kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 199 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Kézirat. Megjelent 308 példányban. Tankönyvi szám: J6-840. 36 fekete-fehér ábrával illusztrált. |
Előszó | 3 |
Bevezetés | 5 |
A biokémia tárgya és történelmi kialakulása | 5 |
Az élő anyag és az élet alapvető kérdése | 7 |
Az élő anyag és jellemzői | 7 |
A biomolekulák | 7 |
Az élő szervezetet alkotó vegyületek jellemzése | 9 |
Néhány általános megjegyzés | 9 |
Az elsődleges biomolekulák | 12 |
A molekulaszerkezet biológiai jelentősége | 13 |
Biomolekulák | 14 |
Szénhidrátok | 14 |
Szénhidrátok fogalma, jelentősége és csoportositása | 14 |
Monoszacharidok | 16 |
Monoszacharid származékok | 24 |
Oligoszacharidok | 25 |
Diszacharidok | 26 |
Egyéb oligoszacharidok | 29 |
Poliszacharidok | 30 |
Csak monoszacharidokból felépülő poliszacharidok | 31 |
Monoszacharid és monoszacharid származék tartalmu poliszacharidok, származék tartalmu poliszacharidok, származékpolimerek | 34 |
Lipidek | 34 |
Egyszerü lipidek | 36 |
Összetett lipidek | 40 |
Lipid származékok, szterinek | 44 |
Lipid kisérőanyagok | 46 |
Fehérjék | 46 |
Aminosavak | 47 |
Fehérjék aminosav összetételének megállapitása | 52 |
Fehérjék elektrokémiai sajátságai | 52 |
A fehérjék szerkezete | 54 |
Fehérjék osztályozása | 72 |
Néhány fontosabb fehérje | 72 |
Nukleinsavak | 79 |
A nukleinsavak kémiai felépitése | 79 |
Bioregulátorok és biokatalizátorok | 83 |
Néhány bevezető megfontolás | 83 |
A nukleinsavak, mint a genetikus információ hordozói | 84 |
Hormonok | 84 |
A fehérjék, mint biokatalizátorok és bioregulátorok | 89 |
Viz és szervetlen vegyületek | 97 |
Egyéb vegyületek | 100 |
Bioenergetika | 101 |
Néhány általános megfontolás | 101 |
Biológiai rendszerek termodinamikájának alapjai | 101 |
Biológiai rendszerek reakcióinak lejátszódási feltételei, a szabad entalpia és a biokémiai jelentősége | 102 |
A csoport átviteli potenciál | 105 |
Kapcsolt reakciók | 108 |
Az élő szervezet energiaforrásai | 109 |
Az élő szervezet főbb anyagcserefolyamatai | 114 |
Bevezető megfontolások | 114 |
Az intermedier anyagcsere általános jellemzése | 116 |
Az intermedier anyagcsere jellegzetes redoxi folyamatai | 117 |
Lebontási folyamatok, biológiai oxidáció | 119 |
Szénhidrátok lebontása | 119 |
Zsirsavak lebontása | 122 |
Fehérjék és aminosavak biokémiai lebontása | 126 |
Az intermediere további lebontódása az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban | 130 |
Az élő szervezeteket alkotó fontosabb vegyületek bioszintézise | 147 |
Szénhidrátok bioszintézise | 147 |
Lipidek bioszintézise | 156 |
Aminosavak bioszintézise | 163 |
Fehérje bioszintézise | 167 |
Néhány általános genetikai kérdés, a DNS szerepe az öröklődésben, genetikus kód | 168 |
Az információátadás. DNS-ek reduplikációja, RNS képződés | 170 |
Riboszóma és a tRNS | 171 |
Polipeptidlánc kialakulása | 172 |
Anyagcsere-folyamatok szabályozása | 177 |
Biológiai membránok | 177 |
A biológiai membránokat alkotó vegyületek | 178 |
Biológiai membránok szerkezete | 179 |
Transzport folyamatok az élő sejtekben | 181 |
Passziv transzport | 183 |
Passziv transzport hordozó molekula (karrier) részvétel | 183 |
Aktiv transzport | 185 |
Anyagcsere-folyamatok szabályozásának néhány jellegzetes mechanizmusa | 186 |
Szabályozás gén szinten | 187 |
Anyagcsere-folyamatok szabályozása enzim szinten | 190 |
A bioregulációs mechanizmus mesterséges befolyásolása | 191 |
Ajánlott irodalom | 193 |
A jegyzetben használt rövidítések jegyzéke | 194 |
Tartalomjegyzék | 196 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.