kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 489 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-231-023-3 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal. |
Előszó | 5 |
Általános rész | |
A szántóföldi zöldségtermesztési ágazat sajátosságai | 7 |
Művelési módok a zöldségtermesztésben | 8 |
A zöldségtermesztés üzemtípusai | 8 |
Zöldségfélék csoportosítása felhasználásuk alapján | 9 |
A szántóföldi zöldségtermesztés mérete, szerkezete | 10 |
A termékmennyiség alakulása, összetétele, forrásai | 14 |
A termékfelhasználás irányai | 16 |
A szántóföldi zöldségtermesztés színvonala | 18 |
A hozamok alakulása | 19 |
A termelési színvonal egyéb tényezői | 21 |
A szántóföldi zöldségtermesztés ökonómiai sajátosságai | 24 |
Szaporítás | 26 |
Mitől függ a vetőmag gazdasági értéke? | 26 |
A vetőmagvak kezelése | 27 |
A csávázás | 27 |
A pillírozás | 28 |
Az előcsíráztatás | 28 |
A hőkezelés | 28 |
A jarovizálás | 29 |
Az apró magvak keverése | 29 |
A sugárkezelés | 29 |
Az inkrusztálás | 29 |
A vetőszalagos vetés | 29 |
A koptatott magvak | 30 |
Palántanevelés | 30 |
A szabadföldi palántanevelés termesztőberendezései | 32 |
Fóliasátras szabadföldi palántanevelés (általános) technológiája | 33 |
A vetésváltás | 39 |
A vetésforgó összeállításának irányelvei | 39 |
Talajművelés | 44 |
Alap-talajművelési rendszer | 44 |
Vetés előtti talajművelés | 47 |
Tavaszi vetésű zöldségnövények talaj-előkészítése | 47 |
Nyári vetésű zöldségnövények talaj-előkészítése | 48 |
Őszi vetésű zöldségnövények talaj-előkészítése | 49 |
Ápolási munkák | 50 |
A talajápolás | 50 |
A növényápolás | 52 |
Trágyázás | 56 |
A tápanyagpótlás talajtani vonatkozásai | 56 |
A talajtényezők hatása a növény táplálkozási viszonyaira | 57 |
A talaj nitrogénforgalma | 60 |
A talaj foszforforgalma | 62 |
A talaj káliumforgalma | 63 |
A talaj kalcium- és magnéziumforgalma | 63 |
Mikrotápanyagok | 64 |
Műtrágyák | 65 |
Nitrogéntartalmú műtrágyák | 65 |
Foszfortartalmú műtrágyák | 66 |
Káliumtartalmú műtrágyák | 66 |
Többféle hatóanyagot tartalmazó műtrágyák | 67 |
A trágyázásra ható tényezők | 68 |
A termesztett növény tápanyagigénye | 68 |
Az elővetemény és az istállótrágya hatása | 68 |
A műtrágyázás módja | 69 |
Öntözés | 72 |
Az öntözés talajtani vonatkozásai | 73 |
A növények vízigénye | 76 |
Az öntözés mint agrotechnikai művelet | 77 |
Az öntözés műszaki feltételei | 81 |
A gépesített áttelepítésű öntözőberendezések | 84 |
Növényvédelem | 89 |
A nagyüzemi zöldségtermesztés növényvédelmének sajátosságai | 89 |
A növényvédelem technikai követelményei | 91 |
Talajfertőtlenítés | 92 |
Csávázás | 94 |
Gyomirtás | 95 |
A növényi károsítókról általában | 97 |
A védekezések tervezése | 101 |
A szántóföldi zöldségtermesztés géprendszere | 104 |
Az erőgépek rendszere | 105 |
A termőterületek kijelölése | 106 |
A szerves- és műtrágyázás gépei | 107 |
A talajfertőtlenítés gépei | 108 |
A talajművelés gépei | 109 |
Az alapvető talajművelés gépei | 109 |
Ágyásos művelésű területek gépei | 113 |
A vegyszeres gyomirtás gépei | 115 |
A vetés és az ültetés gépei | 118 |
Vetőgépek | 120 |
A palántázás gépei | 123 |
A növényápolás gépei | 124 |
A növényvédelem gépei | 126 |
A betakarítás gépei | 128 |
A manipulálás gépesítése | 131 |
Zöldségértékesítés | 133 |
A termőterület és az átadásra kerülő áru | 134 |
Az áruszállítás feladata és a göngyölegellátás | 135 |
Ár, költség, fizetés | 136 |
Teljesítés, áruátadás-átvétel | 137 |
A feldolgozó iparokkal való együttműködés | 138 |
Együttműködés a kereskedelemmel | 139 |
Zöldségfélék tárolása | 140 |
Részletes rész | |
Paradicsom | 141 |
Növénytani és biológiai jellemzése | 142 |
Fajták | 142 |
Fajta, időzítés | 146 |
A csányi FMC technológia | 147 |
Az SPR paradicsomtermelési rendszer technológiája | 166 |
A hagyományos, palántázott paradicsomtermesztés | 173 |
Hüvelyesek | |
Zöldborsó | 177 |
Növénytani jellemzése | 178 |
Biológiai igénye | 178 |
Talaj-előkészítés | 180 |
Trágyázás | 181 |
Vetés | 183 |
Növényápolás | 192 |
Növényvédelem | 195 |
Öntözés | 199 |
Betakarítás | 200 |
Zöldbab | 211 |
A termesztés jelentősége és helyzete | 211 |
Növénytani jellemzése | 212 |
Biológiai alapok | 212 |
A termőhely megválasztása | 213 |
Tápanyagellátás | 214 |
Talaj-előkészítés | 214 |
A fajta megválasztása | 215 |
Vetés | 219 |
Növényápolás | 222 |
Növényvédelem | 222 |
Öntözés | 224 |
Betakarítás | 227 |
Burgonyafélék | |
Étkezési paprika | 230 |
Növénytani és biológiai jellemzése | 231 |
Vetésváltás | 232 |
Talaj-előkészítés | 233 |
Trágyázás | 235 |
Palántanevelés | 236 |
Kiültetés | 240 |
Öntözés | 240 |
Növényápolás | 241 |
Betakarítás | 242 |
Fűszerpaprika | 243 |
A fűszerpaprika növénytani és biológiai jellemzése, a fajta szerepe | 244 |
A termesztés biológiai alapjai | 245 |
Talajművelés | 248 |
Trágyázás | 251 |
Termesztési módok | 252 |
Növényápolás | 257 |
Növényvédelem | 258 |
Érésgyorsítás | 259 |
Betakarítás | 260 |
Hagymafélék | |
Vöröshagyma | 266 |
Növénytani jellemzés | 267 |
Biológiai jellemzés | 267 |
A vöröshagyma termesztéstechnológiája | 269 |
Talajművelés | 272 |
Vetés | 274 |
Szaporítás dughagymáról | 275 |
Gyomirtás | 280 |
Növényvédelem | 283 |
Öntözés | 284 |
Betakarítás | 285 |
Feldolgozás, tárolás, értékesítés | 288 |
Dughagymáról történő termesztés | 291 |
Területkiválasztás | 291 |
Tápanyag-utánpótlás | 295 |
Talajművelés | 295 |
Vetés | 296 |
Gyomirtás | 296 |
Növényvédelem | 297 |
Betakarítás | 298 |
Osztályozás | 299 |
A dughagyma csávázása | 300 |
Hőkezelés, tárolás | 301 |
Termesztésre ajánlott fajták | 301 |
Áttelelő hagyma | 303 |
Káposztafélék | |
Korai káposztafélék | 307 |
A korai káposztafélék palántanevelése | 308 |
Vetésváltás, trágyázás, talaj-előkészítés | 309 |
Palántázás | 310 |
Növényvédelem | 312 |
Növényápolás, talajmunkák | 314 |
Fejtrágyázás | 314 |
Öntözés | 315 |
A korai káposztafélék fajtái | 316 |
Betakarítás, áru-előkészítés | 319 |
Fejes káposzta | 324 |
Növénytani jellemzése | 325 |
Biológiai alapok | 325 |
Termesztett fajták | 328 |
Növényápolás | 330 |
Öntözés | 330 |
Növényvédelem | 331 |
Betakarítás | 333 |
Karfiol | 335 |
Biológiai jellemzése | 336 |
A termesztett fajták | 337 |
A karfiol termesztéstechnológiája | 339 |
Növényápolás | 340 |
Betakarítás, árukikészítés | 342 |
Kelkáposzta | 343 |
Biológiai jellemzése | 343 |
Termesztett fajták | 344 |
Szaporítás | 345 |
Növényápolás | 345 |
Növényvédelem | 346 |
Karalábé | 347 |
Brokkoli | 349 |
Bimbóskel | 352 |
Növénytani jellemzése | 352 |
Biológiai igénye | 353 |
Tápanyag-utánpótlás | 355 |
Talajművelés | 356 |
Szaporítás | 356 |
Növényápolás | 358 |
Növényvédelem | 358 |
Betakarítás | 359 |
Árukikészítés | 361 |
Kínai kel | 362 |
Növénytani jellemzése | 362 |
Biológiája | 363 |
Trágyázás | 363 |
Szaporítás | 363 |
Növényápolása | 364 |
Betakarítása | 364 |
Kabakosok | |
Dinnye | 366 |
Növénytani jellemzése | 367 |
Biológiai igénye | 369 |
Talaj-előkészítés | 371 |
Trágyázás | 371 |
A fajták | 374 |
Szaporítás | 377 |
Kiültetés | 382 |
Növényápolás | 384 |
Az érés jelei | 386 |
Betakarítás | 387 |
Uborka | 388 |
Talaj-előkészítés, talajápolás | 390 |
Trágyázás | 391 |
Vetés | 391 |
Öntözés | 392 |
Növényvédelem | 392 |
Betakarítás | 395 |
Válogatás, osztályozás | 395 |
Gyökérzöldségek | |
Sárgarépa | 399 |
Növénytani és biológiai jellemzése | 399 |
A termesztett fajták | 400 |
Területkiválasztás | 403 |
Növényi sorrend | 403 |
Talaj-előkészítés | 404 |
Trágyázás | 404 |
Talajművelés | 405 |
Vetés | 406 |
Növényápolás | 408 |
Növényvédelem | 409 |
Öntözés | 413 |
Betakarítás | 413 |
Tárolás | 419 |
Feldolgozás | 422 |
Petrezselyem | 423 |
Növénytani jellemzése | 423 |
Biológiai igénye | 424 |
Termesztett fajták | 424 |
A petrezselyem termesztéstechnológiája | 425 |
Zeller | 430 |
Növénytani jellemzése | 430 |
Biológiai igénye | 430 |
A zeller termesztéstechnológiája | 432 |
Pasztinák | 439 |
Növénytani jellemzése | 439 |
Biológiai igénye | 440 |
A pasztinák termesztéstechnológiája | 440 |
Csemegekukorica | |
Származása, a termesztés helyzete | 441 |
Éghajlati és talajigény | 443 |
Elővetemény, vetésforgó | 444 |
Trágyázás | 445 |
Talajművelés | 446 |
Vetés | 447 |
Növényápolás | 454 |
Öntözés | 455 |
Növényvédelem | 456 |
Betakarítás | 458 |
A feldolgozás módjai | 459 |
Levélzöldségnövények | |
Fejes saláta | 461 |
Növénytani jellemzése | 461 |
Biológiai igénye | 462 |
A fejes saláta termesztéstechnológiája | 462 |
Egyéb salátafélék | 467 |
Spenót | 469 |
Új-Zélandi spenót | 472 |
Sóska | 475 |
Ajánlott irodalom | 475 |
Függelék | 476 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.