Előszó | 5 |
Egy vita nyomán támadt az ötlet | 7 |
Húscsirke a háztájiban | 9 |
Milyen fajtát tart a kistenyésztő? | 11 |
A new hampshire fajta | 12 |
A plymouth fajta | 14 |
A cornish fajta | 15 |
A húshibridek | 16 |
A bábolnai broiler | 18 |
A gödöllői G.65-ös broiler | 18 |
A hunniahibrid | 19 |
"Mit vehetek?" | 19 |
Mi legyen hát a megoldás? | 20 |
Húscsibék átvétele és szállítása | 22 |
A csibék elhelyezése és gondozása | 26 |
A csibék légcsereigénye | 27 |
Hogyan szellőztethet a kistenyésztő? | 27 |
Milyen hőmérsékletet igényelnek a csibék? | 34 |
Fűtés a nevelőházban | 34 |
A műanyák | 37 |
Almozás a csibenevelőben | 42 |
A csibék férőhelyigénye | 45 |
Etetők és itatók a húscsirkenevelésben | 47 |
Mennyi etetőt számítsunk? | 49 |
Legyen bőven itatónk! | 51 |
A fény szerepe a csibék nevelésében | 54 |
Nevelőketrecek | 57 |
A battériák használata | 60 |
A húscsibék táplálóanyag-szükséglete | 63 |
Milyen takarmányok jöhetnek szóba? | 65 |
Koncentrátumok és premixek | 69 |
Milyen keverékeket állíthatunk össze a húscsirkéknek? | 71 |
Tennivalóink a csibenevelőben | 76 |
Gazdálkodjunk | 82 |
Milyen jövedelemhez juthat a kistenyésztő csirkeneveléssel | 85 |
Pulykatartás a háztájiban | 89 |
Amit a pulykáról tudni kell | 91 |
Fajták és hibridek | 93 |
Standard bronzpulyka | 93 |
Szélesmellű bronzpulyka | 94 |
Empire white pulyka | 95 |
Pulykahibridek | 96 |
Mecsek 10/30 hibrid | 96 |
Diamond White hibrid | 97 |
Az előnevelés technológiai ÁBC-je | 98 |
Mit láttunk a Dunántúlon? | 98 |
Elhelyezés, férőhelyszükséglet | 102 |
A szükséges hőmérséklet fenntartása | 103 |
Alomanyag, almozás | 104 |
Etetők, itatók | 104 |
Légcsereszükséglet | 106 |
Világítás | 106 |
Növendékpulykák utónevelése | 107 |
Intenzív utónevelés | 108 |
Kannibalizmus - betegség vagy rossz szokás? | 111 |
Külterjes (extenzív) utónevelés | 115 |
Néhány szó a pulykák növekedéséről | 121 |
Hogyan és mivel takarmányozzuk a pulykákat? | 123 |
A növekedés táplálóanyag-szükséglete | 124 |
Keverék takarmányok (tápok) | 127 |
Tudnivalók a keveréktakarmányok etetéséről | 130 |
Gazdasági abrakok és egyéb takarmányok | 131 |
A pulykák takarmányozása gyári keveréktakarmányok nélkül | 134 |
Jövedelmező-e a pulykatartás? | 137 |
Haszongalambok a háztájiban | 141 |
Igaz-e, hogy a galambhús gazdaságos termelése elsősorban fajtakérdés? | 143 |
Fajtaismeret | 148 |
Speciális haszonfajták | 148 |
King (királygalamb) | 149 |
Texán galamb | 150 |
Carneau | 151 |
Óriás posta (giant homer) | 152 |
Egyég gazdasági fajták | 153 |
Postagalambok | 153 |
Lengyel hiúzgalamb | 155 |
Koburgi pacsirtagalamb | 155 |
Florentini galamb | 156 |
Magyar tyúktarka galamb | 156 |
Strasszer | 157 |
Alföldi bugagalamb | 159 |
Egyéb húsjellegű fajták | 159 |
Máltai galamb | 159 |
Római galamb | 160 |
Magyar óriás galamb | 160 |
Mondain galamb | 161 |
Montauban galamb | 162 |
Cauchois | 162 |
A galambhús-előállítás szempontjából van-e jelentősége a keresztezésnek? | 163 |
Milyen tulajdonságokra legyen tekintettel a haszongalamb-tenyésztő? | 168 |
A legfontosabb értékmérő tulajdonságok | 169 |
Szaporaság | 169 |
Testnagyság, élősúly | 173 |
Takarmányértékesítő-képesség | 174 |
Egészség, ellenállóképesség | 177 |
A toll és a bőr színének jelentősége | 177 |
Húsformák, értékes húsrészek aránya | 179 |
Élelemkereső képesség | 179 |
Gyakorlati tenyésztőmunka | 181 |
Jó környezet = jó közérzet = jó termelés | 184 |
A galamház méretei | 189 |
A galambház berendezései | 191 |
Fészekberendezés | 191 |
Etetők | 193 |
Itatók | 194 |
Vízfürdő | 195 |
Fészekanyagtartó | 195 |
A röpde berendezési tárgyai | 196 |
A tenyészállomány és a tenyésznövendékek gondozása | 197 |
Takarmányozás | 201 |
Mit kell tudni a haszongalambok szakszerű takarmányozásáról? | 203 |
Mennyit esznek a galambok? | 203 |
Mi a szerepük a takarmányok táplálóanyagainak a galambok takarmányozásában? | 204 |
Nitrogénmentes kivonható anyagok | 204 |
A nyersrost | 205 |
Nitrogéntartalmú anyagok | 205 |
Vitaminok | 205 |
Ásványi anyagok | 207 |
Melyek a galambok legfontosabb eleségei? | 208 |
A galambok takarmányozásának gyakorlata | 211 |
Az intenzív galambtartás takarmányozási irányelvei | 213 |
Etetési módszerek | 216 |
Honnan és hogyan szerezzük be tenyészgalambjainkat? | 220 |
Milyenek a vágógalamb értékesítési lehetőségei? | 220 |
Mennyi mellékjövedelemre számíthatunk? | 223 |
Húsnyulak a háztájiban | 227 |
Nyúlfajták a kisüzemekben | 231 |
Új-zélandi nyúl - Kaliforniából? | 232 |
Fehér szín, piros szem, de fekete-barna fülekkel - a kaliforniai fajta | 235 |
Sárgából és feketéből világoskék ivadékok - a bécsi kék fajta | 237 |
Az egyik "legöregebb" nyúlfajta - az ezüst nyúl | 238 |
A korábban legnépszerűbb fajta hazánkban - a csincsillanyúl | 240 |
Magyar vadas vagy magyar óriás? | 241 |
A magyar fehér nyúlfajta | 244 |
Egyéb fajták | 245 |
A hibrid nyulak | 246 |
Keresztezések kisüzemben | 247 |
Gyakorlati tenyésztőmunka | 250 |
Termékenységi problémák | 253 |
A nyúl vemhessége és ellése | 254 |
A nevelés fontosabb tudnivalói | 259 |
Mikor válasszunk? | 260 |
Jelentkezik a hasmenés veszélye | 261 |
A tenyészkiválasztás szempontjai | 262 |
A szelekció gyakorlati végrehajtása | 266 |
Tenyésztési eljárások | 269 |
Honnan vásároljam a tenyészállatokat? | 273 |
A házinyúl elhelyezése és tartása | 276 |
A jó nyúlketrec fontosabb alkotórészei | 280 |
A nyúlketrec fontosabb alkotórészei | 282 |
A szappanosládától az emeletes ketrecekig | 284 |
Fémből épített ketrecek | 287 |
Felszerelési tárgyak | 291 |
Etetők | 291 |
Itatók | 294 |
Elletőláda | 297 |
Csoportos nevelés | 299 |
Mivel és hogyan takarmányozzuk a nyulakat? | 300 |
Valamit valamiért | 301 |
Milyen igényeik vannak a nyulaknak a takarmányokkal szemben? | 301 |
Nyulainkat milyen takarmányokkal etethetjük? | 305 |
Abrakfélék | 305 |
Zöldtakarmányok | 309 |
Miből mennyit etessünk? | 313 |
Nem mindegy, hogyan etetünk | 315 |
Számoljunk együtt | 317 |
A háztáji kisállatok egészségvédelme | 323 |
A háztáji kisállatok egészségvédelmének főbb szempontjai | 325 |
Utószó helyett | 330 |