1.062.799

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biokémiai gyakorlatok

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Műegyetemi Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 333 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 60911.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés3
Fotometria4
NAD+ és NADH oldat spektrumának felvétele, moláris abszorptivitás kiszámítása11
p-nitro-fenol pKa értékének meghatározása spektrofotometriás titrálással12
Fehérjék17
Fehérjék kvantitatív meghatározása18
A fehérjemeghatározás Nessler szerint19
Fehérjemeghatározás ninhidrin reakcióval20
Fehérjemeghatározás Folin-reagenssel Lowry és munkatársai szerint22
Fehérjemeghatározás nikrobiuret reakcióval23
Fehérjék koncentrációjának meghatározása ultraibolya fényelnyelésük alapján23
Fehérjemeghatározás biuret módszerrel Cornall és munkatársai szerint24
Fehérjék tisztítása dialízissel25
Fehérjék tisztítása és elválasztása gélszűréssel27
Szérumfehérjék elválasztása ioncserével32
Fehérjék tisztaságának ellenőrzése poliakrilamid gélelektroforézises (PAGE) módszerekkel39
Szérumfehérjék PAGE vizsgálata47
Enzikaktivitás mérés akrilamid gélben. LDH izoenzimek kimutatása50
Fehérjék molekulatömegének meghatározása SDS-PAGE segítségével54
A centrifugálás60
Enzimek64
A fehérjék kivonása a sejtekből64
A fehérje extraktum töményítése66
Kicsapási eljárások66
Adszorpciós eljárások67
Ioncserés eljárások68
Homogén fehérje előállítása68
A fehérjetisztítási eljárás lépéseinek vizsgálata, a tisztítás hatékonyságának kimutatása70
Az enzimek denaturálódásának elkerülése a preparálás során71
Enzimek előállítása73
Alpiráz enzim előállítása burgonyából73
LDH előállítása nyúlizomból75
Izomfehérjék előállítása nyúl vázizomból77
Mitokondrium preparálása patkánymájból82
Enzimek aktivitásának mérése84
Az enzimaktivitás mérés feltételeinek kidolgozása - A hőmérséklet, pH, idő, enzimkoncentráció hatása az apiráz enzim aktivitására 89
Enzimek aktivitásának mérése93
Proteáz (tripszin) aktivitásmérés különböző módszerekkel103
Enzimaktivitás mérés kapcsolt enzimreakcióval107
Az izomkontrakció során lejátszódó alapvető biokémiai folyamatok vizsgálata, izommodellek108
Mitokondrium légzés vizsgálata oxigén elektróddal113
Nukleinsavak120
RNS előállítása spenót levélből122
RNS kvantitatív meghatározása orcinnal124
Nukleinsavak gélelektroforézises vizsgálata125
RNS gélelektroforézise125
DNS előállítása lépből127
DNS meghatározás difenil-aminos reakcióval128
DNS emésztése DN-áz enzimmel129
DNS oldat hiperkróm effektusának ("olvadáspont") mérése130
Nukleinsavak bázisösszetételének vizsgálata131
DNS bázisösszetétel vizsgálat ioncserés vékonyréteg-kromatográfiával132
DNs bázisöszetételének kvantitatív meghatározása kétdimenziós vékonyréteg-kromatográfiával133
Nukleotidok elektroforézise136
Lipidek kinyerése és frakcionálása139
Lipidek kinyerése139
Állati szövet és mikroorganizmustenyészet, sejttenyészet extrakciója140
A lipidextrakt tárolása140
A lipidextrakt frakcionálása141
Oldószeres megoszlás141
Oszlopkromatográfia141
Rétegkromatográfia144
Gázkromatográfia151
Trigliceridek hidrolízise és a képződött bomlástermékek elválasztása153
Lipáz készítmény kinyerése és tisztítása154
Étolajgliceridek hidrolízisének követése154
A részlegesen hidrolizált étolaj összetevőinek elválasztása155
Fehérje-lipid kölcsönhatás vizsgálata157
A fehérje-lipid kölcsönhatások jelentősége157
Fehérje-lipid kölcsönhatások fajtái159
Fehérje-lipid kölcsönhatások vizsgálati módszerei160
Fehérje-lipid kölcsönhatás tényének megállapítása162
A fehérje és lipidrész mennyiségi arányainak megállapítása164
A kötődés helyének felderítése164
A búzaliszt lipoproteinjei165
Purotionin-lipid kölcsönhatás vizsgálat gyakorlat167
Búzaolaj előállítása168
Purotionin előállítása sósavas hasítással (Balls-módszer)168
Lipopurotionin előállítása metilacetátos kicsapással (Redman és Fischer módszer)168
Lipopurotionin FOLCH mosása169
Lipidek Floriziles oszlopkromatográfiája169
Lipidek rétegkromatográfiás elválasztása169
Modellkísérletek purotioninnal170
Purotionin oldalláncok módosítása (blokkolás)171
A gyakorlat értékelése172
Biopolimerek vizsgálata analitikai ultracentrifugával173
Ultracentrifuga alkalmazási területei173
Elméleti alapok174
A szedimentációs állandó definíciója174
Transzport folyamatok oldatokban ultracentrifugálás során178
MOM 3170/b ultracentrifuga ismertetése181
Egyes anyagi jellemzők mérése ultracentrifugával188
Szedimentációs állandó mérése Schlieren optikával189
Molekulatömeg meghatározása szedimentációs egyensúlyi módszerrel, interferencia-optikával192
Szénhidrátok és származékaik elválasztása és meghatározása197
Szénhidrátok és szénhidrát-származékok biokémiai szerepe197
Szénhidrátok kinyerése és szénhidráttartalmú oldatok tisztítása198
Szénhidrátok elválasztása és mennyiségi meghatározása199
Papír- és vékonyréteg kromatográfiás módszerek199
Oszlopkromatográfiás módszerek200
Gázkromatográfiás módszerek202
Szénhidrátkeverék szétválasztása gél-oszlopkromatográfiás módszerrel202
Gyakorlat keményítő lebontási termékek elválasztására Sephadex-G-25-ös gélen203
Rezorcin-kénsavas módszer CONTIFLO elemző automatában szénhidrátok meghatározására203
Redukáló cukortartalom közvetlen meghatározása CONTIFLO elemző berendezésben (Neokuproinos módszer)205
Természetes anyagok redukáló cukortartalom meghatározása CONTIFLO automata elemzőben206
Zöldségfélék redukáló cukortartalom meghatározása207
Tej laktóz tartalmának meghatározása
Vitaminok vizsgálata intenzív folyadékkromatográfiával208
Az intenzív folyadékkromatográfia elvi alapjai208
Adszorpciós kromatográfia209
Megoszlásos kromatográfia209
Ioncserés kromatográfia209
Gélkromatográfia210
Az alkalmazható töltetek210
Hagyományos oszlopkromatográfiás töltetek210
Porózus felületű töltetek210
Kis átmérőjű porózus hordozók211
Az eluciós kromatogram és kvantitatív értékelése211
A felbontás214
Az intenzív folyadékkromatográfia gyakorlata215
A folyadékkromatográf felépítése215
Zsíroldható vitaminok vizsgálata218
K vitamin meghatározása219
D és E-vitaminok meghatározása220
Vízoldható vitaminok vizsgálata221
B-vitaminok kinyerése és elválasztása222
C-vitaminok meghatározása223
Ásványi komponensek vizsgálata biológiai rendszerekben225
Minta előkészítési eljárások a fémkomponensek meghatározásához225
Minta előkészítése hamvasztással226
Minta előkészítése nedves roncsolással226
Mintaelőkészítés savas kivonással226
Fémkomponensek dúsítása oldószeres kivonással226
Atomabszorpciós és emissziós eljárás fémkomponenseinek meghatározása227
Atomabszorpciós eljárás227
Atomemissziós eljárás228
A berendezés előkészítése mérésre229
Zavaró hatások, kiküszöbölésük232
Feladatok232
Tej ásványi komponenseinek meghatározása232
Spenót klorofiltartalmának meghatározása233
Vérminta vastartalmának meghatározása233
Fehérje kalciumkötő képességének meghatározása234
Bioenergetikai számítások235
Entrópia és biológia235
Egyensúlyi termodinamikai alapok235
Nemegyensúlyi termodinamikai alapok246
Néhány kidolgozott példa258
Anyagcsere utak vizsgálata az ATP-egyenérték segítségével271
Analitikai eredmények matematikai-statisztikai értékelése275
A hiba276
A pontatlanság jellege277
Tapasztalati eloszlások jellemzőinek meghatározása278
A statisztikus biztonság és a hiba becslése279
Hibabecslés kevés adat esetén280
Hipotézis vizsgálata281
Átlagértékek vizsgálata283
Szórások összehasonlítása285
Változók összefüggésének értékelése286
A tapasztalati összefüggés alakjának meghatározása286
Grafikus módszer az állandók meghatározására287
A legkisebb négyzetek módszere287
Kísérletek tervezése és értékelése289
Függelék295
Ionos és nemionos detergensek297
Pufferek, pufferek készítésének receptjei297
Nukleotidok moláris abszorptivitása306
Ioncserélők, molekulaszűrők306
Reagensek készítésének receptjei309
Koncentrált oldatok jellemző adatai310
Sav-bázis indikátorok310
Hűtőkeverékek311
Táblázat ammónium-szulfát telítés kiszámítására I.312
Táblázat ammónium-szulfát telítés kiszámítására II.313
A leggyakrabban használt vegyületek molekulatömege I.314
A leggyakrabban használt vegyületek molekulatömegei II.315
Nomogram nehézségi gyorsulás becsléséhez centrifugálásnál316
Kalibrációs görbe Lowry-féle fehérje meghatározásához317
A standard normális eloszlás eloszlás-függvénye318
A Student-féle t-eloszlás kritikus értékei319
F kritikus értékei 95 %-os statisztikus biztonságnál320
Néhány vegyület hidrolízisének standard szabadenergia változása321
Biokémiailag fontos standard redox-potenciálok324
Tartalomjegyzék326
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem