kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 73 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: J 11-187. |
Általános rész - laboratóriumi alapismeretek | |
A gyakorlatok célja | 3 |
Bevezetés a laboratóriumi munkába | 3 |
Munkarend | 3 |
Elővigyázatossági rendszabályok | 4 |
Laboratóriumi munkaeszközök és használatuk | 6 |
Tömegmérés | 12 |
Térfogatmérés | 13 |
Hőmérsékletmérés | 14 |
Részletes rész | |
Nedvesség és hamutartalom meghatározás | 16 |
Magvak nedvességtartalmának meghatározása | 16 |
Hamutartalom meghatározása | 16 |
Diffúzió, oldás, ozmózis | 17 |
Gázok diffúziója | 17 |
Oldott anyag diffúziója | 18 |
A hőmérséklet hatása a diffúziósebességre | 18 |
A közegsűrűség hatása a diffúzióra | 19 |
Megadott töménységű oldat készítése oldással | 20 |
Megadott töménységű oldat készítése higítással | 20 |
Különböző anyagok oldhatóságának vizsgálata | 21 |
Jód oldása különböző oldószerekben | 22 |
Vizes jódoldat kirázása szén-tetrakloriddal | 22 |
Hidrofil és hidrofol anyagok viselkedése | 22 |
Ozmózis | |
Szőlőszem duzzasztása | 23 |
Tyúktojás duzzasztása | 23 |
Kolloidok | 24 |
Kolloidoldat készítése oldószecserével | 24 |
Kolloidoldat készítése kémiai reakcióval | 24 |
Különböző színű ezüstszólok előállítása | 25 |
Az elektroforázis tanulmányozása | 25 |
Kolloid oldat dializálása | 26 |
Adszorpció | |
Adszorpció kimutatása | 27 |
Szelektív adszorpció vizsgálata | 27 |
Gélek | |
Gélképződési idő és koncentráció vizsgálata | 28 |
Gél duzzadásánál jelentkező hő kimutatása | 28 |
Diffúzió gélekben | 28 |
pH mérés, pufferoldatok | 29 |
Indikátorok színének vizsgálata | 29 |
Oldatok pH-jának meghatározása univerzálindikátorral | 30 |
Bázis titrálása savval | 30 |
Pufferhatás és pufferkapacitás vizsgálata | 31 |
A zselatin izoelektromos pontjának meghatározása | 32 |
Az élőlényeket felépítő legfontosabb ionok kimutatása | 33 |
Alkáli-fémkationok kimutatása papírkromatográfiával | 33 |
Ionok kimutatása lángfestésük alapján | 34 |
Egyes ionok kimutatása növényi hamuban | 35 |
Ionok meghatározása nedves úton | 36 |
Szénhidrátok és származékaik | 37 |
Trommer próba | 37 |
Fehling reakció | 38 |
Nylander reakció | 38 |
Ezüsttükrö próba | 39 |
Molisch-Udránszky próba | 39 |
Seliwanoff-próba | 39 |
Monoszacharid kimutatása sárgarépából | 39 |
Redukáló és nem redukáló oligoszacharid megkülönböztetése | 40 |
Forgatóképesség mérése | |
A répacukor fajlagos forgatóképességének meghatározása | 41 |
Répacukor koncentrációjának meghatározása | 41 |
C-vitamin kimutatása | 41 |
Poliszacharidok | |
Keményítő oldása | 42 |
Jódpróba keményítővel | 42 |
A keményítő savanyú hidrolízise | 43 |
Jódpróba dextrinnel | 43 |
Jódpróba glükogénnel | 43 |
Cellulóz hidrolízise | 43 |
Klór-cink-jód-próba | 44 |
Molisch-próba cellulózzal | 44 |
Lignin | |
Anilinszulfát-próba | 45 |
Sósavas fluoroglucinos próba | 45 |
Mäule-reakció | 45 |
Lipidek | 45 |
Zsíradékok | 45 |
A zsírok oldása | 46 |
Emulgeálás | 46 |
Elszappanosítás | 46 |
Zsírsav kiválasztása erősebb savval | 46 |
Akrolein-reakció | 47 |
Telített és telítetlen zsírsavak megkülönböztetése | 47 |
Jódszám meghatározása | 48 |
Karotinoidok | 49 |
A-vitamin kimutatása | 49 |
Szterinek | 49 |
Koleszterin oldása | 49 |
Koleszterin kimutatása Salkowsky-próbával | 49 |
Liebermann-Burchardt próba | 50 |
Fehérjék és nukleinsavak | 50 |
Kicsapásos reakciók | 50 |
Fehérje kisózására könnyű fémsókkal, alkohollal | 50 |
Kicsapás nehéz fémsókkal | 51 |
Kicsapás ásványi savakkal | 51 |
Kicsapás szerves savval | 51 |
Kicsapás alkaloid-reagensekkel | 52 |
Kicsapás melegítéssel | 52 |
Színreakciók | 52 |
Biuret reakció | 52 |
Xantoprotein reakció | 52 |
Millon reakció | 53 |
Fehérje kéntartalmának kimutatása | 53 |
Fehérje kimutatása vizeletben | 54 |
Nuleinsavak | |
Nukleinsav hidrolízise | 54 |
Purinbázis kimutatása a nukleinsavban | 55 |
Foszforsav kimutatása a nukleinsavban | 55 |
Pentóz kimutatása a nukleinsavban | 55 |
Alkaloidok | 55 |
Kísérletek nikotinnal | 56 |
Kísérletek morfinnal | 56 |
Kísérletek kininnel | 57 |
Enzimek | 57 |
A keményítő fermentetív hidrolízise | 57 |
Enzim pH optimumának vizsgálata | 58 |
A hemoglobin spektroszkópiai vizsgálata | 58 |
Szén-monoxid-hemoglobin spektroszkóp vizsgálata | 59 |
Néhány enzim működésének kimutatása | |
Vér-kataláz kimutatása | 60 |
Guajak próba | 60 |
Purpurogallin próba | 61 |
Proteáz működésének vizsgálata | 61 |
Ureáz működésének vizsgálata | 62 |
Táblázatok | 63 |
Irodalom | 67 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.