1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biokémiai gyakorlatok

Egységes jegyzet/Kézirat

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 212 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. 14 fekete-fehér ábrával. Megjelent 200 példányban. Tankönyvi száma: J 3-630.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Biokémia Gyakorlatok cimü egységes jegyzet biológia-kémia szakos tanárok és szakbiológus hallgatók számára készült. Igy megirásánál, a kettős célnak megfelelő szempontokat vettük figyelembe.
A... Tovább

Előszó

A Biokémia Gyakorlatok cimü egységes jegyzet biológia-kémia szakos tanárok és szakbiológus hallgatók számára készült. Igy megirásánál, a kettős célnak megfelelő szempontokat vettük figyelembe.
A gyakorlatok egy része a Biokémia előadási anyag megtanulását és jobb megértését segiti elő, másik része az elemi biokémiai laboratóriumi gyakorlat megszerzését szolgálja.
A jegyzet 89. § jellel számozott gyakorlatából szabadon, a sorrend betartása nélkül választhatók ki az igényeknek és adottságoknak legjobban megfelelő elvégzendő gyakorlatok.
A gyakorlatok jelentős része igen egyszerüen elvégezhető, technikai felszerelés igénye is könnyen hozzáférhető, igy középiskolai bemutatásra, gyakorlati foglalkozásra, vagy szakköri munkára könnyen átvihető. Ezért hasznos segitője lehet a középiskolai biológus tanárnak is a középiskolai biológia oktatás biokémiai irányba történő elmélyitéséhez.
A viszonylag komolyabb alapiskolát adó, nagyobb eszköz és anyagigényes gyakorlatok pedig némi alapot adnak a hallgatók laboratóriumi munkájában való jártasság kialakitásához.
A legbonyolultabb gyakorlatok is kivitelezhetőek a tanrend által előirányzott négy óra alatt, az egyszerübb és rövidebb gyakorlatok pedig megfelelően kombinálva töltik ki a négy órás gyakorlatot.
A gyakorlatokat az alábbi négy fő csoportba soroltuk be: A) Analitikai jellegü gyakorlatok. B) Preparativ gyakorlatok. C) Enzimologiai gyakorlatok. D) Összetett biológiai rendszerek vizsgálata.
A gyakorlatok elvégzésének sorrendjét célszerü ugy kiválasztani, hogy az egyes preparativ gyakorlat után a preparált anyag funkcionális vizsgálata következzék. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Analitikai gyakorlatok5
Kolorimetria és fotometria5
Réz meghatározása réztetramin formájában kolorimetriásan8
Metilénkék oldal spektrumának felvétele9
A koncentráció és fényelnyelés közötti összefüggés vizsgálata9
Kormatográfia10
Al2O3 adszorbens aktivitásának meghatározása12
Papirkromatográfia13
Vékonyréteg kromatográfia15
Gázkromatográfia16
Kis szénatomszámu zsirsavak elválasztása gázkromatográfiával18
Ioncserélő kromatográfia19
Erősen bázikus ioncserélő gyanta (Dowex-1) kapacitásának meghatározása23
Differenciál centrifugálás25
DNS és RNS eloszlásának meghatározása a differenciál centrifugálással nyerhető sejtmag és felüluszó frakcióban. Májszövet DNS és RNS tartalmának meghatározása26
Redoxpotenciál mérése27
Aspergilus niger felületi tenyészetének redox mérése29
Kismolekuláju anyagok kimutatása és meghatározása biológiai anyagból31
Anorganikumok meghatározása31
Vér kation tartalmának meghatározása31
Az állati szövetek foszfortartalmu vegyületeinek vizsgálata35
Szénhidrátok vizsgálata41
Növényi kivonat készitése cukormeghatározáshoz41
Kvalitativ cukor kimutatások42
Kvalitativ cukormeghatározás vizeletben45
Aszkorbinsav kvalitativ és kvantitativ meghatározása47
Tejcukor kimutatása50
Poliszaharidok kimutatása50
Redukáló cukrok meghatározása Bertrand szerint51
Jodometriás kvantitativ cukormeghatározás53
A cukor polarimetriás kvantitativ meghatározása56
Összcukor tartalom meghatározása biológiai objektumokban58
Lipidek vizsgálata60
Lipidtartalom meghatározása biológiai anyagból63
Olaj, szappan, sav, észter és jódszámának meghatározása64
Koleszterin kimutatása agyban67
Lecitin kimutatása tojás sárgájában68
Koleszterin és koleszterinészterek elválasztása oszlopkromatográfiával69
Növényi szinanyagok elválasztása és spektrumának felvétele71
Egyéb biológiai anyagok vizsgálata73
Acetontestek kimutatása vizeletben73
Epe vizsgálata74
Izom ATP tartalmának meghatározása77
Fehérjék vizsgálata81
Fehérjék kicsapása81
Fehérjék kisózása81
Fehérjék kicsapása alkohollal82
Fehérjék kicsapása nehézfémsókkal83
Fehérjék kicsapása alkaloida reagensekkel84
Fehérjék kicsapása ásványi savakkal85
Fehérjék kicsapása szerves savakkal85
Fehérjék kicsapása melegitéssel86
Fehérjék izoelektromos pontjának mérése87
Zselatin izoelektromos pontjának mérése87
Fehérjék tisztitása dializissel88
NaCl-t tartalmzó tojásfehérje dializise89
Fehérjék szinreakciói, jellegzetes oldalláncok kimutatása és kvantitativ meghatározása89
Fehérjék kvalitativ szinreakciói92
SH csoportok meghatározása p-klormerkuribenzoáttal94
SH csoportok meghatározása Ellman reakcióval95
Hisztidin meghatározása diazoszulfanilsavval96
Hisztidin meghatározása diazo-1-H-tetrazollal97
Tirozin meghatározása fehérjékben jódozással98
Fehérjék szabad aminocsoportjának meghatározása dinitrofluorobenzollal99
Fehérjék mennyiségi meghatározása100
Fehérjemeghatározás N tartalom alapján100
Fehérjemeghatározás biuret módszer segitségével104
Fehérjemeghatározás Folin reakcióval105
Kvantitativ ninhidrin reakció106
Fehérjék savanyu hidrolizise107
Vérsavó fehérjéinek hidrolizise108
Aminocsoportok meghatározása formoltitrálással108
Fehérjehidrolizátum aminosavjainak szétválasztása kétdimenziós vékonyréteg kromatográfiával110
Nukleinsavak vizsgálata113
RNS savas és lugos hidrolizise113
RNS savas és lugos hidrolizátumának elválasztása papirkromatográfia és papirelektroforézis segitségével114
Ribonukleinsav lugos hidrolizátumának elválasztása Dowex-1 Cl oszlopon121
Nukleinsavak felépitésében részt vevő nukleotidok, nukleozidok és bázisok elválasztása papir- illetve vékonyréteg kromatográfiával123
Nyulmájból készült RNS preparátum analizise126
Hugysav kimutatása128
Kvalitativ Feulgen reakció DNS kimutatására129
Preparativ gyakorlatok131
Fehérjék előállitása biológiai anyagból131
Apiráz előállitása burgonyából131
Tejsavdehidrogenáz előállitása133
Citokróm-c előállitása134
Borostyánkősav-oxidáz előálllitása137
Glutamin-szintetáz előállitása138
Nukleinsavak előállitása139
RNS előállitása májból139
DNS előállitása borju timuszból143
Enzimológiai gyakorlatok147
Enzimaktivitás kvalitativ kimutatása147
Tirozináz kimutatása147
Peroxidáz kimutatása148
Dehidrogenázok kimutatása149
Enzimaktivitás mérése és az aktivitást befolyásoló tényezők vizsgálata152
Keményitő savas és enzimatikus hidrolizise152
A hőmérséklet befolyása a nyálamiláz aktivitására154
Amiláz aktivitás kvantitativ meghatározása155
Az enzimaktivitás mérése feltételeinek kidolgozása. Az apiráz aktivitásának mérése157
Az apiráz maximális reakciósebességének (Vm) és Michaelis konstanságnak (Km) meghatározása159
Borostyánkősav-dehidrogenáz aktivitásának mérése és a kompetitiv gátlás tanulmányozása162
Zsirok emésztése (Lipáz aktivitás)167
Lipáz kvantitativ meghatározása168
Vérkataláz kvantitativ meghatározása169
Fehérjék enzimatikus bontása, tripszin aktivitás mérése171
Tejsavdehidrogenáz aktivitás mérése176
Glutaminszintetáz aktivitásának mérése179
Összetett biológiai rendszerek és folyamatok vizsgálata183
Sejtlégzés vizsgálata183
Légzés vizsgálata borostyánkősav-oxidáz rendszerrel183
Fermentáció vizsgálata és fermentativ szintézisek189
Fermentáció vizsgálata manometriás módszerrel189
Citromsav előállitása fermentációval192
Tejsavas erjedés vizsgálata193
Etilalkohol készitése cukor erjesztésével195
Izolált szervek és modellrendszerek vizsgálata199
Tejsav és glükogénszint változása müködő izomban199
Izommodellek készitése201
Izommodellek vizsgálata205
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem