kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 378 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 978-963-286-394-8 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Bevezetés | 11 |
Rövidítések jegyzéke | 13 |
Az élet keletkezése | 19 |
Az élet keletkezésének korai magyarázata | 19 |
Tudományos elméletek az élet keletkezésére | 20 |
Keletkezik-e élet napjainkban? | 23 |
Az élettelen és az élő természet egysége | 24 |
Az élet keletkezése, összefoglalás | 25 |
Az élő szervezet felépítése | 26 |
Biogén elemek | 26 |
Biomolekulák | 27 |
A víz szerepe a biológiai rendszerekben | 28 |
Aszimmetria, konfiguráció, konformáció | 31 |
az élő szervezet felépítése, összefoglalás | 34 |
Az élő szervezetet felépítő anyagok | 35 |
Aminosavak, peptidek | 35 |
Az aminosavak | 35 |
Peptidek | 43 |
Aminosavak, peptidek összefoglalása | 47 |
Fehérjék | 48 |
A fehérjék szerkezete | 51 |
A fehérjék elsődleges szerkezete | 52 |
A fehérjék másodlagos szerkezete | 56 |
A fehérjék harmadlagos szerkezete | 59 |
A fehérjék negyedleges szerkezete | 63 |
A fehérjék molekulatömege | 64 |
Fehérjék összefoglalása | 65 |
Szénhidrátok | 66 |
Monoszacharidok | 66 |
Diszacharidok | 71 |
Poliszacharidok | 73 |
A szénhidrátok összefoglalása | 77 |
Lipidek | 77 |
Zsírsavak és neutrális zsírok | 78 |
Foszforgliceridek | 80 |
Egyéb poláros lipidek | 83 |
Nem hidrolizáló lipidek | 83 |
Terpének és származékaik, karotinok, vitaminok | 84 |
Szteroidok | 86 |
Lipoproteinek | 88 |
A membránok felépítése | 89 |
A lipidek összefoglalása | 92 |
Mononuleotidok, polinukleotidok | 92 |
Primidin- és purinbázisok | 93 |
Nukleozidok | 94 |
Nukleotidok | 94 |
Nukleotid koenzimek | 95 |
Polinukleotidok | 97 |
A nukleotidok és a nukleotid koenzimek összefoglalása | 98 |
A biológiai folyamatok és a biokatalízis | 99 |
A reakciósebesség és a biokatalizátorok | 99 |
A reakciók kinetikája és a katalízis | 99 |
Aktivált állapot | 101 |
Enzimek - biokatalizátorok | 103 |
A szerkezet és a működés kapcsolata a biokatalízisben | 109 |
Az aktív centrum szerepe a biokatalízisben | 111 |
A katalízis mechanizmusa | 113 |
Enzimműködés és molekulaméret | 121 |
Az enzimműködés szabályozása | 123 |
A reakciósebesség és biokatalizátorok, a biokatalízis, a szerkezet és a működés kapcsolata. Összefoglalás | 128 |
Anyagcsere | 130 |
Az élő szervezetek energiaigénye | 130 |
Energia- és anyagforgalom | 136 |
Anyagforgalom | 137 |
Az anyagcsere összefoglalása | 140 |
Az energiatranszformáció és energiatárolás | 141 |
Redoxpotenciál | 141 |
Terminális oxidáció (elektrontranszport). A biológiai energia felszabadítása | 144 |
Víz keletkezése a szubsztrátok hidrogénjéből | 147 |
Az oxidatív foszforilálás - az oxidációs energia átalakulása kémiai kötésű energiává | 147 |
A mitokondriumok szerepe az energiaképző folyamatokban | 149 |
Energiakapcsolás a mitokondriumokban. Kémiai kapcsolási hipotézis | 151 |
Kemiozmózis hipotézis. A mitokondriumok légzésfüggő iontranszportja | 152 |
Az energiatranszformáció és -tárolás összefoglalása | 153 |
Trikarbonsav ciklus (citrátkör, Szent-Györgyi-Krebs-ciklus) | 155 |
Az aktív acetát keletkezése | 156 |
A trikarbonsav ciklus részfolyamatai | 158 |
A trikarbonsav ciklus központi helye az anyag- és energiaforgalomban | 162 |
Kiegészítő vagy anaplerotikus reakciók | 163 |
A trikarbonsav ciklus összefoglalása | 165 |
Szénhidrátok anyagcseréje. A szénhidrátok lebontása | 166 |
Emésztés és felszívódás | 166 |
A glükóz anacrob átalakítása | 166 |
A glükózlebontás lépései | 167 |
A glükózlebontás első szakasza | 168 |
A glükózlebontás második szakasza | 172 |
A glükózlebontás energiamérlege | 174 |
Erjedések (fermentációk) | 175 |
A bendőben zajló erjedési folyamatok | 177 |
A silóban zajló erjedési folyamatok | 180 |
A szénhidrátlebontás integrációja | 181 |
Poliszacharidok bekapcsolódása a glikolízisbe | 182 |
Más hexózok bekapcsolódása a glikolízisbe | 185 |
A glükózlebontás pentóz-foszfát útvonala | 185 |
A NADH+H+ sorsa az ingarendszerekben | 189 |
A szénhidrátok lebontásának összefoglalása | 190 |
Szénhidrátok bioszintézise | 192 |
Fotoszintézis. Elektrontranszport. Foszforilálás | 192 |
Szénlánc kialakulása fotoszintézis útján | 197 |
Glükoneogenezis heterotrof szervezetekben piruvátból | 199 |
Glókoneogenezis egyéb forásokból | 202 |
Glükoneogenezis a különböző állatfajoknál | 202 |
Hexózszármazékok keletkezése glükózból | 203 |
A raktározott poliszacharidok bioszintézise és felhasználása | 205 |
Szerkezeti poliszacharidok | 206 |
A szénhidrátok bioszintézisének összefoglalása | 207 |
A zsírok lebontása | 209 |
A zsírok felhasználása | 209 |
A zsírsavak ß-oxidációja (aktiválás és lebontás) | 210 |
A zsírsav-oxidáció energiamérlege | 214 |
A ketontestek keletkezése és oxidációja | 215 |
A szteránvázas vegyületek lebontása | 217 |
A lipidanyagcsere szabályozása | 217 |
A zsírok lebontásának összefoglalása | 218 |
A zsírok bioszintézise | 220 |
A telített zsírsavak bioszintézise | 220 |
Prosztanoidok keletkezése | 225 |
A gliceridek keletkezése | 225 |
A szénhidrát- és a lipidanyagcsere kapcsolata | 228 |
Nem hidrolizáló lipidek bioszintézise | 229 |
Bioaktív szteránvázas vegyületek | 230 |
Lipogenezis az embernél és a különböző állatfajoknál | 231 |
A zsírok bioszintézisének összefoglalása | 232 |
Az aminosavak lebontása | 233 |
Az aminosavak szerepe az élő szervezetben | 233 |
A fehérjék emésztése | 235 |
A különböző állatfajok és az ember fehérjeemésztése | 236 |
Az aminosavak lebomlásának közös reakciói | 241 |
Az aminosavak szénláncának lebomlása a trikarbonsav ciklusban | 244 |
A nitrogén eltávolítása a szervezetből | 253 |
Az emlősök nitrogénürítése - a karbamid szintézise | 253 |
A madarak és hüllők nitrogénürítése - a húgysav szhintéz ise | 256 |
Az aminosav-lebontás és a mitrogénürítés sémája | 257 |
Az aminosav-anyagcsere zavarai | 258 |
A fejérjék minősítése a kémiai indexek alapján | 259 |
Az aminosavak lebomlásának összefoglalása | 264 |
Az aminosavak szintézise | 265 |
A nitrogénfixálás mechanizmusa | 265 |
A nem esszenciális aminosavak bioszintézise | 267 |
A glutamát, a glutamin, a prolin és a hidroxi-prolin bioszintézise | 267 |
Az aszpartát, az aszparagin és az alanin bioszintézise | 268 |
A tirozin bioszintézise | 269 |
A szerin, a glicin és a cisztein bioszintézise | 269 |
Az esszenciális aminosavak bioszintézise | 272 |
A metionin és a treonin bioszintézise | 272 |
A lizin bioszintézise | 273 |
A leucin, az izoleucin és a valin bioszintézise | 274 |
Az arginin (ornitin) bioszintézise | 274 |
A hisztidin bioszintézise | 275 |
A fenilalanin és a triptofán bioszintézise | 275 |
Az aminosavak bioszintézisének szabályozása | 276 |
Az aminosavak prekurzor funkciói | 277 |
A poláros aminosavak prekurzor funkciói | 277 |
A bázikus aminosavak prekurzor funkciói | 279 |
Az aromás aminosavak prekurzor funkciói | 281 |
A porfirinek anyagcseréje | 284 |
Az aminosavak szintézisének összefoglalása | 284 |
Nukleotidok, valamint a purin- és pirimidinbázisok anyagcseréje | 286 |
Purin- és pirimidinbázisok lebontása | 287 |
Purinnukleotidok bioszintézise | 289 |
Pirimidinnukleotidok bioszintézise | 291 |
A bázisok szintézisének regulációja | 293 |
Nukileotid koenzimek bioszintézise | 293 |
A nukleinsav-anyagcsere zavarai | 295 |
A purin- és pirimidinbázisok anyagcseréjének összefoglalása | 295 |
Polinuikleotidok, a DNS és az RNS szerkezete | 297 |
A dezoxiribonukleinsav szerkezete | 298 |
A ribonukleinsav és szerkezete | 302 |
A nukleinsavak szerkezetvizsgálatának elvei | 303 |
A nukleinsavak kémiai szinté-zisének elvei | 305 |
A polinukleotidok összefoglalása | 306 |
A fehérjék bioszintézise | 307 |
A peptidlánc keletkezésének szakaszai | 307 |
A fehérjeszintézisben részt vevő ribonukleinsav-fajták | 308 |
Fehérjeszintézis a prokariotákban | 310 |
A fehérjeszintézis lépései | 311 |
A riboszómák szerkezete és szerepe a fehérjeszintéz isben | 313 |
A fehérjeszintézis kódjának felderítése | 314 |
Az aminosavak összekapcsolódásának lépései | 316 |
A fehérjelánc szintézisét meghatározó tényezők | 319 |
Fehérjeszintézis az eukariótákban | 319 |
Fehérjeszintézis ipari méretekben | 321 |
Fehérjék bioszhintézisének összefoglalása | 322 |
Válogatott fejezetek | 324 |
A táplálék emésztése különböző állatfajoknál | 324 |
A táplálékfelvétel szabályozása | 324 |
A tápanyagok lebontása és felszívódása | 325 |
A szopós állatok emésztése | 326 |
A sertés emésztése | 326 |
A baromfi emésztése | 327 |
A nyúl emésztése | 327 |
A ló emésztése | 328 |
A kérődzők emésztése | 328 |
Az állatitermék-előállítás biokémiai alapjai | 330 |
Energiaszükséglet | 330 |
Fehérjeszükséglet | 331 |
A takarmányozás hatása az állatitermék-előállításra | 331 |
A takarmányozás hatása a húsminőségre | 332 |
A tejtermelés energiaszükséglete, a tej komponenseinek képződése | 333 |
A takarmányozás hatása a tejtermelésre és a tej összetételére | 336 |
A tojástermelés energia- és fehérjeszükséglete | 337 |
Feladatok és megoldások | 338 |
Szerves kémia | 338 |
Biomolekulák | 346 |
A víz és a benne oldott biomolekulák | 349 |
Aminosavak és peptidek | 351 |
Fehérjék | 354 |
A fehérjék szerkezete | 358 |
Enzimek | 360 |
Zsírok és olajok | 361 |
Biológiai membránok és membrántranszport | 361 |
Szénhidrátok | 362 |
bioenergetikai alapok | 364 |
A citromsav ciklus | 368 |
A zsírsavak oxidációja | 371 |
Aminosavak oxidációja és a karbamidciklus | 373 |
Foszforilálás | 375 |
Szénhidrátok bioszintézise | 375 |
Lipidek bioszintézise | 377 |
Aminosavak bioszintézise | 377 |
Irodalom | 378 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.