kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 159 oldal |
Sorozatcím: | Szakmunkás zsebkönyvek |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 17 cm x 12 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. A könyv 1 db mellékletet tartalmaz. Tankönyvi száma: 30 586. |
Bevezetés | 8 |
Mikrobiológia alapfogalmak és gyakorlati mikrobiológiához | 9 |
A mikrobiológia kialakulásának főbb mozzanatai | 9 |
A mikroorganizmusok rendszerezése | 10 |
Sejttani alapfogalmak | 12 |
Ipari jelentőségű rendszertani egységek jellemzése | 13 |
A mikroorganizmusok élettana | 19 |
Az élő sejtek vegyi összetétele | 19 |
Az élő sejtekben lejátszódó életjelenségek | 20 |
Anyag- és energiacsere | 21 |
Szabályozóképesség és operon-elmélet | 25 |
Növekedés és fejlődés | 36 |
Változékonyság | 36 |
Átörökítőképesség | 37 |
Gyakorlati mikrobiológia | 38 |
A tenyésztési feltételek meghatározása | 38 |
Táptalajtípusok | 40 |
A mikrobiológiai munka eszközei; sterilizálás; a mikroorganizmusok laboratóriumi tenyésztése | 42 |
A mikrobiológiai munka eszközei | 42 |
Táptalajok és eszközök sterilizálása | 43 |
A mikroorganizmusok laboratóriumi tenyésztése | 47 |
Ipari jelentőségű törzsek | 49 |
Vegyszerek előállítása | 50 |
Antibiotikumok előállítása | 51 |
Vitaminok előállítása | 52 |
Enzimek előállítása | 52 |
Egyéb gyógyszerek és más anyagok előállítása | 52 |
Üzemi törzsek fenntartása | 53 |
Törzsnemesítési eljárások | 55 |
Üzemi oltóanyagok előállítása és konzerválása | 59 |
Üzemi oltóanyagok minőségi vizsgálata | 62 |
Mikroorganizmusok üzemi tenyésztése | 63 |
Felületi tenyésztés | 65 |
Süllyesztett berendezések | 68 |
Üzemi tenyésztések növekedése, fejlődése, anyagcseréje | 74 |
Fermentációs folyamatok automatizálása | 81 |
A folyamatos fermentálás | 82 |
Biokémiai mechanizmusok vizsgálata | 85 |
Vegyületek kimutatása és mérése mikrobiológiai módszerekkel | 87 |
Mikroorganizmusok termékei gyógyászati alkalmazásának mikrobiológiai vonatkozásai | 89 |
Kórokozó mikroorganizmusok | 89 |
Immunitás | 89 |
Kemoterápia | 91 |
A bioszintézis-ipar problémái. Hibák megelőzése, keresése és elhárítása | 92 |
A mikroorganizmusok rendszerezése | 93 |
A mikroorganizmusok élettana | 93 |
Tenyésztési feltételek meghatározása, táptalajtípusok | 94 |
A mikrobiológiai munka eszköze; sterilizálás; a mikroorganizmusok laboratóriumi tenyésztése | 95 |
Üzemi oltóanyagok minőségi vizsgálata | 96 |
Üzemi törzsek fenntartása | 97 |
Mikroorganizmusok üzemi tenyésztése | 97 |
Üzemi tenyészetek növekedése, fejlődése, anyagcseréje | 100 |
Mikrobiológiai módszerek | 104 |
Mikroszkóp és mikroszkópi készítmények | 104 |
Festékoldatreceptek | 109 |
Speciális festési eljárások | 109 |
Táptalajok készítése és alkalmazása | 110 |
Táptalajreceptek | 114 |
Táptalajok alkalmazása | 115 |
Laboratóriumi steril műveletek | 115 |
Mikroorganizmusok számlálása | 116 |
UV-mutánsok előállítása | 117 |
Mustárnitrogén mutánsok előállítása | 119 |
Antibiotikumok és vitaminok mikrobiológiai értékmérése | 119 |
Biokémiai és kémiai módszerek | 126 |
Dehidrogenáz enzim aktivitásának mérése | 126 |
Össznitrogén meghatározása (Kjeldahl) | 127 |
Mikroorganizmus-szárazanyag meghatározása | 128 |
Redukálócukor-meghatározás (Schoorl szerint) | 128 |
Szacharóz-meghatározás | 144 |
Keményítőmeghatározás | 144 |
Papírkromatográfia | 144 |
Módszerek üzemi problémák vizsgálatára | 148 |
Levegő csíratartalmának (mikroorganizmus-tartalmának) meghatározása szűréses módszerrel | 148 |
Levegő csíratartalmának (mikroorganizmus-tartalmának) mérése Koch-féle szedimentációs módszerrel | 150 |
Fermentorok levegőztetési intenzitásának mérése | 150 |
Laboratóriumi jegyzőkönyvek készítése | 152 |
Tárgymutató | 154 |
Anyagcsere-térkép (melléklet) | 160 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.