1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biotechnológiai és fehérjetechnológiai eljárások kutatási, fejlesztési és alkalmazási eredményei

Válogatás az 1986. évi tavaszi Budapesti Nemzetközi Vásár kiállítási anyagából

Budapest
Kiadó: Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 66 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az OMFB alapításától kezdve kiemelkedő figyelmet fordít a népgazdaság távlati célú termelésfejlesztésének műszaki-biológiai kérdéseire. Számos tanulmányban elemezte a hazai és a nemzetközi... Tovább

Előszó

Az OMFB alapításától kezdve kiemelkedő figyelmet fordít a népgazdaság távlati célú termelésfejlesztésének műszaki-biológiai kérdéseire. Számos tanulmányban elemezte a hazai és a nemzetközi helyzetet, felmérte a várható fejlődési lehetőségeket, és olyan fejlesztési koncepciókat dolgozott ki, amelyek - különböző kormányzati szervek döntése után - meghatározták a kutatás-fejlesztés irányát és a gyakorlati feladatokat.
E fejlesztésben érvényesítettük azt a komplexitást, amely a talaj-termőterületet, a növénytermelés és az állattenyésztést, az élelmiszeripari feldolgozási eljárásokat, az emberi táplálkozás biológiai értékének javítását, valamint az export igények kielégítését összefüggő egésznek tekintettük. E biológiai láncolatban a termelés minőségi-mennyiségi és ökonómiai kölcsönhatások felismerése, azok javítása, az ehhez szükséges műszaki-technikai feltételek arányos biztosítása olyan új kutatás-szervezési,vagy fejlesztési feladatokat jelentettek, amelyeket programszerűen kezeltünk. így alakult ki a "táplálkozási és takarmányozási célú fehérjeellátás fejlesztése" c. kutatási program, amelyet az OMFB 1970. óta szervez és koordinál.
A "Fehérje-probléma" megoldása nemcsak a hazai növényi és állati eredetű takarmányfehérje-termelés bővítését, az állatok élettani igényeinek jobb kielégítését jelentette, hanem az értékjavító termelési eljárások, új gyártási technológiák kifejlesztését is. Ez utóbbit a VI. ötéves tervidőszakban a kormányzat az Országos Középtávú Kutatási Fejlesztési Terv (OKKFT) keretében kiemelten támogatta. Vissza

Tartalom

Bevezető 3
Burgonyatermesztés fejlesztése a szövettenyésztéstől felhasználásig 5
A burgonyaszaporítás új rendszere, a mikroszaporítástól a vetőgumóig 7
Paprika nemesítése szövettenyésztéssel 9
Embriómanipuláció és fertőzésmentes embrióátültetés 11
Petesejt és embriómanipuláció 13
Embrióátültetés és manipuláció az állattenyésztésben 15
Keményítőbontó enzimek hazai előállítása és
felhasználása 17
Állategészségügyi vakcinák termelésének fejlesztése 19
A biotechnológia eredményeinek felhasználása antibiotikumok gyártásában 21
Szteroidok előállítása 23
Anyarozs alkaloidok 25
Humán inzulin előállítása mikrobiológiai eljárással 27
Monoklonális ellenanyagok a kutatásban és a
diagnosztikában 29
A Biocral Gyógyszergyár bioengineering kutatásának
fejlesztése 31
Félüzemi /kísérleti/ fermentációs rendszer 33
Fermentációs műveleti kutatások 34
CO2 termosztát 36
Elektrokémiai eszközök 37
Biotechnológus szakemberképzés 41
A szójaprogram 43
Burgonyanemesítési program 45
Korszerű gabonaipari termékek 47
Eljárás és berendezés heterogén fázisú vegyipari
folyamatok intenzív megvalósítására 51
Új fehérjetermékek előállítása 52
Fehérjék koncentrálása ultraszűréssel 56
Lizozim üzemi gyártása és gyógyszeripari felhasználása 60
Korszerű gyepgazdálkodási módszerek 62
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem