kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 360 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-232-463-3 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó a magyar kiadáshoz | 5 |
Előszó | 7 |
Előszó a második kiadáshoz | 9 |
Bevezetés | 10 |
Irodalom | 19 |
Új metabolitok utáni kutatás (screening) | 20 |
Általános ismeretek | 21 |
Primer és szekunder metabolitok | 22 |
Törzsek a screeningben | 22 |
Tesztelési rendszerek | 23 |
Irodalom | 23 |
Törzsek nemesítése | 24 |
Általános ismeretek | 24 |
Mutációk | 24 |
Bevezetés | 25 |
Spontán és indukált mutációk | 28 |
Javító (reparáló) mechanizmusok | 34 |
Különböző mutagének hatásmechanizmusa | 35 |
Komutáció és szekvenciális mutagenezis | 35 |
Mutációk fenotípusos kifejeződése | 37 |
A mutagenezis optimalizálása | 38 |
Mutánsok szelekciója | 39 |
Véletlen kiválogatás (random screenin) | 40 |
Mutánsok szelektív izolálása | 41 |
Rekombináció | 42 |
Bevezetés | 43 |
Gombák szexuális és paraszexuális ciklusa | 44 |
Rekombináció baktériumoknál | 45 |
Rekombináció a sugárgombáknál | 46 |
Protoplasztfúzió | 46 |
Új rekombinációs technikák | 47 |
Reguláció | 47 |
Az enzimaktivitás szabályozása | 47 |
Az enzimszintézis szabályozása | 52 |
A primer metabolitok túltermelése | 52 |
A szekunder metabolitok szabályozása és túltermelése | 52 |
A törzsnemesítés lehetőségei | 52 |
A terméknövelés | 52 |
A termék spektrumának minőségi változása | 52 |
Modifikált szekunder metabolitok előállítása | 53 |
Plazmaidok a törzsnemesítésben | 54 |
Génsebészet (genetic engineering) | 56 |
Irodalom | 61 |
Az ipari fermentáció nyersanyagai | 64 |
C-forrásként használt anyagok | 64 |
N-forrásként használt anyagok | 66 |
Irodalom | 68 |
Fermentációs technológia | 69 |
Bevezetés | 69 |
A mikroorganizmusok növekedési rátája | 69 |
Batch-fermentáció | 69 |
Feeding fermentációk (fed-batch-eljárások) | 71 |
Folyamatos fermentáció | 72 |
Fermentációs típusok Gaden szerint | 74 |
Termelékenység és speciális produkciós ráta | 76 |
Hozamegyütthatók | 77 |
Hőképződés | 77 |
Fermentorendszerek | 78 |
Keverés | 84 |
Bevezetés | 84 |
A Reynolds-féle szám | 85 |
A teljesítményszám | 85 |
A viszkozitás hatása | 86 |
Gázbafúvásos bioreaktorok teljesítményfelvétele | 88 |
Anyagátvitel (transzfer) | 89 |
Bevezetés | 89 |
A Henry-féle törvény | 89 |
Oxigéntranszport | 89 |
Az oxigén mint tápanyag (szubsztrátum) | 92 |
Kritikus oxigénkoncentráció | 92 |
Az oxigénfelvételi ráta meghatározása | 93 |
Scale up | 96 |
A scale up jelentősége | 96 |
Scale up a térfogatra számított energiabevitel állandósága mellett | 98 |
Scale up állandó oxigéntranszfer rátával (OTR) | 99 |
Gázok és tápoldatok sterilezése | 99 |
Bevezetés | 99 |
A tápoldatok sterilezése | 101 |
A fermentációs levegő sterilezése | 104 |
Fermentációs eljárások | 106 |
Műszerezettség | 108 |
Komputerek alkalmazása | 109 |
Irodalom | 111 |
Feldolgozás | 113 |
Bevezetés | 113 |
Alapműveleletek | 113 |
Kihozatal | 117 |
Irodalom | 117 |
Erjesztéssel nyerhető szerves nyersanyagok | 118 |
Általános ismeretek | 118 |
Etanos | 118 |
Beveztés | 118 |
Az etanoltermelés bioszintézisútja | 119 |
Az előállítási folyamat | 119 |
Butanol - aceton | 123 |
Bioszintézis | 123 |
A termelési folyamat | 123 |
Glicerin | 125 |
Irodalom | 125 |
Szerves savak | 126 |
Bevezetés | 126 |
Citromsav | 126 |
Bevezetés | 126 |
Termelő törzsek | 127 |
Bioszintézis | 128 |
Kihozatal | 129 |
Tápoldatok | 129 |
Termelőeljárások | 130 |
Glükonsav, glükono-lakton és glükóz-oxidáz | 134 |
Ecetsav | 135 |
Bevezetés | 135 |
Bioszintézis | 136 |
Az ecet előállítása | 136 |
Tejsav | 137 |
Kojisav | 139 |
Itakonsav | 139 |
Irodalom | 140 |
Aminosavak | 142 |
Bevezetés | 142 |
Felhasználás | 142 |
Előállítási módszerek | 143 |
Termelő törzsek | 145 |
Folyamatszabályozás | 147 |
Feldolgozás | 148 |
Egyes aminosavak előállítása | 148 |
Irodalom | 161 |
Nukleozidok, nukleotidok és rokon vegyületek | 162 |
Bevezetés | 162 |
Szerkezet | 163 |
Bioszintézis | 163 |
Szabályozás | 163 |
Előállítás | 166 |
Az 5'-IMP és az 5'-GMP előállítás az RNS enzimes hidrolízisével | 166 |
Az 5'-IMP és az 5'-GMP előállítása az RNS kémiai hidrolízisével | 168 |
Az 5'-IMP fermentatív előállítása | 168 |
Az 5'-GMP fermentatív előállítása | 171 |
Az adenozin és az adeninnukleotidok előállítása | 173 |
További nukleinsavak és a nukleinsavakkal rokon vegyületek fermentatív előállítása | 174 |
Irodalom | 174 |
Enzimek | 175 |
Bevezetés | 175 |
Amilázok | 177 |
Általános ismeretek | 182 |
Glüko-amilázok | 183 |
1,6-glükozidokat hasító enzimek | 184 |
Keményítőhidrolízis | 184 |
Glükóz-izomerátok | 184 |
Glükóz-izomerázok Bacillusból | 184 |
Glükóz-izomerázok Streptomycesből | 186 |
A glükóz-izomerázok immobilizálása | 187 |
L-aszpariginázok | 187 |
Proteázok | 189 |
Bevezetés | 189 |
Alkalikus proteázok | 190 |
Semleges proteázok | 191 |
Savanyú proteázok | 191 |
Oltó (rennet-rennin) | 191 |
Pektinázok | 192 |
Lipázok | 194 |
Penicillin-acilázok | 195 |
Bevezetés | 195 |
A penicillin-acilázok felosztása | 195 |
Penicillin-aciláz Escherichia coliból | 195 |
Cafelosporin-acilázok | 196 |
Laktázok | 197 |
Enizmek stabilizálása | 197 |
Bevezetés | 197 |
Oldékony enzimek stabilizálása | 198 |
Stabilizálás immobilizálással | 199 |
Enzimek bezárása | 201 |
Immobilizált enzimek és sejtek ipari felhasználása | 201 |
Irodalom | 202 |
Vitaminok | 204 |
Bevezetés | 204 |
B12-vitamin | 204 |
Előfordulása és gazdasági jelentősége | 204 |
Szerkezete | 205 |
Bioszintézise | 205 |
Előállítási eljárások | 205 |
Riboflavin | 208 |
Előfordulása és gazdasági jelentősége | 208 |
Szerkezete | 209 |
Bioszintézise | 210 |
Előállítási eljárások | 210 |
Béta-karotin | 212 |
Előfordulása és gazdasági jelentősége | 212 |
A karotinoidok szerkezete | 213 |
Bioszintézise | 214 |
A béta-karotin előállítási eljárás | 214 |
Irodalom | 216 |
Antibiotikumok | 217 |
Bevezetés | 217 |
Antibiotikumképzés az egyes rendszertani csoportokban | 217 |
Az antibiotikumok osztályozása | 217 |
Az antibiotikumok felhasználási területei | 219 |
Az antibiotikumok gazdasági jelentősége | 220 |
Az antibiotikumkutatások célja | 222 |
Aminosav- és peptid-antibiotikumok | 232 |
D-cikloszerin | 233 |
Kromopeptid-antibiotikumok | 233 |
Depszipeptid-antibiotikumok | 234 |
Egyes láncú és gyűrűs peptid-antibiotikumok | 234 |
Kelátképző peptidantibiotikumok | 238 |
Szénhidrát-antibiotikumok | 239 |
Szacharidok, glükozidok és különféle cukorszármazékok | 240 |
Ortozomicinek | 242 |
Amino-glükozid-antibiotikumok | 248 |
Makrociklikus lakton-antibiotikumok | 249 |
Makrolis-antibiotikumok | 253 |
Polién makrolid-antibiotikumok | 254 |
Anzamicinek | 256 |
Tetraciklinek és antraciklinek | 256 |
Tetraciklinek | 262 |
Antraciklinek | 262 |
Nukleozid-antibiotikumok | 262 |
Aromás antibiotikumok | 262 |
Llóramfenikol | 264 |
Grizeofulvin | 264 |
Novobiocin | 265 |
További iparilag előállított antibiotikumok | 265 |
Fuzidinsav | 265 |
Poliéter-antibiotikumok | 265 |
Makrotetrolidok | 267 |
Mitomicinek | 267 |
Irodalom | 267 |
Anyarozs-alkaloidok | 270 |
Előfordulásuk és jelentőségük | 270 |
A Claviceps fejlődési ciklusa | 271 |
Szerkezet | 271 |
Bioszintézisük | 272 |
Az anyarozsalkaloidok előállítása | 274 |
Az alkaloidtermelés szabályozása szaprofita-kultúrában | 277 |
Törzsek nemesítése | 279 |
Irodalom | 280 |
Mikrobiális transzformációk | 281 |
Bevezetés | 281 |
A mikrobiális transzformációk reakciótípusai | 281 |
Biotranszformációs módszerek | 285 |
A mikorbiális transzformációk felhasználási lehetőségei | 286 |
Szteroidok és szterinek transzformációi | 286 |
Antibiotikumok transzformációja | 283 |
Peszticidek transzformációi | 284 |
Irodalom | 285 |
Single cell protein (SCP - Egysejt fehérje) | 300 |
Beveztés | 300 |
Az alkánok fermentációja | 301 |
Bevezetés | 301 |
A hosszú láncú alkános lebontása | 302 |
Ipari eljárások | 302 |
Metánt hasznosító baktériumok | 303 |
Metanolfermentáció | 303 |
Általános ismeretek | 304 |
Bioszintézis | 308 |
A cellulóz mint az SCP kiindulási anyaga | 308 |
Általános ismeretek | 308 |
Élettani alapok | 308 |
A kutatások állása | 309 |
SCP hulladékokból | 309 |
Irodalom | 309 |
Újabb eljárások a szennyvízkezelésben | 311 |
Bevezetés | 311 |
Mikroorganizmusok céltudatos bevitele (starterkultúrák) | 312 |
Aerob szennyvíztisztítás air-lift-eljárással | 312 |
Oxigénbevezetés a mikorbiális tisztítómedencékbe | 314 |
Metántermelés | 316 |
Irodalom | 317 |
Leaching (mikrobiális bányászat) | 318 |
Bevezetés | 318 |
A leachingben felhasználható szervezetek | 318 |
Ipari eljárások | 318 |
Irodalom | 320 |
Estracelluláris poliszacharidok | 321 |
Irodalom | 324 |
További, a jövőben várható fermentációs eljárások | 325 |
További fermentációs eljárások | 325 |
Kilátások | 330 |
Irodalom | 330 |
Kiegészítés a második kiadáshoz | 331 |
Génsebészet/sejtfúzió | 331 |
Monoklonális antitestek | 331 |
Protoplazmafúziók | 331 |
rDNS-technológiák | 331 |
Immobilizációs eljárások | 333 |
Etanoltermelés | 333 |
Szennyvízkezelés | 334 |
Irodalom | 334 |
Néhány fontosabb szakkifejezés magyarázata | 335 |
Tárgymutató | 345 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.