1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biokémia II.

Aminosavak, Peptidek, Fehérjék, Enzimek

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. sz. Kémiai-Biokémiai Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 185 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A biokémia alapjait tartalmazó tankönyv írását intézetünk néhai igazgatója Dr. Antoni Ferenc kezdeményezte és szervezte a több szerzős munkát. Múlt év őszén bekövetkezett halála idején az első... Tovább

Előszó

A biokémia alapjait tartalmazó tankönyv írását intézetünk néhai igazgatója Dr. Antoni Ferenc kezdeményezte és szervezte a több szerzős munkát. Múlt év őszén bekövetkezett halála idején az első kötet nyomdában volt, ami azóta megjelent. A második kötet nyers kézirat formájában volt meg és a sajnálatos esemény miatt a munka megtorpant. Korábbi megbízásomnak megfelelően a munka befejezését szorgalmaztam és elvégeztem. Meggyőződésem, hogy gyorsan változó tudományágunkban a korszerű ismeretek leírásával és gyors közreadásával segítjük a legjobban az orvostanhallgatók felkészülését, vállalva azt a kockázatot, hogy esetleg több hiba marad az anyagban.
A szakmai észrevételeket, javításokat a lektoroknak ezúton köszönöm meg. Az ábrákat Pálné Nigovitz Zsuzsa készítette.
Minden szakmai megjegyzést, kritikát köszönettel fogadnak a szerzők. Vissza

Tartalom

I. Fejezet
AMINOSAVAK 1
1. Aminosavak szerkezete, elnevezése 1
A természetes aminosavak térszerkezete 12
2. Az a-aminosavak előfordulása, előállítása 16
3. Az a-aminosavak fizikai és kémiai tulajdonságai 17
4. Az aminosavak abszorpciós spektruma 22
5. Az aminosa vak reakciói 23
Az aminocsoport reakciói 23
A karboxilcsoport reakciói 25
1. Észterképzés . 25
2. Dekarboxileződés 25
Az oldalláncok reakciói 26
6. Az aminosavak színreakciói 27
7. Az aminosavak elválasztása 29
8. Aminosavak szerepe az élő szervezetben 31
EL Fejezet
PEPTIDEK ÉS A PEPTIDLÁNC SZERKEZETE 33
1. A peptidkötés 33
2. Peptidek szerkezetfelderítése 35
3. Peptidek szintézise 39
4. Peptidek fizikai és kémiai tulajdonságai 40
5. A peptidek izoelektromos pontja 41
6. Peptidek és fehérjék kimutatása 41
7. Peptidek térszerkezet 42
A PEPTIDEK BIOLÓGIAI SZEREPE.
FONTOSABB PEPTIDEK 54
PEPTID HORMONOK 56
A hipofízis és hipotalamusz peptid hormonok 57
A HIPOFÍZIS ELÜLSŐ LEBENY HORMONOK 58
1. Növekedési hormon - Prolaktín - Chorio-Szomatomammotropin hormon csoport 53
Növekedési hormon /GH/ 59
A Prolaktín /PRL; laktogénhormon, luteotrop hormon,
mammotropin/ 59
A Chorio-Szomatomammotropin /CS, placenta laktogén
hormon/ 60
2. Glikoprotein hormon csoport 60
Gonadotropinok 60
3. Pro-Opiomelanokcrtin /POMC/ peptid család 61
Adenokortikortrop hormon /ACTH/ 61
Béta-Lipotropin/p-LPH/ 62
Endorfinok 62
Melanocita Stimuláló Hormon /MSH/ 62
HIPOFÍZIS HÁTSÓ-LEBENY HORMONOK 63
Oxitocin és Vasopressin 63
A PANKREÁSZ ÉS AZ EMÉSZTŐ RENDSZER
PEPTID HORMONJAI 64
Az inzulin 65
Glukagon 69
Szomatosztatin 69
Pankreász Polipeptid 69
Gastrointestinális hormonok 70
POLIPEPTID ANTIBIOTIKUMOK 70
Baktérium sejtfal és tokanyag peptidek 72
III. Fejezet
A FEHÉRJÉK ÉS FUNKCIÓJUK 74
1. Bevezetés 74
2. A fehérjék osztályozása 76
3. A fehérje molekula nagysága és alakja 79
4. A fehérjék izolálása és tisztítása 80
5. A fehérjék elektromos töltése 80
6. A fehérjék elsődleges szerkezete és az evolúció 81
7. A fehérje szerkezeti "hierarchiája" - az önszerveződés 84
8. A fehérjék negyedleges (quaterner) szerkezete 88
9. A fehérjék denaturálása 88
10. A fehérjék immunogén tulajdonsága 89
FONTOSABB FEHÉRJÉK 90
A vérplazma fontosabb fehérjéi 90
Szérum albumin 90
A véralvadási fehérjék: Fibrinogén - Fibrin 92
A komplement fehérjék 94
Immunglobulinok 94
Az immungobulin osztályok 98
Interferonok 100
Interleukinok 100
Lipoproteinek: a, p-globulinok 100
FIBRILLÁRIS (FIBRÓZUS) FEHÉRJÉK 102
Kollagén 102
Elasztin 104
Keratin 105
Fibronektin 106
Laminin 106
Lipokolinok 107
OXIGÉNT SZÁLLÍTÓ FEHÉRJÉK 107
Mioglobin (Mb) 108
Hemoglobin (Hb) 110
Aglobinrész 111
A hemoglobin színképe 113
A hemoglobin alloszterikus fehérje 114
A hemoglobin negyedleges
szerkezetének változása az oxigenizáció során 115
A hemoglobin
oxigenizáció kooperatív mechanizmusa 118
A biszfoszfoglicerát (BPG)
csökkenti a hemoglobin O2 affinitását 119
A CO2 kötődése a hemoglobin terminális
aminocsoportjához csökkenti az oxigén affinitását 120
A hemoglobin polimorfizmus 122
Kóros hemoglobinok 123
A fehérjék lebontása 124
IV. Fejezet
ENZIMEK 125
Bevezetés 125
I. Enzimreakciók 126
1. Az enzimek elnevezése és osztályozása 126
2. Az enzimek kémiai reakciók
alapján történő azonosításának problémái 129
3. Enzimkofaktorok 130
II. IZOENZEMEK, POLIMORFIZMUS 132
III. AZ ENZIMEK MINT KATALIZÁTOROK 135
1. Az enzimkatalízis termodinamikája 135
2. Az enzimreakciók kinetikája 138
3. A Michaelis konstans
és a maximális reakciósebesség meghatározása 144
4. Az enzimműködés kvantitatív jellemzői 145
5. Az enzimaktivitást befolyásoló tényezők 146
Az enzimaktivitás pH függése 147
Az enzimaktivitás gátlása 148
Enzimaktivitás reverzibilis gátlása 148
Enzimakti vitás irreverzibilis gátlása 156
Az enzimek aktiválása 157
6. Az enzim szerkezete és működése közötti kapcsolat 158
Az aktív centrum
és az enzimkatalízis mechanizmusa 158
A fehérjekonformáció
szerepe az enzim működésében 166
7. Multienzim rendszerek 168
IV. Enzimek működésének szabályozása 169
1. Szabályozóenzimek 169
2. A sejtanyagcsere szabályozásának mechanizmusai 170
3. Az allosztérikus
szabályozás molekuláris mechanizmusa 173
V. APPENDIX 179
Enzimek elnevezése 179
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem