1.062.337

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biokémiai gyakorlatok

Egységes jegyzet/Kézirat

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 216 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: J 3-919. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Kihajtható mellékleteket tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Általános módszerek5
Kolorimetria, fotometria5
Unifot fotométer leírása és használati utasítása8
Spektromom 360-as fotométer leírása és használati utasítása10
Spektromom 201-es fotométer leírása és használati utasítása12
Kromatográfia14
Gázkromatográfia15
Gázkromatográfia alkalmazási területei17
A készülék felépítése17
Elektroforezis19
Analitikai gyakorlatok24
Szénhidrátok24
Növényi kivonat készítése cukor meghatározásához24
Kvalitatív cukor kimutatások25
Kvalitatív cukor meghatározások a vizeletben28
Az aszkorbinsav kimutatása és kvanitatív meghatározása30
Poliszacharidok (keményítő és glokogén) kimutatása32
Redukáló cukor meghatározása Bertrand szerint33
Jodometriás kvantitatív cukor meghatározás (Schorl és Regenbogen szerint)35
Glükóz polarimetriás meghatározása vizeletben38
Redukáló cukrok meghatározása Somogyi-Nelson-féle módszerrel39
Összcukor tartalom meghatározása biológiai objektumokban (Anthron módszer)40
Monoszaharidok, diszaharidok és alditolok meghatározása vérben gázkromatográfiás úton41
Lipidek42
Lipidtartalom meghatározása biológiai anyagból42
Étolaj; szappan-, sav-, észter és jódbróm számának meghatározása44
A koleszterin kimutatása az agyban46
A lecitin kimutatása tyújtojás sárgájában47
A koleszterin és koleszterin észterek meghatározása szövetekben, oszlopkromatográfiával48
17-oxo-szteroidok meghatározása vizeletből50
Gyors ösztrogén meghatározás, terhes vizeletből52
Növényi színanyagok elválasztása és spektrumának felvétele55
Fehérjék és aminosavak56
A fehérjék meghatározása nitrogén tartalom alapján56
Fotometriás fehérje meghatározási módszerek60
A fehérjék savanyú hidrolízise63
Nukleinsavak és alkotórészei; nukleotid foszfátok67
Nukleinsavak előállítása67
Különféle analízisek82
Rézmeghatározás réztetramin formájában kolorimetriásan82
Metilénkék oldat spektrumának felvétele83
A koncentráció és fényelnyelés közti összefüggés vizsgálata metilénkék oldatban83
Foszformeghatározás Fiske-Subbarow szerint84
A vér katon tartalmának meghatározása84
Az állati szövetek foszfortartalmú vegyületeinek vizsgálata89
Aceton testek kimutatása a vizeletben93
Az epe vizsgálata94
Kis szénatom számú zsírsavak elválasztása gázkromatográfiával97
Dohánylevél illó fenol tartalmának meghatározása gázkromatográfiás módszerrel98
Fehérjék vizsgálata99
Előállítás és tisztítás99
Fehérjék kisózása99
Fehérjék kicsapása alkohollal100
Fehérjék kicsapása nehéz fémsókkal101
Fehérjék kicsapása alkaloida reagensekkel102
Fehérjék kicsapása ásványi savakkal102
Fehérjék kicsapása szerves savakkal103
Fehérjék kicsapása melegítéssel104
Fehérjék kicsapása dialízissel104
Fehérje oldatok sómentesítése gélszűréssel105
Apiráz enzim preparálása107
Tejsav dehidrogenzás előállítása109
Citokróm-c preparálása és koncentrációjának mérése110
Borostyánkősav oxidáz (Keilin-Hatree) preparátum készítése112
Glutamin szintetáz előállítása113
Fehérjék kémiai vizsgálata115
Fehérjék szinreakciói, jellegzetes oldalláncok kimutatása117
Fehérjék fizikai-kémiai vizsgálata128
Az analitikai ultracentrifuga143
Kísérletek összetett rendszerekkel158
Fermentáció vizsgálata manometriás mérőmódszerrel158
Tejsavas erjedés vizsgálata160
Mitokondriumok légzésének tanulmányozása Clarke-féle oxigén elektród segítségével162
Tejsav és glikogénszint változása működő izomban170
Enzimológiai gyakorlatok173
Enzimaktivitások kvalitatív kimutatása173
Tirozináz polifenol oxidáz kimutatása173
Peroxidáz aktivitás kimutatása174
Dehidrogenzás aktivitás kimutatása175
Enzimaktivitás mérése és az aktivitást befolyásoló tényezők vizsgálata177
Keményítő hidrolízise177
Az enzimaktivitás mérés feltételeinek kidolgozása181
Az apiráz aktivitásának mérése181
Az apiráz maximális reakció sebessége (Vm) és Michaelis konstansának (KM) meghatározása184
Borostyánkősav dehidrogenáz aktivitás mérése és a kompetitív gátlás tanulmányozása186
Zsírok emésztése (lipáz aktivitás)188
Lipás kvantitatív meghatározása189
A vér kataláz kvantitatív meghatározása190
Tejsav dehidrogenáz aktivitásának mérése193
Denaturált és natív hemoglobin emésztése tripszinnel196
Tripszin aktivitás mérése spektrofotometriásan szintetikus szubsztráttal198
Glutamin szintetáz aktivitásának mérése199
D-aminosav oxidáz enzimaktivitásának mérése kapcsolt enzimreakcióval202
Függelék
Reagensek204
Clarke-féle oxigén elektród készítése209
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem