kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 286 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 978-963-16-1967-6 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér és színes ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi száma: 59361. |
Előszó | 9 |
Bevezetés | 11 |
Az anyagok csoportosítása kozmetikai felhasználásuk szerint | 13 |
A hidrogén és az oxigén kozmetikában használatos vegyületei, a pH-érték | 145 |
A víz és kozmetikai szerepe | 15 |
A víz fizikai tulajdonságai | 15 |
A pH-érték | 19 |
A víz kémiai tulajdonságai | 21 |
A víz élettani szerepe | 23 |
A víz előfordulása a természetben | 24 |
Ásványvizek | 25 |
A tengervíz | 27 |
A hidrogén-peroxid, H2O2 | 27 |
A hidrogén-peroxid fizikai tulajdonságai | 27 |
A hidrogén-peroxid kémiai tulajdonságai | 28 |
A hidrogén-peroxid kozmetikai felhasználása | 29 |
A persók fogalma, jellemzőik, kozmetikai szerepük | 29 |
A peroxidok | 29 |
Az oxigénmaszkok | 31 |
Hámoldó és hámképző anyagok: a kén és származékai, a savak | 33 |
A hámoldó anyagok hatásai koncentrációjuk függvényében | 33 |
A kén | 34 |
Fizikai tulajdonságai | 35 |
Kémiai tulajdonságai | 35 |
A kén kozmetikai felhasználása | 36 |
Egyéb szervetlen kénvegyületek kozmetikai szerepe | 38 |
A kozmetikában használatos szerves kénvegyület | 39 |
Az élő szervezetekben előforduló kéntartalmú vegyületek kozmetikai felhasználása | 39 |
A savak | 40 |
A kozmetikában használatos savak részletes jellemzése | 41 |
Hámoldó hatású savaink a kozmetikában | 41 |
Hámképző savaink a kozmetikában | 45 |
Hámoldó és bőrpuhító, tisztító anyagok, bázisok, bázikus kémhatású anyagok, lúgosan hidrolizáló sók | 49 |
A bázisok és lúgok hatásai a koncentráció függvényében | 49 |
A kozmetikában használatos bázisok részletes jellemzése | 50 |
A kozmetikában használatos, lúgosan hidrolizáló sók | 51 |
Az alkálifémek lúgosan hidrolizáló sói | 52 |
Néhány szó a fémkomplexekről (olvasmány) | 53 |
Vízben lúgos kémhatással oldódó szerves vegyületek | 54 |
Egyéb bőrpuhító anyagok | 55 |
Összehúzó, vérzéscsillapító, verejtékcsökkentő, savasan hidrolizáló sók | 57 |
A kozmetikában használatos savasan hidrolizáló alumíniumsók | 57 |
A cink és a vas sói | 60 |
Pakolástöltő anyagok és púderalapanyagok | 62 |
Fém-oxidok és kozmetikai szerepük | 62 |
Az alkáliföldfémek kozmetikában használatos sói | 64 |
Az alumínium-szilikátok és egyéb szilíciumvegyületek | 66 |
A nehézfémsók kozmetikai szerepe | 68 |
Egyéb, vízben nem oldódó szerves vegyületek | 68 |
Púderek, hintőporok | 70 |
A szénhidrogének kozmetikai szerepe | 74 |
A telített szénhidrogének (paraffinok) és kozmetikai szerepük | 75 |
A kozmetikában használatos paraffin-szénhidrogének | 76 |
Az alkoholok és származékaik kozmetikai szerepe, arcvizek, arcszeszek, rázókeverékek | 79 |
Általános ismertetés | 79 |
A kozmetikában használatos alkoholok részletes jellemzése | 81 |
Egyértékű alkoholok | 81 |
A kozmetikában alkalmazott zsír- és viaszalkoholok | 83 |
A zsíralkoholok származékai és kozmetikai szerepük | 84 |
Többértékű alkoholok és származékaik | 85 |
Diolok = glikolok | 85 |
Poliolok | 86 |
Arcvizek, arcszeszek, rázókeverékek | 87 |
Röviden az oldatokról | 87 |
Arcvizek = tonikok | 89 |
Arcszeszek | 89 |
Rázókeverékek | 90 |
Zsír- és olajsavak kozmetikai szerepe | 91 |
Általános ismertetés | 91 |
A zsír- és olajsavak kozmetikában leggyakrabban használt képviselői | 92 |
A zsírok, olajok, viaszok, mesterséges zsírok jellemzése, hatásaik a bőrre | 96 |
A zsírok, olajok és tulajdonságaik | 97 |
Növényi zsírok, olajok | 100 |
Állati zsírok, olajok | 104 |
A viaszok és tulajdonságaik | 106 |
Növényi viaszok | 107 |
Állati viaszok | 107 |
Mesterséges zsírok, olajok, viaszok | 108 |
Mesterséges zsírok, olajok | 109 |
Mesterséges viaszok | 110 |
Szilikonok | 110 |
A zsírkísérő anyagok általános és részletes elemzése | 112 |
A foszfatidok (foszfolipidek) | 113 |
Szterinek | 114 |
Fitoszterinek | 114 |
Zooszterinek | 115 |
Mikoszterinek = gombaszterinek | 115 |
Liposzómák, szfingoszómák, folyékony kristályok | 118 |
Liposzómák | 118 |
Szfingoszómák | 119 |
Folyékony kristályok | 120 |
Vitaminok általános és részletes jellemzése | 121 |
Általános jellemzőik | 121 |
Zsírban oldódó vitaminok részletes jellemzése | 122 |
A-vitaminok = retinolok = axerftolok | 122 |
D-vitaminok = kalciferolok | 124 |
E-vitaminok = tokoferolok | 125 |
F-vitamin = esszenciális zsírsavak | 126 |
K-vitaminok | 127 |
Ubikinonok = mitokinonok = koenzim-Q | 127 |
Vízben oldódó vitaminok részletes jellemzése | 128 |
B1-vitamin = tiamin = aneurin | 128 |
B2-vitamin = Riboflavin = laktoflavin | 129 |
B3-vitamin = nikotinsav = niacin, nikotinsav-amid = niacin-amid = PP faktor = pellagra preventív faktor = (pellagra elleni faktor) | 129 |
B5-vitamin = pantoténsav | 130 |
B6-vitamin = adermin = piridoxin | 131 |
Folsav | 131 |
B12-vitamin = kobalamin | 132 |
B15-vitamin = pangámsav | 132 |
Inozit | 133 |
C-vitamin = aszkorbinsav | 133 |
H-vitamin = biotin | 135 |
H'-vitamin = PABA = para-amino-benzoesav | 135 |
P-vitamin = rutin = antipermeabilitás-vitamin | 136 |
U-vitamin = metil-metionin = fekély elleni vitamin | 136 |
Fertőtlenítőszerek | 139 |
A fertőtlenítés fogalma, céljai, fajtái | 139 |
A kozmetikában használatos fertőtlenítőszerek | 141 |
A vírusok ellen használatos fertőtlenítők | 141 |
Baktériumok ellen használatos fertőtlenítők | 146 |
A fémvegyületek fertőtlenítő hatása (olvasmány) | 148 |
Gombák elleni fertőtlenítők | 148 |
Emulziók, emulgeátorok, csoportjaik | 150 |
Az emulziók fajtái | 152 |
Az emulgeátorok jellemzői | 154 |
A HLB-érték | 154 |
Az emulgeátorok osztályozása kémiai tulajdonságaik szerint | 154 |
Az emulziók gyakorlati alkalmazása (olvasmány) | 159 |
Kozmetikai emulziók | 159 |
Krémek | 159 |
A paszták és maszkok jellemzői, kozmetikai szerepük | 169 |
A folyékony emulziók | 173 |
A napozószerek részletes jellemzése | 176 |
A napozószerek vivőszerei | 176 |
A fontosabb fényvédő anyagok | 176 |
A barnulást segítő anyagok | 177 |
Nyákanyagok, zselék | 179 |
Növényi eredetű nyákanyagok | 179 |
Szénhidrátok | 182 |
Cellulózszármazékok | 183 |
Állati eredetű nyákanyagok | 183 |
Szénhirdátszármazékok | 184 |
Fehérjék mint nyákanyagok | 184 |
Ásványi eredetű nyákanyagok | 186 |
Mesterséges eredetű nyákanyagok | 186 |
Zselék | 187 |
A zselék előállítása | 188 |
A konzerválás alapanyagai | 189 |
Penészedés- és rothadásgátló anyagaink | 190 |
Szervetlen eredetű konzerválószerek | 190 |
Szerves eredetű konzerválószerek | 190 |
Avasodásgátlók | 192 |
Természetes eredtű antioxidánosk | 193 |
Mesterségesen előállított antioxidánsok | 194 |
Az antioxidáns faktor (olvasmány) | 195 |
Színezőanyagok | 197 |
Természetes eredetű színezékek és pigmentek | 197 |
A növényi eredetű színezőanyagok | 198 |
Állati eredetű színezőanyagok | 199 |
Ásványi eredetű festékek | 200 |
Mesterséges színezőanyagok | 200 |
Szervetlen vegyületek | 200 |
Szerves színezőanagok | 200 |
Szájrúzsok, arcrúzsok anyagai, tulajdonságai | 203 |
Illatosítók | 205 |
Természetes eredetű illatosítók | 206 |
Növényi illatosítók | 206 |
Állati eredetű illatosítók | 207 |
Mesterségesen előállított illatosítók | 208 |
Az illatkompozíciók (olvasmány) | 208 |
Az aromaterápia és anyagai | 209 |
Általános ismertetés | 209 |
Az aromaterápiához alkalmazott illóolajok részletes jellemzése | 210 |
Balzsamok, gyanták jellemzése, kozmetikai szerepük | 217 |
A kozmetikában alkalmazott balzsamok részletes jellemzése | 218 |
A kozmetikában használatos gyanták részletes jellemzése | 218 |
Drogok, gyümölcsök, főzelékek, magvak, állati termékek kozmetikai szerepe | 221 |
Növényi drogok | 221 |
A gyógynövények | 221 |
A kozmetikában használatos nyugtató, gyulladáscsökkentő drogok részletes jellemzése | 227 |
A kozmetikában alkalmazott összehúzó drogok részletes jellemzése | 237 |
Anyagcserefokozó, vérbőségfokozó, regeneráló, illatosító drogok jellemzése | 240 |
A gyümölcsök hatóanyagai, kozmetikai felhasználásuk lehetőségei, alkalmazásuk elővigyázatossági rendszabályai | 248 |
Általános ismertetés | 248 |
A gyümölcsök részletes jellemzése | 249 |
A zöldségek kozmetikai szerepe és részletes jellemzésük | 253 |
A magvak, élesztők kozmetikai szerepe | 256 |
A magvak részletes jellemzése | 257 |
Élesztők | 258 |
Állati termékek kozmetikai felhasználása | 259 |
A tejtermékek kozmetikai szerepe | 259 |
A tojás kozmetikai szerepe | 260 |
A méhészeti termékek kozmetikai szerepe | 261 |
Különleges hatóanyagok | 263 |
Az algák alkotórészei, kozmetikai felhasználásuk lehetőségei | 263 |
A fitohormonok hatásai a bőrre, szerepük a bőr öregedésének késleltetésében | 264 |
A fehérjék, fehérjeszármazékok kozmetikai szerepe és felhasználása | 264 |
Az iszapok és kozmetikai szerepük | 270 |
Az allantoin és származékai | 271 |
Különleges növények és származékaik a bőrápolás szolgálatában | 272 |
Kozmetikai anyagismeret kisszótár | 275 |
Felhasznált irodalom | 287 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.