1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biokémia

Aminosavak, peptidek, szénhidrátok, lipidek, nukleotidok, nukleinsavak, vitaminok és koenzimek

Szerző
Budapest
Kiadó: Semmelweis Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 176 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9656-18-6
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Biokémia jegyzet az első év második szemeszterét hallgató orvos- és fogorvostan-hallgatók részére készült. Az Orvosi Biokémia egyetemi tankönyv (írta: Ádám Veronika, Faragó Anna, Machovich... Tovább

Előszó

A Biokémia jegyzet az első év második szemeszterét hallgató orvos- és fogorvostan-hallgatók részére készült. Az Orvosi Biokémia egyetemi tankönyv (írta: Ádám Veronika, Faragó Anna, Machovich Raymund, Mandl József, szerkesztette: Ádám Veronika) kiegészítéseként elsősorban a korábban "leíró biokémia" néven tárgyalt tananyagot tartalmazza. A molekuláris medicina korában rendívül fontos az élő szervezetet alkotó molekulák szerkezetének és tulajdonságainak megismerése. A jegyzet elsősorban azokkal a molekulákkal foglalkozik, amelyek a biokémiai folyamatok résztvevői. Ismerete elősegíti a folyamatok molekuláris logikájának megértését. A jegyzet mindazon oktatói tapasztalat felhalmozódása alapján íródott, amit a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézetének oktatói az elmúlt évtizedekben a biokémiai oktatásában szereztek. Vissza

Tartalom

Előszó7
Aminosavak, peptidek9
Aminosavak9
Az aminosavak szerkezete, elnevezése9
Az alfa-aminosavak fontosabb szerkezeti sajátosságai10
Az aminosavak fizikai-kémiai tulajdonságai11
Az aminosavak reakciói14
Biológiai szempntból fontos aminosavak és származékaik18
Peptidek. A peptidek szerkezeti felépítésének alapelvei23
A peptidek fogalma23
A peptidkötés legfontosabb tulajdonságai24
A peptidek fizikai-kémiai tulajdonságai25
A peptidek elsődleges szerekezete és annak meghatározása25
Biolgógiai szempontból fontosabb peptidek27
Egyéb, biológiailag jelntős peptidek29
Egyéb, biológiailag jelentős peptidek31
A peptidek és fehérjék térszerkezetének néhány érdekessége32
A fehérjeszerkezet néhány törvényszerűsége35
A térszerkezet kialakulásának termodinamikai viszonyai35
A peptidek és fehérjék szerkezetének kialakulása in vitro36
Az in vitro és in vivo fehérjeszerkeezet kialakulás különbségei37
Szénhidrátok39
Bevezetés39
A szénhidrátok csoportosítása39
Monoszacharidok40
A monoszacharidok kiralitása41
Amutarotáció, a monoszacharidok szerkezete vizes oldatban45
A monoszacharidok kémiai tulajdonságai50
Diszacharidok58
Oligoszacharidok63
Poliszacharidok (glikánok)63
Lipidek77
Általános tulajdonságok77
Zsírsavak78
Zsírok és olajok82
Foszfatidsavszármazékok84
Plazmánsav és plazménsav származékok89
Szfingolipidek90
A biológiai membránok, a foszfo- és glikolipidek előfordulása94
Viaszok97
Szterinek97
Terpének és terpénszármazékok101
Epesavak103
Szteroid hormonok105
Eikozanoidok110
Nukleotidok - nukleinsavak115
A nukleinsavak építőkövei116
A polinukleotid lánc elsődleges és másodlagos szerkezete127
A DNS szerkezetváltozásai137
Az egyszálú nukleinsavak másodlagos szerkezete139
A DNS-molekula hossza, információtartama, másolása144
Az RNS145
Vitamoinok és koenzimek153
Vitaminok fogalma153
Koenzimek fogalma153
Koenzimeket igénylő reakciótípusok154
Vízoldékony vitaminok és koenzimek156
Nem vitamin jellegű koenzimek170
Zsíroldékony vitaminok172
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem