1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biológiai ipar - a jövő mezőgazdasága

A futurológia és az élelmiszer-termelés

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 360 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-230-159-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó a második kiadáshoz13
Bevezetés15
A jövőkutatás és az élelmiszer-gazdaság
A futurológia és a tudomány terjedése23
A jövőkutatás kezdete és terjedésének dinamikája25
Az előrejelzés stratégiai és taktikai céljai29
Szélsőséges nézetek és realitások az élelmiszer-termelés jövőjéről31
A demográfiai robbanás-élelmizési válság31
Az élelmiszer-gazdaság jövőkutatása információanalízissel34
A biológiai ipar kialakulásának előrejelzése36
Mezőgazdaság-élelmiszer-gazdaság-biológiai ipar36
A ma kutatása a holnap technológiája40
A gyakorlati igények és a jövőkutatás41
A fejlődési tendenciák elemzése és az adaptáció41
Az időtényező az élelmiszer-gazdaság jövőkutatásában45
Az élelmiszer-gazdaság történetileg stabil és változó sajátosságai46
A gyorsuló idő az élelmiszer-gazdaságban49
Az időtényező gyorsuló sajátossága49
A tudomány mint közvetlen termelőerő52
Az anyagi tényezők jövőalakító szerepe
A termelési adottságok61
Hogyan állunk a területtel?61
Újabb szántóföldek meghódítása63
Az éghajlat jövője67
A talaj termőképességének fokozása69
A termésbiztonság és a víz73
A termelésfejlesztés mint tartalék77
A talajtermelékenység növelésében várható szintáttörés78
A földre vonatkozó tételek összegezése80
Technikai tényezők83
A gép mint eszköz és mint energiaforrás83
Komplex géprendszerek86
Gépesítési törekvések a világon89
A mezőgazdasági építkezés irányai101
Szállítás és út118
Kémiai tényezők124
A chilei salétromtól a szuperszelektív vegyszerekig127
A vegyszerek helyettesítik az embert és a gépet125
A kemizálás lehetőségei és korlátai126
Mérgez-e a vegyszeres növényvédelem?128
A néma tavasz balladája128
Indokolt-e a vegyszerpánik?132
A vegyszerpánik és a tények133
A biológiai egyensúly és a vegyszerhasználat134
Megoldható-e minden a vegyszerekkel?136
Integrális növényvédelem138
Szabályozás vagy totális kiirtás140
Egészségügyi követelmény és gazdasági érdek142
A kártevők természetes ellenségeinek védelme143
A környezeti feltételek javítása144
Agrotechnika144
A növényvédelem reneszánsza144
A jó talajművelés145
Korszerű trágyázás147
Növényápolás147
Biokémia a gyakorlatban148
A növény biokémiai védelme149
Az antibiózis151
Antibiotikumok felhasználása153
Rovarok riasztása és csalogatása153
Szexuális hormonok mint csalogatók154
A műtrágyázás távlatai158
Mit jeleznek a geobiokémiai talajtérképek?164
A hatóanyag-tartalom167
Műanyag a mezőgazdaságban169
Műtrágya-csomagolás és -tárolás171
A vákuumsilótól a birkaköpenyig173
Fólia növényházak és melegágyak174
A fényviszonyok befolyásolása175
Gyomirtó fólia176
Sokcélú műanyag csövek177
Tetszetős csomagolóanyagok180
Műanyag talajok181
A műanyagok megsemmisítésének kérdése183
A biológiai forradalom184
Mit várhatunk a biológiától?184
Az örökléselmélet néhány alapelve185
Darwin és az evolúciós genetika187
A tudományos együttműködés jelentősége189
A biológia rejtett tartalékai189
A szintetikus fehérjetermelés mint tudományos szintáttörés190
Az asszimiláció "iparosítása"194
Az állati termelés hatásfokának javítása196
Várható szintáttörés jellegű változások az állattenyésztésben199
A biológiai haladás és a növénynemesítés202
Keresztezések205
Az öröklődés irányíthatósága mutációk alapján207
Beavatkozás az öröklődésbe209
A mikroorganizmusok mint a jövő század táplálékforrásai210
Az algatenyésztés esélyei211
A tömegtenyésztés módszerei és problémái214
Lehetőségek és korlátok az algatenyésztésben216
Hazai eredmények219
Algakombinátok a jövő mezőgazdaságában220
Biológiai, technikai és közgazdasági tényezők221
Mit nyújtanak az élesztőgombák?223
Az élesztő mint melléktermék224
Takarmány szennylúgból és hulladékból226
A kőolaj új "karrierje"227
Petrolkémiai élesztőgyártás228
A mikroorganizmusok takarmányforráskénti felhasználásának realitása231
Az élelem élettani "fejlettsége"234
Forradalom a takarmánytermesztésben és -tartósításban238
A zöldetetés módozatainak fejlődése238
Automatizált "fűgyár"240
"Takarmánykonzervek"244
A szénakészítés jövője245
Takarmánypogácsák246
Zöldliszt246
A tablettás táplálkozás utópiájától a modern nagyüzemig247
Automata silótornyok és etetőberendezések251
Az állatok viselkedésének kutatása253
Az élelmiszer-termelő és -fogyasztó ember
A termelés és fogyasztás mérlege a világkonyhán257
Az élelmiszer-termelés feladatai és lehetőségei257
Mit és mennyit eszik a jövő század embere?259
Évezredek küzdelme az éhínség ellen264
Az élelem mérlege267
A takarmánytranszformáció és a minőségi fogyasztás271
A termelés és fogyasztás prognózisa272
Élelem és munka283
Az élő munka csökkenésével arányosan növekszik annak jelentősége283
Minőségi változások az élő munka jellegében284
A fizikai munka megszűnése288
A szellemi tevékenység átalakulása289
A munka- és életkörülmények ötvöződése294
A termelő ember új életrendje295
A műveltségszerzés új módozatai296
Irigyelt életforma a naturalizálódás301
Polihisztorok és specialisták302
A környezetvédelem304
A környezetvédelem futurológiája308
Irodalomjegyzék317
Függelék329
A színes melléklet ábráinak forrásjegyzéke359

Dr. Sárkány Pál

Dr. Sárkány Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Sárkány Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem