1.063.251

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Útmutató részletes állattenyésztés második évfolyam számára

Hároméves állattenyésztési mesterképző tanfolyam

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 55 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 27 cm x 20 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

Szarvasmarhatenyésztés
I. Foglalkozás
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége
A szarvasmarha az ember legfontosabb háziállata, mert termelésében többoldalú, mint bármelyik... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

Szarvasmarhatenyésztés
I. Foglalkozás
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége
A szarvasmarha az ember legfontosabb háziállata, mert termelésében többoldalú, mint bármelyik más háziállatunk.
Évente 2000-10 000 liter, egyes rekordtermelésű tehenek évi 18 000 liter tejet termelnek, amely könnyű emészthetősége, nagy táplálóanyagtartalma és kellemes íze miatt az emberek legfontosabb tápláléka. Tejből készült termékek (vaj, sajt, túró) és ezek melléktermékei (savó, író) értékes tápszerek és fontos ipari nyersanyagok. Levágása után és borjaival sok és értékes húst szolgáltat. Hazai húsfogyasztásunk több mint 50%-át szarvasmarha húsa adja. Vágósúlya 42-60%. Húsa nagy tápértékű. A gerincen és combokon lévő izmok kitűnő pecsenyét szolgáltatnak. Húsa mellett az ember elfogyasztja a szutyakot, a szívet, tüdőt, májat, sőt az előgyomrokat. A velőscsontból és farokból tápláló levest főznek. A szarvasmarha testének azok a részei, amelyek táplálkozásra nem alkalmasak, ipari feldolgozásra kerülnek. A vérből albumint, tápszereket, a faggyúból margarint, gyertyát szappant stb. nyernek. A kisebb csontokból csontliszt, műtrágya készül. A nagyobb csontokat esernyő, késnyelek készítésére használják. A belek kolbászfélék töltésére szolgálnak és edények légmentes elzárására is felhasználják. Bőréből cipőtalp, szíjak, cipőbőr, bútorbőr stb. készül. A szarvakból fésűket, gombokat, hajcsatokat, késnyeleket készítenek, a hulladékból pedig részint takarmányt részint műtrágyát. Belső mirigyeiből pajzsmirigy, agyfüggelék stb. gyógyszerek készülnek. A szopósborjak ojtógyomrából a sajtojtót készítik. Vissza

Bocsor Géza

Bocsor Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bocsor Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem