kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Egészségügyi Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 562 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Kézirat gyanánt. Fekete-fehér és néhány színes ábrával. |
Előszó a magyar kiadáshoz | 3 |
Előszó | 5 |
Bevezetés | 7 |
A szervezet legfontosabb anyagainak kémiája | |
A fehérjék kémiája | 20 |
A fehérjék általános jellemzése | 22 |
A fehérjék fiziko-kémiai tulajdonságai | 24 |
A fehérjék kémiai összetétele | 35 |
A fehérjék felépítése | 49 |
A fehérjék szintézisének problémája | 53 |
A fehérjék osztályozása | 55 |
A fontosabb egyszerű fehérjék (proteinek) | 56 |
Szénhidrátok kémiája | 72 |
Monoszaharidok | 74 |
d és l-sorbeli hexózok | 77 |
Diszaharidok | 85 |
Poliszaharidok | 87 |
Mukopoliszaharidok | 90 |
Fotoszintézis | 92 |
A lipidek kémiája (zsírok és zsírszerű anyagok) | 98 |
Általános jellemzés | 98 |
A zsírok és szerkezetük | 100 |
Lipoidok | 105 |
Biológiailag aktív anyagok | |
Fermentek | 117 |
A fermentek, mint biológiai katalizátorok hatásának elmélete | 120 |
A fermentek, mint biológiai katalizátorok tulajdonságai | 125 |
A fermentek kémiai természete | 129 |
A fermentek mennyiségi meghatározásának legfontosabb módszerei | 132 |
Fontosabb módszerek a fermentek előállítására | 134 |
A fermentek osztályozása | 137 |
Vitaminok | 143 |
A vitaminok osztályozása | 146 |
Az avitaminozis és hipovitaminózis okai | 147 |
A tápanyagok vitamintartalmának meghatározása | 148 |
A-vitamin (Antixerophtalmiás vitamin) | 149 |
D-vitamin (Antirachitiszes vitamin) | 156 |
E-vitamin (toferol, antisterilitási vitamin, szaporodási vitamin) | 162 |
K-vitamin (Antihemorrágiás vitamin) | 165 |
B1-vitamin (antineuritiszes vitamin, aneurin, tiamin) | 170 |
B1-vitamin (riboflavin) | 176 |
PP-vitamin (antipellagrás vitamin, niacin) | 178 |
B6-vitamin (adermin, piridoxin) | 181 |
D-vitamin (aszkorbinsav) | 183 |
P-vitamin (permeabilitási vitamin, citrin) | 188 |
Pantoténsav (pantotén) | 189 |
biotin (H-vitamin) | 191 |
p-aminobenzoesav | 193 |
Inozit | 196 |
Fólsav | 197 |
B12-vitamin (antianémiás vitamin) | 198 |
Avitaminózisok és hipovitaminozisok létrejöttének mehanizmusa | 199 |
A hormonok | 200 |
A hormonokról általában | 200 |
Az anyagcsereszabályozás humorális-hormonális mechanizmusa | 200 |
A pajzsmirigy hormonjai | 202 |
A parathyreoidák (mellékpajzsmirigyek) hormonjai | 205 |
A mellékvesék hormonjai | 205 |
A hasnyálmirigy hormonja | 209 |
A nemi mirigyek hormonjai | 211 |
A hipofizis hormonjai | 215 |
A csecsemőmirigy hormonjai | 218 |
Növekedési hormonok | 218 |
Anyagcsere | |
Az anyagcsere általános fogalma | 220 |
Az anyagcsere és a külső környezeti feltételek közti kapcsolat | 221 |
A kémiai energia átalakulása a szervezetben | 222 |
A szervezet intermediér anyagcseréje és annak tanulmányozására szolgáló módszerek | 229 |
Az idegrendszer szerepe az anyagcserében | 234 |
A táplálkozás és az emésztés | 238 |
Oxido-redukciós folyamatok a szervezetben (szövetlégzés) | 243 |
A biológiai oxidációról szóló tanítás fejlődése | 243 |
A szövetlégzés korszerű elmélete | 248 |
A szövetlégzés fermentjei | 254 |
Atomcsoportok intermolekuláris átviteli reakciói | 266 |
Szénhidrátok anyagcseréje | 273 |
A szénhidrátok emésztése | 274 |
A szénhidrátok intermediér anyagcseréje | 280 |
A szénhidrát anyagcsere zavara | 294 |
A lipidek (zsírok és lipoidok) anyagcseréje | 298 |
A lipidek szerepe a táplálkozásban | 298 |
A zsírok és lipoidok emésztése | 299 |
A zsírok és lipoidok intertmediér anyagcseréje | 306 |
A zsír és lipoid anyagcsere zavarai | 316 |
Fehérje anyagcsere | 321 |
A fehérjék átalakulása a szervezetben | 330 |
Az aminosavak sorsa a felszívódás után | 343 |
Az aminosavak intermediér anyagcseréje | 345 |
Az összetett fehérjék anyagcseréje | 370 |
A nitrogén anyagcsere zavarai | 380 |
A fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréje közti összefüggések | 390 |
Vízháztartás | 394 |
A víz mennyisége és szerepe a szervezetben | 394 |
A vízháztartás szabályozása | 398 |
A vízháztartás zavarai | 400 |
Só anyagcsere | 401 |
Egyes szövetek és testnedvek biokémiája | |
Idegszövet | 413 |
Az idegszövet kémiai összetétele | 413 |
Az idegrendszer anyagcseréje | 419 |
Izomszövet | 425 |
Az izom kémiai összetétele | 426 |
Az izomösszehúzódás kémiája | 435 |
Néhány adat a kifáradás és a tréning biokémiájához | 439 |
Hullamerevség | 440 |
A vér | 442 |
A vér kémiai összetétele | 444 |
A nyirok (limfa) | 452 |
A vér szerepe a légzésben | 452 |
A vér ozmotikus nyomásának állandósága és ennek jelentősége | 459 |
A sav-bázis egyensúly | 460 |
A véralvadás | 462 |
A nyálmirigyek és a nyál | 464 |
A gyomor és a gyomornedv | 467 |
A pankreász és a pankreásznedv | 472 |
A bélrendszer, a bélnedv és a bélsár | 475 |
Máj és epe | 479 |
A máj biokémiai funkciói | 481 |
Epe | 484 |
A tej mirigy és a tej | 488 |
A vese és a vizelet | 494 |
A vizelet fiziko-kémiai tulajdonságai | 495 |
A vizelet kémiai összetétele | 499 |
A vizelet kóros alkatrészei | 504 |
Befejezés | 508 |
Függelék | 513 |
Irodalomjegyzék | 521 |
Tárgymutató | 525 |
Tartalomjegyzék | 523 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.