1.062.389

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biokémiai laboratóriumi gyakorlatok

Jegyzet az Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Analitikus Szak hallgatói számára

Szerző
Lektor
Pécs
Kiadó: Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 152 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 100 példányban. Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A jegyzet elsősorban a felsőoktatásban tanuló azon hallgatók számára íródott, akik orvosdiagnosztikai analitikával foglalkoznak, s mint ilyen kapcsolódik is a Biokémia vagy a Természetes... Tovább

Előszó

A jegyzet elsősorban a felsőoktatásban tanuló azon hallgatók számára íródott, akik orvosdiagnosztikai analitikával foglalkoznak, s mint ilyen kapcsolódik is a Biokémia vagy a Természetes szénvegyületek biokémiája c. elméleti tárgyak tanagyagához, jellemzően az intermedier anyagcsere tárgykörében. Tartalmát tekintve a jegyzet a szervezetet felépítő alapvető molekulák bemutatására, kémiai képletük rögzítésére, fontosabb tulajdonságaik ismertetésére, és mindezek alapján analitikájukra épül. Több helyen is emlékeztet a korábban tanult szerves kémiai és biokémiai ismeretekre. Főbb fejezeteinek sorrendje a biokémia területén szokásos tárgyalási sorrendhez igazodik: szénhidrátok, fehérjék, lipidek (zsírok), enzimek, nukleinsavak.
Tárgyalásmódjában elsősorban a kimutatási és elemzési-mérési szempontok dominálnak, a diagnosztikai ismeretek csak a feltétlenül szükséges mértékben jelennek meg; ezek ugyanis más tárgyak tantervi programjában szerepelnek.
Az egyes fejezetek egy-egy konkrét gyakorlatot tartalmaznak rövidebb-hosszabb elméleti felvezetéssel és a módszerek elvének ismertetésével. A kivitelezési rész az anyag- és eszközigényt is felsorolja, majd részletes leírás következik a ténylegesen végrehajtandó feladatokról mérésekről. A jegyzetben az üresen hagyott helyeket a hallgatóknak kell értelemszerűn kitölteni észrevételekkel, megjegyzésekkel, mérési eredményekkel, számításokkal, megrajzolt grafikonokkal stb. a gyakorlatvezetők útmutatása alapján.
Az elvégzendő feladatok közt előfordul egyszerű, kémcsőben vagy cseppreakcióval megvalósítható kimutatási színreakció pl. a cukrok és lipidek köréből, a vérben vagy a vizeletben előforduló fontos diagnosztikai 'analitok' elkülönítése és kvantitatív meghatározása, valamint enzimaktivitás-mérések, enzimatikus analízisek és nukleinsav-vizsgálatok is.
A feladatok összeállításánál arra törekedtünk, hogy lehetőségeinkhez mérten a hallgatók ismerjék meg a modern, az automatizált meghatározásoknál is alkalmazott orvosdiagnosztikai analízis elveit és módszereit; a kivitelezés azonban részben manuális legyen, jól elkülöníthető, követhető és értelmezhető lépésekkel, fejlesztendő a gyakorlati készséget. Ezt célozza pl. az analitikai "kit"-ek használata is, ami a tananyag megértését és feldolgozását nagymértékben segítheti. Ugyanezen célból némely feladat végrehajtásának egyes részleteit külön is magyaráztuk.
Reméljük, hogy e jegyzet megkönnyíti hallgatóink számára a gyakorlatok végrehajtását, egyúttal eredményesen segíti a biokémiai ismeretek elsajátítását. A jegyzet kiállításához kapcsolódóan e helyen is megköszönjük Császár Judit és Magyarósi Szilvia Főiskolai tanársegédeknek a szerkesztés előkészítésében végzett munkát. Végül köszönetünket fejezzük ki Dr. Lakatos Ágnes egyetemi docensnek a jegyzet pontos és lelkiismeretes lektorálásáért. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS
1. SZÉNHIDRÁTOK I. A MONOSZACHARIDOK REAKCIÓI 3
1.1. A MONOSZACHARIDOK KIMUTATÁSA 3
1.1.1. MOLlSCH-reakció 3
1.2. A SZÉNATOMSZÁM MEGÁLLAPÍTÁSA 6
1.2.1. TAUBER-próba 6
1.2.2. BIAL-próba 8
1.3. ALDÓZOK ÉS KETÓZOK MEGKÜLÖNBÖZTETÉSE 11
1.3.1. SELlWANOFF-reakció 11
1.4. A MONOSZACHARIDOK ÉS A DISZACHARIDOK MEGKÜLÖNBÖZTETÉSE 14
1.4.1. BARFOED-reakció 14
1.5. A CUKROK REDUKÁLÓ JELLEGE 16
1.5.1. FEHLlNG-rerakció 16
1.5.2. BENEDlCT-reakció 18
1.5.3. TOLLENS-rerakció (Ezüsttükör-próba) 20
1.6. A PRÓBÁK ÉRTÉKELÉSE 23
1.7. ISMERETLEN MONO-ÉS DISZACHARIDOK KIMUTATÁSA ÉS MEGHATÁROZÁSA 24
1.8. CUKORTARTALMÚ NÖVÉNYI KIVONAT KÉSZÍTÉSE 28
2. SZÉNHIDRÁTOK II. 30
POLISZACHARIDOK LEBONTÁSÁNAK VIZSGÁLATA
2.1. A KEMÉNYÍTŐ ENZIMATIKUS HIDROLÍZISE 32
2.2. AZ AMILÁZ ÉS SZACHARÁZ ENZIMEK SPECIFIKUSSÁGA 36
2.3. A KEMÉNYÍTŐ SAVAS HIDROLÍZISE 38
3. FEHÉRJÉK VIZSGÁLAT OLDATBAN 40
3.1. FEHÉRJÉK REVERZÍBILIS KICSAPÁSA KISÓZÁSSAL 42
3.2. FEHÉRJÉK IRREVERZÍBILIS KICSAPÁSA 46
3.2.1 Fehérjék kicsapása nehézfémsókkal 46
3.2.2. Fehérjék kicsapása ásványi savakkal 48
3.2.3. A fehérjék kicsapása szerves savakkal 49
3.3. A fehérjék kvalitatív színreakciói 50
3.3.1. Biuret-reakció 50
3.3.2. Xantoprotein-reakció 52
3.3.3. MlLLON-reakció
3.3.4. ADAMKiEWiCH-reakdó 54
3.3.5. SAKAGUCHl-reakció 55
3.3.6. Fehérjék kéntartalmának kimutatása 56
3.3.7. Egyéb aminosav-reakciók 57
3.4. AZ AMINOSAVAK KVANTITATÍV REAKCIÓI 58
3.4.1. VAN SLYKE-reakció 58
3.4.2. Ninhidrin-reakció 59
4. LIPIDEK VIZSGÁLATA 61
4.1. A telítetlen zsírsavak kimutatása 63
4.2. Szabad zsírsavak mennyiségének meghatározása 65
4.3. A lipidösszetétel hatása a membránok permeábilitására 68
4.4. Lecitin kimutatása tojássárgájából 70
4.5. SZTEROIDOK 71
4.5.1. A koleszterin kimutatása 76
4.5.2. A kólsav kimutatása 78
4.6. Epefestékek 79
5. AZ ENZIMMŰKÖDÉST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK I. 81
5.1. A hőmérséklet hatása az enzimes reakciókra 81
5.2. A pH hatása a nyálamiláz működésére 84
5.3. Az enzimatikus reakciók aktiválása és gátlása 86
6. AZ ENZIMMŰKÖDÉST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK II. 88
6.1. A tejzsír bontása hasnyálmirigyből származó lipázzal 88
7. ENZIMEK AKTIVITÁSA 91
7.1. a-amiláz aktivitásának meghatározása 91
7.2. GOT aktivitásának meghatározása kapcsolt optikai teszttel 95
7.3. GPT aktivitásának meghatározása kapcsolt optikai teszttel 101
7.4. LDH aktivitásának meghatározása optikai teszttel 107
8. ENZIMATIKUS ANALÍZISEK 111
8.1. Glükózkoncentráció meghatározása GOD-POD enzimrendszerrel 112
8.2. Tejsav meghatározása optikai teszttel 116
8.3 Karbamid meghatározása vérszérumból enzimatikus,
kolorimetriás módszerrel 120
8.4. Koleszterin meghatározása CHOD-POD módszerrel 124
8.5. Húgysav meghatározása uríkáz-peroxidáz enzimrendszerrel 128
9. KETONTESTEK KIMUTATÁSA 132
9.1. Ketontestek kimutatása vizeletben 133
9.2. Acetecetsav kimutatása vizeletben 135
10. NUKLEINSAVAK VIZSGÁLATA I. 136
10.1. RNS kinyerése sertésmájból és lépből detergens-kezeléssel 136
10.2. Lép, máj és szív RNS-tartalmának meghatározása 139
10.3. Májszövet, lép és szív DNS-tartalmának meghatározása 143
10.4. Májszövet DNS-és RNS-tartalmának vizsgálata 147
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem