1.063.152

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biokémiai gyakorlatok

Kézirat/Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudomány kar

Szerző
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 201 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Ötödik változatlan kiadás. Megjelent 287 példányban, 15 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: J 3-1350.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jelen kiadvány összefoglalója azoknak a legfontosabb biokémiai módszereknek, amelyek a biológiai kutatásban, biokémiai alapkutatásban illetve alkalmazott ipari kutatásban használatosak. A... Tovább

Előszó

Jelen kiadvány összefoglalója azoknak a legfontosabb biokémiai módszereknek, amelyek a biológiai kutatásban, biokémiai alapkutatásban illetve alkalmazott ipari kutatásban használatosak. A módszergyűjtemény ezen kívül is tartalmaz néhány egyszerűbb feladatot is, amelyet elsősorban középiskolai tanulókísérletnek szántunk.
Vissza

Tartalom

Fotometria5
NAD+ és NADH oldat spektrumának felvétele moláris abszorptivitás kiszámítása7
p- nitrofenol pK értékének meghatározása spektrofotometriás titrálás segítségével8
Fehérjék12
Fehérjék kvalitatív szinreakciói12
Aminosavak vizsgálata14
SH-csoportok meghatározása p-klórmerkuri benzoáttal14
SH-csoportok meghatározása Ellmann-reakcióval15
Hisztidin meghatározás diazoszulfanilsavval16
Tirozin meghatározás fehérjében jódozással17
Vékonyréteg ioncserés kromatográfia és alkalmazása aminosavak elválasztására, azonosítására18
Fehérjék C-terminális aminosavának meghatározása karboxipeptidázzal vékonyréteg ioncserélőn28
Ribonukleáz enzim amino terminálisának meghatározása31
Glutamát puffer készítése és tulajdonságainak vizsgálata34
Fehérjék kvantitatív meghatározása37
Fehérjemeghatározás Kjeldahl szerint37
Fehérjemeghatározás Nessler szerint40
Fehérjemeghatározás biuret módszerrel Gornall és munkatársai szerint41
Fehérjemeghatározás mikrobiuret módszerrel42
Fehérjemeghatározás Folin reagenssel Lowry és munkatársai szerint43
Fehérjemeghatározás ninhidrin reakcióval44
Fehérjék vizsgálata46
Fehérjék kisózása46
Fehérjék kicsapása alkohollal47
Fehérjék kicsapása nehéz fémsókkal48
Fehérjék kicsapása alkaloid reagensekkel49
Fehérjék kicsapása ásványi savakkal50
Fehérjék kicsapása szerves savakkal50
Fehérjék tisztítása dialízissel51
Fehérjeoldatok sómentesítése gélszűréssel53
Fehérjékkel kapcsolatos analitikai és preparatív eljárások57
Szulfhidrilcsoportok szerepének kimutatása a glicerinaldehid-3-foszfát-dehidrogenáz koenzimjének megkötésében57
Szérumfehérjék elválasztása ioncserével DEAE cellulóz oszlopon59
Poliakrilamid gél-elektroforézis (PAGE)63
Fehérjék molekulasúlyának meghatározása viszkozimetriával76
Nukleinsavak80
Nukleotidok elektroforézise80
DNS oldat hiperkróm effektusának vizsgálata81
Nukleinsavak előállítása82
RNS előállítása nyúlmájból detergenses kezeléssel83
Nyúlmájból készült RNS preparátum analízise84
DNS és RNS eloszlásának meghatározása differenciál centrifugálással nyerhető sejtmag és felülúszó frakcióban. Májszövet DNS és RNS tartalmának meghatározása86
Állati szövetek foszfortartalmú vegyületeinek vizsgálata88
Foszfor meghatározás Fiske és Subbarow szerint88
Patkánymáj foszfortartalmú vegyületeinek vizsgálata89
Nukleinsavak bázisösszetételének vizsgálata92
DNS bázisösszetételének vizsgálata ioncserés vékonyréteg kromatográfiával93
DNS bázisösszetételének kvantitatív meghatározása kétdimenziós vékonyréteg kromatográfia segítségével, Chargaff-szabály vizsgálata94
DN-áz I enzim aktivitás mérése. Monomer és polimer aktin DN-áz enzimmel való kölcsönhatásának vizsgálata98
Szénhidrátok100
Növényi kivonat készítése cukor meghatározáshoz100
Az aldózok és ketózok közös reakciói, kvalitatív cukor kimutatások101
Fehling-próba101
A Barfoed-próba102
Ammóniás ezüstnitrát redukciója (ezüsttókör próba)102
Molisch-próba103
Osazon-próba103
A ketózok reakciója104
A pentózok reakciója105
Keményítő hidrolízise105
Lipidek110
A lipid összetétel hatása a lipid határfelületei réteg permeabilitására110
Foszfatidil kolin izolálása tojássárgájából111
Eritocita plazmamembrán preparálás és fehérje, valamint lipid összetevőinek vizsgálata113
Enzimek preparálása és tulajdonságainak vizsgálata119
Fehérjék és enzimek preparálása és tulajdonságainak vizsgálata (áttekintés)119
Apiráz enzim preparálása127
Apiráz enzim aktivitásának mérése128
Na+, K+ transzport ATP-áz rendszer vizsgálata130
Denaturált és nativ hemoglobin emésztése tripszinnel132
Tripszin aktivitás mérése spektrofotométriásan mesterséges szubsztráttal135
Glükóz foszfát izomeráz aktivitásának mérése136
Aldoláz enzim preparálása nyúl vázizomból138
pH optimum meghatározása142
Az aldoláz aktivitásának változása a hőmérséklet függvényében143
Az aktiválási energia meghatározása145
Tejsav dehidrogenáz előállítása145
Tejsav dehidrogenáz aktivitásának mérése146
Borostyánkősav dehidrogenáz (Keilin-Hartree preparátum) aktivitásának mérése és kompetitiv gátlásának vizsgálata149
Citokróm-C preparálása és koncentrációjának mérése152
Összetett biokémiai rendszerek vizsgálata155
D-aminosav oxidáz enzimaktivitásának mérése kapcsolt enzimreakcióval155
A glikolízis tanulmányozása anorganikus foszfát beépülése és tejsav termelése alapján156
Az izomkontrakció során lejátszódó alapvető bizokémiai folyamatok vizsgálata159
A fehérjék preparálása160
ATP-áz aktivitás mérések161
Aktomiozin rendszer ATP-áz aktivitásának Ca++ érzékenysége162
Az aktin és miozin kapcsolódásának vizsgálata163
Aktin polimerizáció vizsgálata fényszórás méréssel165
Mitokondriumok légzésének tanulmányozása Clark-féle oxigén elektród segítségével166
Függelék171
Ammóniumszulfát telítési táblázatok173
Detergensek175
Hűtőkeverékek176
Ioncserélők, molekulaszűrők177
Koncentrált oldatok jellemző adatai, Sav-bázis indikátorok180
Molekulasúly táblázat181
Nukleotidok moláris abszorpciós koefficiensei183
Nehézségi gyorsulás becslése centrifugálásnál184
Pufferek és készítésük receptjei185
Reagensek készítésének receptjei195
SI-mértékegységek198
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem