Bevezető | 7 |
Mit evett régen az ember? | 9 |
Mit ettek régen a magyarok? | 10 |
Mai táplálkozásunk | 15 |
Életmódbeli és táplálkozási szokások és ennek következményei | 15 |
A bio- és teljes értékű táplálkozás kialakulásának okai | 16 |
Idegen anyagok az élelmiszereinkben - vegyi és nukleáris szennyezés | 17 |
Génmanipulált élelmiszerek (GM élelmiszerek) | 18 |
A modern élelmiszerek és a reklám | 18 |
A bio- és teljes értékű táplálkzás jellemzői | 19 |
Holisztikus szemlélet | 19 |
Növényi, teljes értékű bioélelmiszerek előnyben részesítése | 19 |
Élvezeti szerek (dohányzás, alkohol, kábítószer stb.) kerülése | 20 |
Tudatosabb, aktívabb életvitel | 20 |
A teljes értékű biotáplálkozás | 21 |
Korunk legelterjedtebb táplálkozási irányzatai | 22 |
Állati fehérjén alapuló vagy vegyes étrend | 22 |
Vegetáriánus diéták | 22 |
A vegetarianizmusról | 22 |
A vegetarianizmus Magyarországon | 24 |
Lakto-ovo vegetáriánus diéta | 24 |
Lakto vegetárius diéta | 24 |
Szigorú vegetárius diéták | 24 |
Nyerskoszt | 25 |
Makrobiotika | 25 |
Ökodiéta | 28 |
A fehérjekomplettálás elve | 28 |
Táplálkozási ajánlások | 30 |
Az egészséges táplálkozás háza | 30 |
A helyes táplálkozás 12 mérföldköve | 34 |
Az egészséges táplálkozás általános szempontjai | 37 |
Az egészségvédő diéta nyersanyagai | 39 |
Az egészségvédő diéta nyersanyagainak minősége | 40 |
Biotermékek vagy ökotermékek | 40 |
A magyar biogazdálkodás védjegyei | 41 |
Ökológiai termékek jelölése (azonosítása) | 41 |
Átállási időszak élelmiszerei | 41 |
A teljes értékű bioélelmiszerek előnyei | 42 |
Teljes értékű bioélelmiszerek | 43 |
A gabonafélék | 43 |
Néhány gyakorlati tanács a gabonafélékhez | 43 |
A búza | 44 |
A barnarizs | 49 |
A kukorica | 52 |
A köles | 54 |
A rozs | 54 |
A zab | 55 |
Az árpa | 57 |
A hajdina | 58 |
Az amaránt avagy disznóparéj | 59 |
A hüvelyesek | 60 |
Néhány gyakorlati tanács a hüvelyesekhez | 61 |
Szójabab, szójababtermékek | 61 |
Szójatej készítése | 61 |
Tofu készítése | 62 |
Miszó | 62 |
Szójaszósz | 63 |
Tempeh | 63 |
Szójahús | 63 |
A magyar bab-, borsó- és lencsefélék | 64 |
A zöldségek | 64 |
A gyümölcsök | 66 |
Fűszerek és egyéb ízesítőanyagok | 67 |
Ecetféleségek | 71 |
Savanyúságok | 75 |
A csíráztatott magvak | 77 |
A tengeri só | 77 |
Az édesítőszerek | 78 |
A kristálycukor | 79 |
A barnacukor | 79 |
A méz | 79 |
A malátaédesítők | 79 |
A juharszirup | 79 |
A stevia (sztívia) | 80 |
A sürítmények | 80 |
A nádméz és a nyírvíz | 80 |
Az olajos magvak | 81 |
A zsiradékok | 81 |
Néhány gyakorlati tanács a zsiradékokhoz | 82 |
A hidegen sajtolt olajok | 82 |
A kókuszzsír | 83 |
A pálmaolaj és pálmazsír | 83 |
A vaj | 84 |
A gí | 84 |
A margarin | 84 |
Az állati eredetű fehérjeforrások | 84 |
A húsok | 84 |
A tejtermékek | 85 |
A tojás | 86 |
Receptek | 87 |
Levesek | 87 |
Gabona és zöldségételek | 90 |
Salátaöntetek | 101 |
Saláták | 101 |
Péksütemények, kenyerek | 104 |
Szendvicskrémek | 106 |
Édességek | 107 |
Receptek tartalomjegyzéke | 119 |
Az írásmű szöveges részében található receptek, ételek | 122 |
Receptek névmutatója | 124 |
Felhasznált irodalom | 127 |