Előszó a magyar kiadáshoz | 9 |
Ajánlás | 10 |
Előszó a 8. német kiadáshoz | 11 |
Az 1. német kiadás előszavából | 13 |
Bevezetés | 15 |
A szerves kémia és a biokémia kapcsolata | 17 |
A szénhidrogének mint alapvegyületek | 17 |
A funkciós csoportok | 20 |
Összetett vegyületek | 28 |
Izomériák | 29 |
Biokémiailag fontos reakciók | 34 |
Aminosavak | 35 |
Kémiai felépítés és általános reakciók | 35 |
Az aminosavak részletes tárgyalása | 38 |
Az aminosavak szétválasztása | 45 |
Peptidek | 49 |
A peptidek felépítésének alapelve, nómenklatúrájuk és szerkezetük felderítése | 49 |
A természetben előforduló peptidek | 52 |
Fehérjék | 57 |
A fehérjék felépítésének elve | 57 |
Az aminosavszekvencia | 58 |
A lánckonformáció alapelvei | 60 |
A szferoproteinek konformációja | 65 |
A szferoproteinek konformációja | 67 |
A fehérjék molekulasúlya | 71 |
A fehérjék "kolloid természete" | 72 |
A fehérjék tisztítása és tisztasági fokának vizsgálata | 74 |
A szferoproteinek csoportosítása | 77 |
A plazmafehérjék | 78 |
Enzimek és biokatalízis | 86 |
Az enzimek kémiai jellemzése | 86 |
Kémiai egyensúlyok és kémiai energetika | 87 |
Katalizátorok és enzimek | 89 |
Stacioner egyensúly és starioner állapotok | 91 |
Energetikailag kapcsolt reakciók és "nagy energiájú" vegyületek | 92 |
Az enzimkatalízis specifitása | 94 |
Enzimkinetika | 96 |
Az enzimaktivitása feltételei | 99 |
Az enzimkatalízis mechanizmusa | 102 |
Az enzimek felosztása és elnevezése | 105 |
Koenzimek | 108 |
Koenzimek és prosztetikus csoportok | 108 |
Koenzimek és vitaminok | 110 |
A koenzimek felépítése és felosztása | 110 |
Az oxidoreduktázok koenzimei | 112 |
Azadenozin-trifoszfát mint koenzim | 118 |
A C1-anyagcsere koenzimei | 122 |
A C2-anyagcsere koenzimei | 125 |
További csoportátvivő koenzimek | 128 |
A liázok, izomerázok és liázok koenzimei | 130 |
A nukleinsavak és a fehérjebioszintézis | 132 |
A bázisok, nukleozidok és nukleotidok | 132 |
A nukleotidok bioszintézise és lebontása | 136 |
A nukleinsavak szerkezete | 139 |
A dezoxiribonukleinsavak mint a genetikai információ hordozói | 145 |
Információátadás: a DNS és az RNS bioszintézise | 147 |
A fehérje-bioszintézis | 150 |
A gének hatásmódja | 154 |
Biokémiai evolúció | 157 |
A vírusok biokémiája | 160 |
Nukleinsavbontó enzimek és foszfatázok | 164 |
A fehérjék anyagcseréje | 168 |
Proteolitikus enzimek | 168 |
Az endopeptidázok | 170 |
Exopeptidázok és dipeptidázok | 173 |
Az aminosavak anyagcseréjének áttekintése | 174 |
Az aminosavak dekarboxilezése | 175 |
Transzaminálás | 177 |
Dezaminálás | 178 |
A karbamidciklus (ureaciklus) | 179 |
Az aminosavak szénhidrogénláncának sorsa | 181 |
Lebontás aktivált zsírsavakra: az oxidatív dekarboxilezés | 182 |
Az aromás aminosavak anyagcseréje | 183 |
C1-töredéket szolgáltató aminosavak | 187 |
Keto-glutársavat vagy C4-dikarbonsavakat szolgáltató aminosavak | 191 |
Porfirinek és sejtheminek | 195 |
A porfirinrendszer bioszintézise | 195 |
A hem felépítése | 200 |
A porfirinkatalízis sokrétűsége | 201 |
A vérfesték jelentősége és reakciói | 201 |
A vérfesték lebontása | 203 |
Citokrómok, katalázok, peroxidázok, klorofill | 205 |
A biológiai oxidáció | 209 |
Égés és biológiai oxidáció | 209 |
Az oxidáció mint elektronelvonás | 210 |
A redoxipotenciál | 211 |
A légzési lánc | 214 |
Az oxidatív foszforiálás (foszforilálás a légzési láncban) | 221 |
Egyéb oxigénaktiváló anyagok | 225 |
Széndioxid-termelés a citrátkörben | 230 |
A citrátkör jelentősége | 230 |
Az egyes lépések | 231 |
Energiatermelés a citrátkörben | 234 |
Kapcsolatok a szintetikus tevékenységgel. A glioxilsavkör | 235 |
A zsírok és a zsíranyagcsere | 238 |
A zsírok kémiai felépítése | 238 |
A zsírok mint tartalékanyagok | 241 |
A zsírsavak béta-oxidációja | 242 |
A telítetlen és elágazott szénláncú zsírsavak anyagcseréje | 244 |
Az acetecetsav képződése ("ketogenezis") | 246 |
A zsírsavak felépítése | 247 |
Foszfatidok, cerebrozidok és gangliozidok | 260 |
Koleszterin-bioszintézis | 260 |
A szteroidok nómenklatúrája és sztereokémiája | 263 |
Szterinek és növényi szteroidok | 266 |
A D-vitamin | 267 |
Epesavak | 268 |
Szteroidhormonok | 270 |
Karotinoidok | 273 |
Az A-vitamin és a látóbíbor | 275 |
Poliprenolok és poliprenil-kinonok | 277 |
Egyszerű cukrok, monoszacharidok | 280 |
Nevezéktan és meghatározások | 280 |
A félacetálalak | 282 |
A monoszacharidok általános reakciói | 285 |
Egyes cukrok | 287 |
A cukrok egymásközti átalakulásai | 291 |
A pentózfoszfát-ciklus | 294 |
Glikolízis és alkoholos erjedés | 296 |
A fruktóz anyagcseréje | 301 |
Az aerob szénhidrátlebontás | 301 |
A glükóz reszintézise: glükoneogenezis | 303 |
Fotoszintézis | 305 |
A fotoszintézis jelentősége | 305 |
A víz fotolízise és a fotofoszforilálás | 306 |
A CO2 megkötése és szénhidráttá redukálása | 310 |
A nitrogén asszimilációja | 312 |
Glikozidok, oligoszacharidok és poliszacharidok | 316 |
A glikozidos kötés | 316 |
Diszacharidok | 318 |
Az oligoszacharidok enzimatikus bontása | 320 |
A glikozidok és az oligoszacharidok bioszintézise | 321 |
Poliszacharidok: homoglikánok | 324 |
Poliszacharidok enzimatkus lebontása | 327 |
Heteroglikánok | 332 |
Gliko-proteinek | 335 |
A sejt topokémiája | 338 |
A sejtmag | 338 |
Az endoplasmás reticulum | 341 |
A mitochondriumok | 344 |
A hyaloplasma | 346 |
A biológiai membrám | 347 |
Szabályozási mechanizmusok és kölcsönhatások az intermedier anyagcserében | 350 |
Az anyagcsere szabályozásának elvei | 350 |
Szénhidrát-anyagcsere | 354 |
Zsíranyagcsere | 355 |
A citromsavkör és a légzési lánc | 357 |
Fehérje-anyagcsere | 358 |
Az intermedier anyagcsere gyűjtőmedencéje | 360 |
Hormonok | 362 |
A hormonális reguláció alapelvei | 362 |
A mellékvesekéreg-hormon | 367 |
Az ivarmirigyek hormonjai | 369 |
A mellékvesevelő hormonjai | 372 |
Az epiphysis-hormon | 373 |
A pajzsmirigy-hormon | 376 |
Mellékpajzsmirigy-hormon | 377 |
A hasnyálmirigy hormonjai | 377 |
A hypophysis és a hypothalamus hormonjai | 378 |
További fehérjehormonok | 383 |
A vércukor hormonális szabályozása | 383 |
A menstruációs ciklus hormonális szabályozása | 386 |
Szöveti hormonok | 387 |
Gerinctelen állatok hormonjai | 390 |
Feromonok | 391 |
A növények növekedési anyagai | 392 |
Ásványi anyagcsere | 394 |
Vízháztartás | 394 |
A víz mint oldószer | 396 |
Aktív transzport | 401 |
Sav-bázis egyensúly | 402 |
Az alkáliionok és a kloridok anyagcseréje | 404 |
Kalcium- és foszfátanyagcsere | 405 |
Vas és cink | 406 |
Táplálkozás és vitaminok | 408 |
Kalorikus haszonérték és ATP-hozam | 408 |
Esszenciális tápanyagok | 410 |
Vitaminok | 412 |
Zsíroldékony vitaminok | 414 |
Vízoldékony vitaminok | 416 |
Néhány szerv speciális biokémiai funkciója | 420 |
Az emésztőcsatorna | 420 |
A máj | 422 |
A vér | 424 |
Vese és vizelete | 425 |
További kiválasztási termékek | 427 |
A kötő- és támasztószövet | 428 |
Az izom biokémiája | 430 |
Az idegrendszer biokémiája | 433 |
Fejlődés, differenciálódás és rosszindulatú elfajulás | 437 |
Visszapillantás | 442 |
Függelék | 443 |
A biokémiai irodalomban használt rövidítések jegyzéke | 443 |
A legfontosabb biokémiai felfedezések időtáblázata | 447 |
Név- és tárgymutató | 449 |