrikus mikromeghatározása (Abagaljanc-Szavenkova-módszer)306
A benzoesav kimutatása és meghatározása307
A paraklórbenzoesav kimutatása és meghatározása308
A szacharintartalom kimutatása308
A szalicilsavtartalom kimutatása és meghatározása309
A szalicilsavtartalom kimutatása309
A szalicilsavtartalom meghatározása309
Az illósavak310
Illósavmeghatározás vízgőzdesztillációval311
Illósavmeghatározás közvetlen desztillációval (Duclaux-Gayon-módszer)312
A hangyasavtartalom kimutatása és meghatározása313
A hangyasav kimutatása313
A hangyasav meghatározása (Zäch szerint)313
Az észterek313
Az összes észterek meghatározása (Peynaud módszerével)314
A közömbös észterek meghatározása314
Az aldehidek meghatározása315
Az összes aldehid meghatározása315
A szabad aldehid meghatározása316
A formaldehid kimutatása316
Az acetaldehid meghatározása316
Az etilacetát meghatározása desztillációs módszerrel317
A cserző- és festékanyagtartalom meghatározása318
Idegen festékanyagok kimutatása vörösborban319
A vörösbor növényi festőanyagának kimutatása320
A fehérborok festőanyaga321
A kénessav321
A szabad és összes kénessavtartalom meghatározása jodometrikus módszerrel322
A szulfáttartalom meghatározása322
A kénhidrogén kimutatása324
A nitrogén meghatározása324
A nitrát- és nitrittartalom kimutatása és meghatározása324
Az ammónia meghatározása326
Extraktmeghatározások326
Az extrakttartalom közvetlen meghatározása327
Az extrakttartalom meghatározása közvetett úton327
Hamumeghatározás330
A hamu lúgosságának meghatározása331
A széndioxid meghatározása332
A hamuban levő kötött széndioxid meghatározása333
A kloridtartalom meghatározása333
Foszfátmeghatározás334
Nátriummeghatározás335
Káliummeghatározás335
Kalciummeghatározás336
Magnéziummeghatározás336
A mangántartalom meghatározása336
Vasmeghatározás337
Alumíniummeghatározás338
A kovasav meghatározása339
A réz kimutatása és meghatározása339
Arzénkimutatás340
A cink kimutatása és meghatározása341
A seprőbor kimutatása341
A szaponin kimutatása pezsgőben342
Borderítés sárgavérlúgsóval342
Möslinger vizsgálati módszere343
Az Ampelológiai Intézet által módosított eljárás344
A hidrogéncianidtartalom kimutatása és meghatározása345
Egyes borgazdasági termékek vizsgálata348
A sűrített must vizsgálata348
A titrálható sav meghatározása348
A fajsúly megállapítása348
Cukormeghatározás349
Az alkoholtartalom meghatározása349
A borpárlat elemzése350
A titrálható sav meghatározása350
Az acetaldehid mennyiségi meghatározása350
Az illó észterek meghatározása351
A kozmaolaj mennyiségi meghatározása Komarovszky szerint351
Koloriméteres meghatározás352
A furfurol kimutatása és meghatározása352
A borpárlat vizsgálata részleges (frakcionált) lepárlással353
Kiadóssági vizsgálat (Wüstenfeld szerint)353
Borecetelemzés354
Az üzemi víz vizsgálata354
A szőlőmag vizsgálata356
A szőlőmag olajtartalmának vizsgálata356
A szőlőmag cserzőanyagtartalmának meghatározása356
A bor megítélésének kémiai vonatkozásai359
Borgazdasági anyagok fizikai és kémiai vizsgálata360
Széndioxid360
Szénsavas mész360
Kénszeletek vizsgálata361
Kéntartalom meghatározása361
Arzéntartalom meghatározása362
Bitumen és hasonló szennyezések362
Káliumpiroszulfit vizsgálata363
Karamell, szaflór, festőotelló gyakorlati vizsgálata363
Ammóniákszóda (Solvay-szóda) vizsgálata364
Parafin, cerezin, műviasz vizsgálata364
Faggyú vizsgálata364
Vizahólyag vizsgálata364
Zselatin vizsgálata365
Cserzőanyag vizsgálata365
Spanyolföld és kaolin vizsgálata365
Azbeszt, cellulóz vizsgálata366
Aktív szén vizsgálata367
Káliumferrocianid vizsgálata367
Függelék368
Táblázatok368
Irodalom389
Névmutató390
Tárgymutató393

Soós István

Soós István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Soós István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem