kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Semmelweis Orvostudományi Egyetem |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 203 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Kézirat. Készült 300 példányban. Fekete-fehér ábrákkal. |
Szénhidrátok | 5 |
Általános rész | 7 |
Szénhidrátok osztályozása | 8 |
Monoszaharidok | 9 |
A szénhidrátok reaktív csoportjai | 12 |
Monoszaharidok és származékaik | 16 |
Összetett szénhidrátok | 20 |
Oligoszaharidok | 20 |
Poliszaharidok | 22 |
Észterek, lipidek, detergensek | 29 |
Észterek | 31 |
Az észterek fogalma, elnevezése és előállítása | 31 |
Az észterek hidrolízise | 32 |
Szervetlen savak fontosabb észterei | 32 |
Szerves savak fontosabb észterei | 33 |
Lipidek | 33 |
A lipidek fogalma és csoportosítása | 33 |
Neutrális zsírok | 34 |
Viaszok | 35 |
Foszfogliceridek | 36 |
Szfingolipidek | 38 |
Detergensek | 39 |
Szeránvázas vegyületek (szteroidok) | 41 |
A szteroidok szerkezete és nomenklaturája | 43 |
Szterinek (szteroidok) | 49 |
Epesavak | 51 |
D vitaminok | 53 |
Szteroid hormonok | 54 |
Kortikoszteroidok | 55 |
Szexuálszteroidok | 56 |
Fehérjék | 59 |
Általános bevezetés | 61 |
A fehérjék funkciója | 61 |
A fehérjék specifitása | 62 |
A fehérjék előfordulása | 62 |
A fehérjék strukturális alapegységei | 63 |
A fehérjékben előforduló aminosavak közös szerkezeti tulajdonsága | 63 |
A fehérjékben található aminosavak osztályozása | 64 |
Az aminosav oldallánc, az -R csoport jellege | 65 |
Egyéb biológiai jelentőségű aminosavak és aminosav származékok | 66 |
Aminosavak optikai aktivitása | 69 |
Az aminosavak kettős karaktere | 70 |
Az aminosavak reakciói | 73 |
A peptidkötés | 77 |
A kötés ismertetése | 77 |
A peptidek írásmódja és nevezéktana | 78 |
A peptidkötés bizonyítása | 79 |
A peptidkötés legjellemzőbb tulajdonságai | 79 |
Peptidszintézis | 81 |
Természetes peptidek | 82 |
A fehérjék osztályozása | 83 |
Osztályozás kémiai tulajdonságai alapján | 83 |
Osztályozás szerkezet (alak) szerint | 85 |
A fehérjék szerkezeti felépítése | 86 |
A fehérjék elsődleges (primér) szerkezete | 87 |
A fehérjék (szekunder) másodlagos szerkezete | 89 |
A fehérjék harmadlagos (tercier) szerkezete | 92 |
A fehérjék negyedleges (kvanterner) szerkezete | 100 |
A fehérje molekula mérete és alakja | 102 |
Molekulasúly meghatározások | 102 |
A molekula alak meghatározása | 105 |
A fehérjék mint elektrolitok | 106 |
Izoelektromos pont | 106 |
A fehérjék titrálása | 107 |
A fehérjék mint kolloidok | 108 |
A fehérjék izolálása és tisztítása | 108 |
A fehérje izolálás általános és fő szempontjai | 108 |
A fehérjék kivonása a szövetekből | 109 |
A fehérje oldat betöményítése | 109 |
A fehérjék szétválasztása | 110 |
A tisztaság, a homogenitás kritériumai | 112 |
A fehérjék kristályos állapota | 112 |
A fehérje analízis általános módszerei | 113 |
A fehérjék kimutatása | 113 |
A fehérjék kvantitatív meghatározása | 113 |
A fehérjék aminosav összetételének vizsgálata | 114 |
A szekvencia megállapítása | 115 |
Enzimek, enzimkinetika | 117 |
Az enzimek mint katalizátorok | 119 |
A katalízis fogalma | 119 |
Szubsztrát, enzim-szubsztrát komplex | 120 |
Az enzim által katalizált reakció sebessége | 120 |
Az enzimaktivitás mérése | 121 |
Specifikus aktivitás | 121 |
Átvételi szám, molekuláris aktivitás | 121 |
Enzimspecifitás | 122 |
Az enzimműködés szabályozhatósága | 122 |
Az enzimek, mint fehérjék | 122 |
A fehérjetermészet következményei | 122 |
Az enzimek aktív és inaktív állapota | 123 |
Kofaktorok | 123 |
Az enzimek inaktív állapota, enzim prekuzorok | 124 |
Az enzimek aktív centruma | 124 |
Enzimkinetika | 125 |
Enzim-szubsztrát komplex | 125 |
Michaelis-menten kinetika. KM és Vmax fogalma | 126 |
A KM meghatározása | 129 |
Enzimgátlások | 130 |
Gátlástípusok | 130 |
Nukleinsavak és építőkövek | 135 |
Nukleozidok, nukleotidok | 137 |
Nukleozidok és nukleotidok előfordulása, jelentőségük | 137 |
A nukleozidok, nukleotidok fogalma, definiciója | 137 |
A nukleozidok és nukleotidok csoportosítása és elnevezésük | 142 |
A legfontosabb nukleozidok és nukleotidok | 144 |
Nukleozidok és nukleotidok kimutatása, mérése | 150 |
Nukleinsavak | 150 |
Bevezetés | 150 |
A DNS kémiai szerkezete | 153 |
A különböző RNS fajták kémiai szerkezete | 160 |
A nukleinsavak kimutatása, kivonása | 167 |
A nukleinsavak előállítása biokémiai és bioorganikus úton | 168 |
Vitaminok, koenzimek | 171 |
Vitaminok, amelyekből koenzimek keletkeznek | 176 |
Tiamin | 176 |
Riboflavin | 177 |
Nikotinsav | 178 |
Pirixodin | 180 |
Pantoténsav | 181 |
Biotin | 182 |
Fólsav | 182 |
Kobalamin | 184 |
Vitaminok, amelyeknek nincs ismert koenzim aktivitásuk | 185 |
C vitamin | 185 |
P vitamin | 186 |
A vitamin | 186 |
D vitamin | 189 |
E vitamin | 189 |
K vitamin | 190 |
Eszenciális zsírsavak | 191 |
Koenzimek, amelyek a szervezetben szintetizálódnak | 192 |
Gutation | 192 |
Liponsav | 192 |
Ubiquinon | 193 |
Nukleotidokat tartalmazó koenzimek | 193 |
Hem-koenzimek | 193 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.