kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Kar |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 179 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 29 cm x 21 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Második átdolgozott kiadás. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. 350 példányban jelent meg. |
A biokémia mint tudomány | 1 |
Alapfogalmak (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 3 |
Az élő anyag kémiai összetétele | 3 |
Az élet molekuláris szintű alaptörvényei | 4 |
Az élő anyag és környezet közötti hatások | 6 |
A lebontó anyagcsere | 7 |
A felépítő anyagcsere | 9 |
A fehérjék szerkezete és funkciója (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 11 |
A fehérjék szerkezete | 14 |
A fehérjék elsődleges szerkezete | 14 |
A fehérjék másodlagos szerkezete | 15 |
A fehérjék harmadlagos szerkezete | 17 |
A fehérjék negyedleges szerkezete | 18 |
A fehérjék funkció szerinti csoportosítása | 20 |
A fehérjék osztályozása a szerkezetük alapján | 21 |
A fehérjék elválasztása, tisztítása | 22 |
Szénhidrátok szerkezete és funkciója (Dr. Duducz Gyöngyi) | 27 |
Biológiai jelentőségük és feladataik | 27 |
Monoszacharidok | 27 |
Egyszerű cukrok származékai | 33 |
Cukoralkoholok | 33 |
Cukorsavak | 33 |
Dezoxicukrok | 34 |
Aminocukrok és N-acetil-aminocukrok | 34 |
Cukorfoszfátok | 35 |
Cukorszulfátok | 36 |
Glikozidok | 37 |
N-glikozidok | 37 |
A természetben előforduló legfontosabb szacharidok és származékaik | 38 |
Monoszacharidok | 38 |
Diszacharidok | 39 |
Poliszacharidok | 40 |
A lipidek szerkezete és funkciója (Dr. Fehér Illés) | 43 |
Egyszerű lipidek | 43 |
Zsírsavak | 43 |
Prosztaglandinok | 44 |
Terpének | 45 |
Karotinok és karotinoidok | 46 |
Szteránvázas vegyületek | 47 |
Zsíroldékony vitaminok | 48 |
Retinolok-vitaminok az "A" csoportból | 49 |
Kalcioferolok-vitaminok a "D" csoportból | 50 |
Tokoferolok-vitaminok az "E" csoportból | 51 |
K-vitaminok a "K" csoportból | 52 |
Esszenciális telítetlen zsírsavak-vitaminok az "F" csoportból | 53 |
Összetett lipidek | 53 |
Viaszok | 53 |
Trigliceridek | 54 |
Foszfogliceridek | 55 |
Szfingolipidek | 57 |
Glikolipidek | 58 |
A nukelinsavak szerkezete és funkciója (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 59 |
Nukleozidok és nukleotidok | 60 |
A DNS szerkezete és funkciója | 62 |
A ribonukleinsavak szerkezete és funkciója | 67 |
Enzimek, enzimkatalízis (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 70 |
Alapfogalmak | 71 |
Koenzimek, prosztetikus csoportok, kofaktorok | 71 |
Enzimek osztályozása | 75 |
Az enzimreakciók kinetikája | 78 |
Az enzimreakciók energetikai kérdései | 81 |
Az enzimaktivitást befolyásoló tényezők | 83 |
A hőmérséklet hatása az enzimreakciókra | 83 |
A pH hatása az enzimreakciókra | 85 |
A közeg ionkoncentrációjának hatása az enzimreakciókra | 86 |
A közeg redoxpotenciáljának hatása az enzimreakciókra | 86 |
A szubsztrát koncentrációjának hatása az enzimreakciókra | 86 |
Gátló és aktiváló anyagok jelenlétének hatása az enzimreakciókra | 87 |
A szénhidrátok anyagcseréje (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 88 |
Az oligo és poliszacharidok lebontása | 88 |
A glikolízis | 90 |
A piruvát oxidatív dekarboxilezése | 94 |
A citrátkör (Szent-Györgyi-Krebs ciklus) | 96 |
A terminális oxidáció, oxidatív foszforiláció | 99 |
Az extramitokondriálisan képződött NADH oxidációja | 105 |
A pentóz-foszfát ciklus | 108 |
A glioxálsav ciklus | 111 |
Anaplerotikus reakciók | 113 |
A glikoneogenezis | 114 |
A fotoszintézis | 117 |
A fotoszintézis fényszakasza | 118 |
A fotoszintézis sötét szakasza, a Calvin ciklus | 123 |
A glikozidos kötések szintézise | 127 |
A lipidek anyagcseréje (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 130 |
A lipidek lebontása | 130 |
A trigliceridek lebontása | 130 |
A foszfogliceridek lebontása | 135 |
A lipidek bioszintézise | 136 |
A foszfatidsav kialakulása | 136 |
A tridliceridek bioszintézise | 138 |
A zsírsavak bioszintézise | 138 |
A membránképző lipidek bioszintézise | 141 |
A foszfogliceridek bioszintézise | 142 |
A szfingolipidek bioszintézise | 143 |
Az izoprénvázas lipidek bioszintézise | 144 |
A fehérjék anyagcseréje (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 147 |
A fehérjék lebontása | 147 |
Az aminosavak anyagcseréje | 148 |
Dekarboxilképződés | 150 |
Transzaminálás | 151 |
Oxidatív dezaminálás | 154 |
Aminosav oxidázok | 154 |
Nem oxidatív dezaminálás, ammónia liázok | 155 |
Az ammónia ürítése (Urea-, karbamid ciklus) | 156 |
Az aminosavak lebomlása | 158 |
Az aminosavak bioszintézise | 159 |
Nitrogén fixálás | 160 |
Nitrát redukció | 162 |
A nukleinsavak anyagcseréje (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 164 |
A nukleinsavak lebomlása | 164 |
A nukleinsavak bioszintézise | 164 |
A dezoxiribonukleinsavak bioszintézise, a replikáció | 166 |
A ribonukleinsavak bioszintézise, a transzkripció | 168 |
A fehérjék bioszintézise (Stefanovitsné dr. Bányai Éva) | 170 |
A membránok szerkezete és funkciója (Dr. Fehér Illés) | 173 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.