kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Műegyetemi Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 333 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: 60911. |
Bevezetés | 3 |
Fotometria | 4 |
NAD+ és NADH oldat spektrumának felvétele, moláris abszorptivitás kiszámítása | 11 |
p-nitro-fenol pKa értékének meghatározása spektrofotometriás titrálással | 12 |
Fehérjék | 17 |
Fehérjék kvantitatív meghatározása | 18 |
A fehérjemeghatározás Nessler szerint | 19 |
Fehérjemeghatározás ninhidrin reakcióval | 20 |
Fehérjemeghatározás Folin-reagenssel Lowry és munkatársai szerint | 22 |
Fehérjemeghatározás nikrobiuret reakcióval | 23 |
Fehérjék koncentrációjának meghatározása ultraibolya fényelnyelésük alapján | 23 |
Fehérjemeghatározás biuret módszerrel Cornall és munkatársai szerint | 24 |
Fehérjék tisztítása dialízissel | 25 |
Fehérjék tisztítása és elválasztása gélszűréssel | 27 |
Szérumfehérjék elválasztása ioncserével | 32 |
Fehérjék tisztaságának ellenőrzése poliakrilamid gélelektroforézises (PAGE) módszerekkel | 39 |
Szérumfehérjék PAGE vizsgálata | 47 |
Enzikaktivitás mérés akrilamid gélben. LDH izoenzimek kimutatása | 50 |
Fehérjék molekulatömegének meghatározása SDS-PAGE segítségével | 54 |
A centrifugálás | 60 |
Enzimek | 64 |
A fehérjék kivonása a sejtekből | 64 |
A fehérje extraktum töményítése | 66 |
Kicsapási eljárások | 66 |
Adszorpciós eljárások | 67 |
Ioncserés eljárások | 68 |
Homogén fehérje előállítása | 68 |
A fehérjetisztítási eljárás lépéseinek vizsgálata, a tisztítás hatékonyságának kimutatása | 70 |
Az enzimek denaturálódásának elkerülése a preparálás során | 71 |
Enzimek előállítása | 73 |
Alpiráz enzim előállítása burgonyából | 73 |
LDH előállítása nyúlizomból | 75 |
Izomfehérjék előállítása nyúl vázizomból | 77 |
Mitokondrium preparálása patkánymájból | 82 |
Enzimek aktivitásának mérése | 84 |
Az enzimaktivitás mérés feltételeinek kidolgozása - A hőmérséklet, pH, idő, enzimkoncentráció hatása az apiráz enzim aktivitására | 89 |
Enzimek aktivitásának mérése | 93 |
Proteáz (tripszin) aktivitásmérés különböző módszerekkel | 103 |
Enzimaktivitás mérés kapcsolt enzimreakcióval | 107 |
Az izomkontrakció során lejátszódó alapvető biokémiai folyamatok vizsgálata, izommodellek | 108 |
Mitokondrium légzés vizsgálata oxigén elektróddal | 113 |
Nukleinsavak | 120 |
RNS előállítása spenót levélből | 122 |
RNS kvantitatív meghatározása orcinnal | 124 |
Nukleinsavak gélelektroforézises vizsgálata | 125 |
RNS gélelektroforézise | 125 |
DNS előállítása lépből | 127 |
DNS meghatározás difenil-aminos reakcióval | 128 |
DNS emésztése DN-áz enzimmel | 129 |
DNS oldat hiperkróm effektusának ("olvadáspont") mérése | 130 |
Nukleinsavak bázisösszetételének vizsgálata | 131 |
DNS bázisösszetétel vizsgálat ioncserés vékonyréteg-kromatográfiával | 132 |
DNs bázisöszetételének kvantitatív meghatározása kétdimenziós vékonyréteg-kromatográfiával | 133 |
Nukleotidok elektroforézise | 136 |
Lipidek kinyerése és frakcionálása | 139 |
Lipidek kinyerése | 139 |
Állati szövet és mikroorganizmustenyészet, sejttenyészet extrakciója | 140 |
A lipidextrakt tárolása | 140 |
A lipidextrakt frakcionálása | 141 |
Oldószeres megoszlás | 141 |
Oszlopkromatográfia | 141 |
Rétegkromatográfia | 144 |
Gázkromatográfia | 151 |
Trigliceridek hidrolízise és a képződött bomlástermékek elválasztása | 153 |
Lipáz készítmény kinyerése és tisztítása | 154 |
Étolajgliceridek hidrolízisének követése | 154 |
A részlegesen hidrolizált étolaj összetevőinek elválasztása | 155 |
Fehérje-lipid kölcsönhatás vizsgálata | 157 |
A fehérje-lipid kölcsönhatások jelentősége | 157 |
Fehérje-lipid kölcsönhatások fajtái | 159 |
Fehérje-lipid kölcsönhatások vizsgálati módszerei | 160 |
Fehérje-lipid kölcsönhatás tényének megállapítása | 162 |
A fehérje és lipidrész mennyiségi arányainak megállapítása | 164 |
A kötődés helyének felderítése | 164 |
A búzaliszt lipoproteinjei | 165 |
Purotionin-lipid kölcsönhatás vizsgálat gyakorlat | 167 |
Búzaolaj előállítása | 168 |
Purotionin előállítása sósavas hasítással (Balls-módszer) | 168 |
Lipopurotionin előállítása metilacetátos kicsapással (Redman és Fischer módszer) | 168 |
Lipopurotionin FOLCH mosása | 169 |
Lipidek Floriziles oszlopkromatográfiája | 169 |
Lipidek rétegkromatográfiás elválasztása | 169 |
Modellkísérletek purotioninnal | 170 |
Purotionin oldalláncok módosítása (blokkolás) | 171 |
A gyakorlat értékelése | 172 |
Biopolimerek vizsgálata analitikai ultracentrifugával | 173 |
Ultracentrifuga alkalmazási területei | 173 |
Elméleti alapok | 174 |
A szedimentációs állandó definíciója | 174 |
Transzport folyamatok oldatokban ultracentrifugálás során | 178 |
MOM 3170/b ultracentrifuga ismertetése | 181 |
Egyes anyagi jellemzők mérése ultracentrifugával | 188 |
Szedimentációs állandó mérése Schlieren optikával | 189 |
Molekulatömeg meghatározása szedimentációs egyensúlyi módszerrel, interferencia-optikával | 192 |
Szénhidrátok és származékaik elválasztása és meghatározása | 197 |
Szénhidrátok és szénhidrát-származékok biokémiai szerepe | 197 |
Szénhidrátok kinyerése és szénhidráttartalmú oldatok tisztítása | 198 |
Szénhidrátok elválasztása és mennyiségi meghatározása | 199 |
Papír- és vékonyréteg kromatográfiás módszerek | 199 |
Oszlopkromatográfiás módszerek | 200 |
Gázkromatográfiás módszerek | 202 |
Szénhidrátkeverék szétválasztása gél-oszlopkromatográfiás módszerrel | 202 |
Gyakorlat keményítő lebontási termékek elválasztására Sephadex-G-25-ös gélen | 203 |
Rezorcin-kénsavas módszer CONTIFLO elemző automatában szénhidrátok meghatározására | 203 |
Redukáló cukortartalom közvetlen meghatározása CONTIFLO elemző berendezésben (Neokuproinos módszer) | 205 |
Természetes anyagok redukáló cukortartalom meghatározása CONTIFLO automata elemzőben | 206 |
Zöldségfélék redukáló cukortartalom meghatározása | 207 |
Tej laktóz tartalmának meghatározása | |
Vitaminok vizsgálata intenzív folyadékkromatográfiával | 208 |
Az intenzív folyadékkromatográfia elvi alapjai | 208 |
Adszorpciós kromatográfia | 209 |
Megoszlásos kromatográfia | 209 |
Ioncserés kromatográfia | 209 |
Gélkromatográfia | 210 |
Az alkalmazható töltetek | 210 |
Hagyományos oszlopkromatográfiás töltetek | 210 |
Porózus felületű töltetek | 210 |
Kis átmérőjű porózus hordozók | 211 |
Az eluciós kromatogram és kvantitatív értékelése | 211 |
A felbontás | 214 |
Az intenzív folyadékkromatográfia gyakorlata | 215 |
A folyadékkromatográf felépítése | 215 |
Zsíroldható vitaminok vizsgálata | 218 |
K vitamin meghatározása | 219 |
D és E-vitaminok meghatározása | 220 |
Vízoldható vitaminok vizsgálata | 221 |
B-vitaminok kinyerése és elválasztása | 222 |
C-vitaminok meghatározása | 223 |
Ásványi komponensek vizsgálata biológiai rendszerekben | 225 |
Minta előkészítési eljárások a fémkomponensek meghatározásához | 225 |
Minta előkészítése hamvasztással | 226 |
Minta előkészítése nedves roncsolással | 226 |
Mintaelőkészítés savas kivonással | 226 |
Fémkomponensek dúsítása oldószeres kivonással | 226 |
Atomabszorpciós és emissziós eljárás fémkomponenseinek meghatározása | 227 |
Atomabszorpciós eljárás | 227 |
Atomemissziós eljárás | 228 |
A berendezés előkészítése mérésre | 229 |
Zavaró hatások, kiküszöbölésük | 232 |
Feladatok | 232 |
Tej ásványi komponenseinek meghatározása | 232 |
Spenót klorofiltartalmának meghatározása | 233 |
Vérminta vastartalmának meghatározása | 233 |
Fehérje kalciumkötő képességének meghatározása | 234 |
Bioenergetikai számítások | 235 |
Entrópia és biológia | 235 |
Egyensúlyi termodinamikai alapok | 235 |
Nemegyensúlyi termodinamikai alapok | 246 |
Néhány kidolgozott példa | 258 |
Anyagcsere utak vizsgálata az ATP-egyenérték segítségével | 271 |
Analitikai eredmények matematikai-statisztikai értékelése | 275 |
A hiba | 276 |
A pontatlanság jellege | 277 |
Tapasztalati eloszlások jellemzőinek meghatározása | 278 |
A statisztikus biztonság és a hiba becslése | 279 |
Hibabecslés kevés adat esetén | 280 |
Hipotézis vizsgálata | 281 |
Átlagértékek vizsgálata | 283 |
Szórások összehasonlítása | 285 |
Változók összefüggésének értékelése | 286 |
A tapasztalati összefüggés alakjának meghatározása | 286 |
Grafikus módszer az állandók meghatározására | 287 |
A legkisebb négyzetek módszere | 287 |
Kísérletek tervezése és értékelése | 289 |
Függelék | 295 |
Ionos és nemionos detergensek | 297 |
Pufferek, pufferek készítésének receptjei | 297 |
Nukleotidok moláris abszorptivitása | 306 |
Ioncserélők, molekulaszűrők | 306 |
Reagensek készítésének receptjei | 309 |
Koncentrált oldatok jellemző adatai | 310 |
Sav-bázis indikátorok | 310 |
Hűtőkeverékek | 311 |
Táblázat ammónium-szulfát telítés kiszámítására I. | 312 |
Táblázat ammónium-szulfát telítés kiszámítására II. | 313 |
A leggyakrabban használt vegyületek molekulatömege I. | 314 |
A leggyakrabban használt vegyületek molekulatömegei II. | 315 |
Nomogram nehézségi gyorsulás becsléséhez centrifugálásnál | 316 |
Kalibrációs görbe Lowry-féle fehérje meghatározásához | 317 |
A standard normális eloszlás eloszlás-függvénye | 318 |
A Student-féle t-eloszlás kritikus értékei | 319 |
F kritikus értékei 95 %-os statisztikus biztonságnál | 320 |
Néhány vegyület hidrolízisének standard szabadenergia változása | 321 |
Biokémiailag fontos standard redox-potenciálok | 324 |
Tartalomjegyzék | 326 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.