1.061.917

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biokémia IV.

A műszaki szakközépiskola biokémiai szakcsoportja IV. osztálya számára/Műszaki szakközépiskola

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 127 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-18-4080-8
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi száma: 15409.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Figyelembe véve, hogy a Biokémia c. tárgy oktatása az alapozó kémiai tárgyakat (Általános kémia, Szervetlen kémia, Szerves kémia), illetve az ezekre épülő Élelmiszerkémiát követően kerül sorra, a... Tovább

Előszó

Figyelembe véve, hogy a Biokémia c. tárgy oktatása az alapozó kémiai tárgyakat (Általános kémia, Szervetlen kémia, Szerves kémia), illetve az ezekre épülő Élelmiszerkémiát követően kerül sorra, a tankönyv az élő szervezeteket alkotó vegyületek leírásával, szerkezetével csak olyan mértékben és mélységben foglalkozik, amennyit a tanítás, illetve tanulás folyamatossága vagy a biokémiai tananyag megértése feltétlenül szükségessé tesz. A tankönyv törzsanyaga csak az alapvető biokémiai folyamatok tárgyalására szorítkozik, s a szerző arra törekedett, hogy egy irányt mutató, biokémiai szemlélet kialakítását segítse. Ezért emeli ki az élő szervezetekben lejátszódó kémiai folyamatok speciális jellemzőit, az élő rendszerek különleges szervezettségét, a folyamatok szabályozottságát; genetikai meghatározottságát. Ez egyben szükségessé teszi a kapcsolódást a biológiában tanultakkal anélkül, hogy bármilyen, pedagógiailag indokolatlan átfedésre kerülne sor. A tananyag alapvetően az élelmiszer-minősítés és élelmiszer-feldolgozás igényeit veszi figyelembe. Ezért tárgyalja viszonylag nagy terjedelemben azokat a biokémiai folyamatokat, amelyek a tárolás, feldolgozás során előidézett változások révén az élelmiszer-minőséget döntően befolyásolhatják. A kiválasztott példák nem fedhetik le teljesen az élelmiszerek teljes körét, így a tanulók érdeklődési körét, a szaktanár elképzeléseit figyelembe véve kiegészíthetők, egyes fejezetek részben vagy teljesen helyettesíthetők. Az egyes fejezetek végén található kérdések, feladatok az anyag jobb elsajátítását, a tanulás ellenőrzését (az önellenőrzést) segítik. Kiegészítésük, szűkítésük ugyanolyan szempontok alapján történhet, mint a kiegészítő tananyagé. Remélem, hogy a tankönyv a tanárok munkáját jól fogja segíteni, s mindenkor szívesen fogadom az esetleges kritikai észrevételeket, javaslatokat. Vissza

Tartalom

Előszó 3
1. Bevezetés a biokémiába 5
1.1. A biokémia tárgya (Olvasmány) 5
1.2. A biokémia és az élelmiszerkémia összefüggései 6
1.3. Az élő szervezet anyagcsere-folyamatai 7
1.3.1. Az intermedier anyagcsere általános jellemzése 11
2. Enzimek (biokatalizátorok) 13
2.1. Az enzimek osztályozása 15
2.2. A fehérjeszerkezet és az enzimműködés kapcsolata, az enzimaktivitást befolyásoló tényezők 17
2.2.1. A koenzimek, kofaktorok 23
2.3. Néhány élelmiszeripari szempontból fontos enzim 25
2.3.1. Néhány redoxi enzim hatásmechanizmusa 27
3. Lebontási folyamatok (energiatermelés) 30
3.1. Szénhidrátok lebontása 32
3.1.1. Anaerob szénhidrátlebontás (glikolízis, fermentáció, erjedés) 33
3.1.1.1. A glikolízis energiamérlege 35
3.1.1.2. A szénhidrátlebontás alternatív útja (Pentóz körfolyamat) 36
3.2. Lipidek lebontása 37
3.2.1. Egyéb zsírsavlebontási folyamatok 38
3.3. Fehérjék és aminosavak biokémiai lebontása 39
3.3.1. Aminosavak dezaminálása 40
3.3.2. Ornitin körfolyamat 40
3.3.3. Aminosavak dekarboxilezése 41
3.3.4. Az aminosavak szénláncának további átalakulásai 42
4. Az elsődleges lebontási termékek további átalakulása; aerob energiatermelő folyamatok 43
4.1. A piruvát dekarboxilezése 43
4.2. Acitrátkör (trikarbonsav-körfolyamat) 44
4.3. A biológiai vagy terminális oxidáció 46
4.3.1. Az ATP-képződés mechanizmusa 49
5. Az élő szervezeteket alkotó fontosabb vegyületek bioszintézise 51
5.1. A szénhidrátok bioszintézise, a fotoszintézis 51
5.1.1. A fényreakció 52
5.1.2. A szén-dioxid asszimilációja (sötét reakció) 52
5.1.2.1. Monoszacharidok képződése (Olvasmány) 53
5.2. A lipidek bioszintézise 55
5.2.1. A trigliceridek bioszintézise 55
5.3. A fehérjék bioszintézise 59
5.3.1. Az aminosavak bioszintézise (Olvasmány) 59
5.3.2. A nukleinsavak szerepe a fehérje-bioszintézisben, a genetikus kód 61
5.3.3. A DNS-ek bioszintézise (replikáció) 64
5.3.4. Az RNS-ek bioszintézise (transzkripció = átírás) 66
5.3.5. A tulajdonképpeni fehérje-bioszintézis (transzláció) (Olvasmány) 67
6. Biológiai membránok, sejtfalak, anyagtranszport a biológiai rendszerekben 72
6.1. A biológiai membránok 72
6.2. A növényi sejtfal 73
6.3. Anyagtranszport biológiai rendszerekben 74
7. Biológiai szabályozás 76
7.1. Molekuláris szintű szabályozás 76
7.1.1. Szabályozás negatív visszacsatolással („feed back control") 77
7.1.2. Enzimaktivitás szabályozása kémiai módosítással 77
7.2. Celluláris szintű szabályozás. Enzimindukció és -represszió (Olvasmány) 77
7.3. Génsebészet (Genetic engineering) (Olvasmány) 78
8. Fontosabb élelmiszerkémiai és -technológiai folyamatok biokémiája 80
8.1. Növényi eredetű nyersanyagok légzése 80
8.1.1. A légzési anyagcsere szabályozásának általános kérdései 80
8.1.2. A gabonafélék légzése tárolás alatt 82
8.1.3. A gyümölcsök és a zöldségek légzése 84
8.1.4. A cukorrépa légzése 85
8.2. Az enzimes bámulás 86
8.3. A gyümölcsérés biokémiája 90
8.4. Növényi nyersanyagok egyéb biokémiai változásai 94
8.4.1. Színanyagok változása 94
8.4.2. A fehérjék biokémiai változásai növényi nyersanyagokban (Olvasmány) 96
8.4.2.1. A gyümölcsök és a zöldségek fehérjéi 97
8.4.2.2. A gabonafehérjék és olajosmag-fehérjék változásai a tárolás közben 98
8.4.3. Fehérjék mikrobák okozta változásai 98
8.5. A hús biokémiája 100
8.5.1. A hús kémiája 100
8.5.2. Az izomműködés biokémiája (Olvasmány) 102
8.5.3. Biokémiai változások az izomszövetekben vágás után 103
8.5.4. A rendellenes húsérési folyamat 105
8.5.5. A hús érési folyamatainak gyorsítása 106
8.5.6. A húsérés biokémiai folyamatai és a hús vízkötő képessége 107
8.5.6.1. A mioglobin post mortem (vágás utáni) változásainak biokémiája
(Olvasmány) 108
8.6. A lipidek biokémiai változásai élelmiszeripari nyersanyagokban 110
8.6.1. A lipidek peroxidációja (autooxidáció) 111
8.6.2. A lipid-peroxidáció szabályozása, az autooxidáció gátlása 112
8.6.3. Az állati zsiradékok elszíneződésének biokémiája 113
8.7. Fehérjék és szénhidrátok néhány speciális biokémiai változása 116
8.7.1. A tejalvadás biokémiája 116
8.7.1.1. Az oltós tejalvadás biokémiája (Olvasmány) 116
8.8. Mikrobák okozta biokémiai változások az élelmiszerekben 117
8.8.1. A szénhidrátok változásai 118
8.8.2. A fehérjék biokémiai változásai 119
8.9. Az aszkorbinsav biokémiája növényi élelmiszerekben 122

Dr. Lásztity Radomír

Dr. Lásztity Radomír műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Lásztity Radomír könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem