kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 196 oldal |
Sorozatcím: | Mérnöki Továbbképző Intézet kiadványa |
Kötetszám: | 108 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | 3 |
A biológiai tudományok tárgyköre | 3 |
Az élőlények rendszerezése | 5 |
A sejtek szerkezete | 10 |
A plazmatikus részek | 12 |
A sejtmag | 12 |
A citocentrum | 16 |
A mitokondriumok | 16 |
A Golgi készülék | 17 |
Az endoplazmatikus retikulum | 17 |
A színtestek | 17 |
A citoplazma | 17 |
Az ergasztikus részek | 23 |
A sejtek burka | 23 |
A sejtüreg | 24 |
A sejtzárványok | 24 |
Örtökléstani összefoglalás | 26 |
A sejtosztódás | 26 |
Változékonyság és öröklődés | 28 |
Módosulások | 29 |
Keresztezések | 30 |
Mutációk | 31 |
A növényi és az állati szervezet összehasonlítása | 31 |
A szövetek | 33 |
A hámszövetek | 34 |
A kötő és támasztószövetek | 37 |
A kötőszövetek fajtái | 38 |
A támasztószövetek fajtái | 39 |
Az izomszövetek | 41 |
A simaizomszövet | 41 |
A harántcsíkolt izomszövet | 41 |
A szívizomszövet | 42 |
Az idegszövetek | 42 |
Szervtani és fiziológiai összefoglalás | 45 |
A bőr | 45 |
A csontvázrendszer | 47 |
Az izomrendszer | 48 |
A zsigerek | 49 |
Az emésztőrendszer | 50 |
Az emésztőmirigyek | 53 |
A lélegzőrendszer | 54 |
A véredényrendszer | 55 |
A reticulo-endotheliás rendszer | 63 |
A húgykészülék | 64 |
Az ivarkészülék | 66 |
Az idegrendszer | 73 |
A hormonok szerepe | 83 |
A belső elválasztású mirigyek | 84 |
A szöveti hormonok | 97 |
Mikrobiológiai összefoglalás | 103 |
Mikroorganizmusok méretei | 104 |
A baktérium vegetatív szaporodásának szakaszai | 105 |
A környezet szerepe a mikroorganizmusok életében | 109 |
A hőmérséklet hatása | 109 |
A tápanyagok szerepe | 112 |
A vegyszeres fertőtlenítés, dezinficiálás | 120 |
Fertőző betegségek - kórokozók | 121 |
Immunológiai-szerológiai összefoglalás | 126 |
Az antigének | 127 |
Az immun anyagok hatásának megismerése | 130 |
Oltóanyaggyártás | 134 |
Oltóanyag előállítása virusokból | 135 |
Oltóanyag előállítása baktériumokból | 136 |
Az immunsavó gyártása | 138 |
Túlérzékenység - allergia | 140 |
Az injekciós készítmények | 141 |
Az életműködés alapjelenségei | 142 |
A víz szerepe a szervezetben | 142 |
A diffúzió | 143 |
Az ozmózisnyomás | 146 |
A sav-bázis egyensúly fenntartása | 148 |
A sejthártyák szerkezete | 150 |
A hártyák szelektív ionátbocsátása | 153 |
A bioelektromos jelenségekről | 158 |
Az energia átalakítás | 160 |
Az életfolyamatok termodinamikája | 165 |
Az energia-raktározás a sejtben | 168 |
Az enzimek | 169 |
A biokatalizátorok és az aktiválási energia | 170 |
Az enzimhatás mechanizmusa | 174 |
Az enzimek fajlagosságának magyarázata | 176 |
Az enzimhatást befolyásoló tényezők | 178 |
Az enzimek csoportositása | 179 |
A rákbetegség etiológiájáról | 181 |
A rákos sejtek tulajdonságai | 182 |
A sugárzások rákkeltő hatása | 184 |
Rákkeltő anyagok | 185 |
Hormonok szerepe a rákkeltésben | 187 |
A vegyszeres rákkeltés mechanizmusa | 189 |
Vírusok szerepe a rákkeltésben | 189 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.