kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 212 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Kézirat. 14 fekete-fehér ábrával. Megjelent 200 példányban. Tankönyvi száma: J 3-630. |
Bevezetés | 3 |
Analitikai gyakorlatok | 5 |
Kolorimetria és fotometria | 5 |
Réz meghatározása réztetramin formájában kolorimetriásan | 8 |
Metilénkék oldal spektrumának felvétele | 9 |
A koncentráció és fényelnyelés közötti összefüggés vizsgálata | 9 |
Kormatográfia | 10 |
Al2O3 adszorbens aktivitásának meghatározása | 12 |
Papirkromatográfia | 13 |
Vékonyréteg kromatográfia | 15 |
Gázkromatográfia | 16 |
Kis szénatomszámu zsirsavak elválasztása gázkromatográfiával | 18 |
Ioncserélő kromatográfia | 19 |
Erősen bázikus ioncserélő gyanta (Dowex-1) kapacitásának meghatározása | 23 |
Differenciál centrifugálás | 25 |
DNS és RNS eloszlásának meghatározása a differenciál centrifugálással nyerhető sejtmag és felüluszó frakcióban. Májszövet DNS és RNS tartalmának meghatározása | 26 |
Redoxpotenciál mérése | 27 |
Aspergilus niger felületi tenyészetének redox mérése | 29 |
Kismolekuláju anyagok kimutatása és meghatározása biológiai anyagból | 31 |
Anorganikumok meghatározása | 31 |
Vér kation tartalmának meghatározása | 31 |
Az állati szövetek foszfortartalmu vegyületeinek vizsgálata | 35 |
Szénhidrátok vizsgálata | 41 |
Növényi kivonat készitése cukormeghatározáshoz | 41 |
Kvalitativ cukor kimutatások | 42 |
Kvalitativ cukormeghatározás vizeletben | 45 |
Aszkorbinsav kvalitativ és kvantitativ meghatározása | 47 |
Tejcukor kimutatása | 50 |
Poliszaharidok kimutatása | 50 |
Redukáló cukrok meghatározása Bertrand szerint | 51 |
Jodometriás kvantitativ cukormeghatározás | 53 |
A cukor polarimetriás kvantitativ meghatározása | 56 |
Összcukor tartalom meghatározása biológiai objektumokban | 58 |
Lipidek vizsgálata | 60 |
Lipidtartalom meghatározása biológiai anyagból | 63 |
Olaj, szappan, sav, észter és jódszámának meghatározása | 64 |
Koleszterin kimutatása agyban | 67 |
Lecitin kimutatása tojás sárgájában | 68 |
Koleszterin és koleszterinészterek elválasztása oszlopkromatográfiával | 69 |
Növényi szinanyagok elválasztása és spektrumának felvétele | 71 |
Egyéb biológiai anyagok vizsgálata | 73 |
Acetontestek kimutatása vizeletben | 73 |
Epe vizsgálata | 74 |
Izom ATP tartalmának meghatározása | 77 |
Fehérjék vizsgálata | 81 |
Fehérjék kicsapása | 81 |
Fehérjék kisózása | 81 |
Fehérjék kicsapása alkohollal | 82 |
Fehérjék kicsapása nehézfémsókkal | 83 |
Fehérjék kicsapása alkaloida reagensekkel | 84 |
Fehérjék kicsapása ásványi savakkal | 85 |
Fehérjék kicsapása szerves savakkal | 85 |
Fehérjék kicsapása melegitéssel | 86 |
Fehérjék izoelektromos pontjának mérése | 87 |
Zselatin izoelektromos pontjának mérése | 87 |
Fehérjék tisztitása dializissel | 88 |
NaCl-t tartalmzó tojásfehérje dializise | 89 |
Fehérjék szinreakciói, jellegzetes oldalláncok kimutatása és kvantitativ meghatározása | 89 |
Fehérjék kvalitativ szinreakciói | 92 |
SH csoportok meghatározása p-klormerkuribenzoáttal | 94 |
SH csoportok meghatározása Ellman reakcióval | 95 |
Hisztidin meghatározása diazoszulfanilsavval | 96 |
Hisztidin meghatározása diazo-1-H-tetrazollal | 97 |
Tirozin meghatározása fehérjékben jódozással | 98 |
Fehérjék szabad aminocsoportjának meghatározása dinitrofluorobenzollal | 99 |
Fehérjék mennyiségi meghatározása | 100 |
Fehérjemeghatározás N tartalom alapján | 100 |
Fehérjemeghatározás biuret módszer segitségével | 104 |
Fehérjemeghatározás Folin reakcióval | 105 |
Kvantitativ ninhidrin reakció | 106 |
Fehérjék savanyu hidrolizise | 107 |
Vérsavó fehérjéinek hidrolizise | 108 |
Aminocsoportok meghatározása formoltitrálással | 108 |
Fehérjehidrolizátum aminosavjainak szétválasztása kétdimenziós vékonyréteg kromatográfiával | 110 |
Nukleinsavak vizsgálata | 113 |
RNS savas és lugos hidrolizise | 113 |
RNS savas és lugos hidrolizátumának elválasztása papirkromatográfia és papirelektroforézis segitségével | 114 |
Ribonukleinsav lugos hidrolizátumának elválasztása Dowex-1 Cl oszlopon | 121 |
Nukleinsavak felépitésében részt vevő nukleotidok, nukleozidok és bázisok elválasztása papir- illetve vékonyréteg kromatográfiával | 123 |
Nyulmájból készült RNS preparátum analizise | 126 |
Hugysav kimutatása | 128 |
Kvalitativ Feulgen reakció DNS kimutatására | 129 |
Preparativ gyakorlatok | 131 |
Fehérjék előállitása biológiai anyagból | 131 |
Apiráz előállitása burgonyából | 131 |
Tejsavdehidrogenáz előállitása | 133 |
Citokróm-c előállitása | 134 |
Borostyánkősav-oxidáz előálllitása | 137 |
Glutamin-szintetáz előállitása | 138 |
Nukleinsavak előállitása | 139 |
RNS előállitása májból | 139 |
DNS előállitása borju timuszból | 143 |
Enzimológiai gyakorlatok | 147 |
Enzimaktivitás kvalitativ kimutatása | 147 |
Tirozináz kimutatása | 147 |
Peroxidáz kimutatása | 148 |
Dehidrogenázok kimutatása | 149 |
Enzimaktivitás mérése és az aktivitást befolyásoló tényezők vizsgálata | 152 |
Keményitő savas és enzimatikus hidrolizise | 152 |
A hőmérséklet befolyása a nyálamiláz aktivitására | 154 |
Amiláz aktivitás kvantitativ meghatározása | 155 |
Az enzimaktivitás mérése feltételeinek kidolgozása. Az apiráz aktivitásának mérése | 157 |
Az apiráz maximális reakciósebességének (Vm) és Michaelis konstanságnak (Km) meghatározása | 159 |
Borostyánkősav-dehidrogenáz aktivitásának mérése és a kompetitiv gátlás tanulmányozása | 162 |
Zsirok emésztése (Lipáz aktivitás) | 167 |
Lipáz kvantitativ meghatározása | 168 |
Vérkataláz kvantitativ meghatározása | 169 |
Fehérjék enzimatikus bontása, tripszin aktivitás mérése | 171 |
Tejsavdehidrogenáz aktivitás mérése | 176 |
Glutaminszintetáz aktivitásának mérése | 179 |
Összetett biológiai rendszerek és folyamatok vizsgálata | 183 |
Sejtlégzés vizsgálata | 183 |
Légzés vizsgálata borostyánkősav-oxidáz rendszerrel | 183 |
Fermentáció vizsgálata és fermentativ szintézisek | 189 |
Fermentáció vizsgálata manometriás módszerrel | 189 |
Citromsav előállitása fermentációval | 192 |
Tejsavas erjedés vizsgálata | 193 |
Etilalkohol készitése cukor erjesztésével | 195 |
Izolált szervek és modellrendszerek vizsgálata | 199 |
Tejsav és glükogénszint változása müködő izomban | 199 |
Izommodellek készitése | 201 |
Izommodellek vizsgálata | 205 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.