Előszó | 9 |
Bevezetés | 13 |
Fehérjék | 19 |
A fehérjék összetétele | 20 |
A fehérjék szerkezetében előforduló kémiai kötések | 24 |
Peptidkötések a fehérjékben | 26 |
Diszulfidhidak a fehérjékben | 30 |
Hidrogénkötések a fehérjékben | 32 |
Hidrofób kölcsönhatások | 33 |
Ionos kötések a fehérjékben | 33 |
Egyéb lehetséges kapcsolódásmódok a fehérjékben | 34 |
Az aminosavak sorrendje a fehérjemolekulán belül | 35 |
A fehérjemolekula magasabb szervezettsége, alakja és specifitása | 39 |
A fehérjék csoportosítása | 45 |
A fehérjék tulajdonságai | 48 |
Fehérjék kimutatása és meghatározása | 48 |
A fehérjék molekulasúlya | 50 |
A fehérjemolekula töltése | 51 |
A fehérjeoldatok tulajdonságai - Fehérjék tisztítása | 54 |
Denaturálás | 59 |
Peptidek és polipeptidek | 61 |
A fehérjék anyagcseréje a szervezetben | 64 |
A fehérjék táplálkozásélettani jelentősége | 65 |
A fehérjék megújulásának sebessége és mechanizmusa | 70 |
Biokatalízis, enzimek | 73 |
A katalízisről általában | 74 |
Az enzimek tulajdonságai | 76 |
Az enzimek fehérjék | 76 |
Az enzimek specifikus katalizátorok | 78 |
Az enzimek hatását befolyásoló tényezők | 80 |
Enzimaktivátorok, koenzimek, prosztetikus csoport | 90 |
Az enzim-szubsztrát kapcsolódásról | 93 |
Alloszterikus enzimek | 95 |
Az enzimhatás kémiai mechanizmusáról | 96 |
Lebontó és szintetizáló enzimek | 99 |
Az enzimek hatása in vivo | 100 |
Izoenzimek | 103 |
Az enzimek anyagcseréje | 104 |
Az enzimek felosztása | 105 |
A szervezet engergiagazdálkodása | 111 |
Az energia forrása | 111 |
Alapanyagcsere | 112 |
A kémiai kötés energiájának felszabadítása és felhasználása az élő anyagban | 117 |
Az adenozintrifoszfát (ATP) szerepe az energiaforgalomban | 118 |
Az energiatermelő biokémiai folyamatok áttekintése | 121 |
Fermentáció, glikolízis, glikogenolízis | 122 |
A fermentáció mechanizmusa | 122 |
A fementáció energiatermelése | 129 |
A fermentáció enzimei | 130 |
Oxidáció | 132 |
A piroszőlősav eloxidálása | 134 |
Szent-Györgyi-Krebs-féle körfolyamat, a citrátkör | 136 |
Terminális oxidáció | 142 |
Fotoszintézis és a glukóz-6-foszfát direkt oxidációja | 153 |
Aminosavak az élő szervezetben | 160 |
Az aminosavak előfordulása a szervezetben | 160 |
Az aminosavak általános intermedier reakciói | 161 |
Transzaminálás | 161 |
Oxidatív dezaminálás | 163 |
Karbamid szintézis | 164 |
Az aminosavak szénláncának sorsa az intermedier anyagcserében | 166 |
Az egyes aminosavak sajátos anyagcseréje | 167 |
Az aminosavak fontosabb intermediér reakciói a szervezetben | 171 |
Az aminosavak jelentősége egyéb vegyületek felépítésében | 171 |
Egyes aminosavak lebontásának útjai | 185 |
Kóros aminosavanyagcsere | 189 |
Mikroorganizmusok aminosavanyagcseréjéről | 191 |
Szénhidrátok az élő szervezetben | 195 |
Monoszaharidok | 195 |
Diszaharidok és poliszaharidok | 206 |
A szénhidrátanyagcsere áttekintése | 213 |
A szénhidrátanyagcsere szabályozása | 215 |
Pasteur-effektus | 215 |
Szénhidrátok reverzibilis átalakulása más anyagcseretermékekké | 217 |
A szénhidrátanyagcssere hormonális szabályozása | 217 |
Kóros szénhidrátanyagcsere | 220 |
Lipidek (zsírszerű anyagok) az élő szervezetben | 221 |
Zsírsavak | 223 |
A szervezetben előforduló zsírsavak | 223 |
A zsírsavak lebontásának és bioszintézisének mechanizmusa | 225 |
Az elszappanosítható lipidek | 232 |
A neutrális zsírok | 232 |
Viaszok | 233 |
Foszfatidok | 234 |
Cerebrozidok | 237 |
A neutrális zsírok, foszfatidok és cerebrozidok lebontása és bioszintézise | 239 |
A nem elszappanosítható lipidek | 241 |
Karotinoidok | 242 |
Szteránvázas vegyületek a szervezetben | 242 |
A szteránvázas vegyületek anyagcseréje | 247 |
A lipidanyagcsere összefoglalása és összefüggései egyéb anyagcserefolyamatokkal | 252 |
A lipidanyagcseréről általában | 252 |
A lipidanyagcsere intenzitása | 255 |
A lipidanyagcsere hormonális szabályozása | 256 |
Zsíranyagcsere betegségek | 256 |
Nukleinsavak | 258 |
A nukleinsavak kémiai szerkezete | 258 |
A ribonukleinsavakban szereplő kötések | 260 |
A dezoxiribonukleinsavakban szereplő kötésekről | 263 |
A nukleinsavmolekula másodlagos szerkezete | 263 |
Nukleinsavak kimutatása | 267 |
A nukleinsavak előfordulása | 268 |
A nukleinsavak anyagcseréje | 271 |
A nukleinsavak alkatrészeinek bioszintézise | 271 |
Polimér nukleinsavak bioszintézise nukleotidokból | 277 |
A nukleinsavak lebontása | 281 |
Nukleoproteidek | 283 |
Szabad nukleotidok | 284 |
A nukleinsavak és a nukleoproteidek biokémiai funkciói. A fehérjék bioszintézise | 289 |
A fehérjeszintézis mai elméletének kialakulása | 290 |
A fehérjeszintézis biokémiai mechanizmusa | 292 |
Aminosavaktiválás | 292 |
A polipeptidlánc szintézise | 293 |
A másodlagos és harmadlagos szerkezet kialakulása | 297 |
A biokémiai folyamatok szabályozásáról | 299 |
Szabályozás a meglevő enzimek felhasználásával | 300 |
Az enzimszintézis befolyásolásán alapuló szabályozások | 304 |
Vitaminok | 307 |
Vízoldékony vitaminok | 308 |
Tiamin (B1-vitamin, aneurin) | 309 |
Riboflavin (B2-vitamin) | 312 |
Nikotinsav | 314 |
Piridoxin, B6-vitamin | 316 |
Kobalamin, B12-vitamin | 319 |
Fólsav | 323 |
Biotin | 324 |
Pantoténsav | 326 |
Egyéb B- csoportba tartozó vitaminok | 328 |
Aszkorbinsav, C-vitamin | 330 |
P-vitamin | 333 |
Lipoidoldékony vitaminok | 334 |
A-vitamin | 334 |
D-vitamin | 336 |
E-vitamin, tokoferol | 338 |
K-vitamin | 340 |
Esszenciális zsírsavak | 342 |
Az emésztés biokémiája | 344 |
A nyál | 344 |
A gyomornedv | 347 |
A gyomornedv elválasztása, összetétele és hatása | 347 |
A sósavelválasztás mechanizmusa | 349 |
Pepszinogén és pepszin | 350 |
Pankreásznedv | 352 |
Összetétele, elválasztása, emésztő hatásai | 352 |
A hasnyálmirigy enzimeinek kémiája | 354 |
Az epe | 359 |
Emésztés a vékonybélben és vastagbélben | 361 |
Felszívódás a bélcsatornából | 363 |
A bél baktériumflórájának jelentősége az emésztésben | 367 |
Autolízis, egyéb emésztő enzimek | 369 |
A vér biokémiája | 371 |
A vér összetétele | 371 |
A vér szerepe a légzésben | 372 |
Az oxigén szállítása | 372 |
A hemoglobin | 372 |
Az oxigén szállításának módja | 375 |
A széndioxid szállítása | 378 |
A széndioxid megkötése | 378 |
A széndioxid szállításának módja | 380 |
A vörösvértestek és a hemaglobin anyagcseréje | 382 |
Hemolízis | 382 |
A vörösvértestek energiatermelő folyamatai | 383 |
A vörösvértestek konzerválása | 383 |
A vörösvértestek keletkezésének anyagcseréje | 384 |
Porfirin anyagcsere | 386 |
A hem leépítése, epefesték keletkezése | 390 |
A hemoglobinhoz hasonló légzőpigmentek | 392 |
Vasanyagcsere | 393 |
Kóros hemoglobinanyagcsere | 394 |
A vérplazma fehérjéi és funkciói | 395 |
A plazmafehérjék felosztása és elválasztása | 395 |
Albuminok | 399 |
Lipoproteinek | 401 |
Ellenanyagok és Gamma-globulinok | 403 |
A vérplazma enzimjei | 406 |
A plazmafehérjék anyagcseréje | 407 |
Véralvadás | 408 |
A vér nem- fehérje oldott anyagai | 412 |
Nem-fehérje nitrogéntartalmú anyagok | 412 |
A vér anorganikus alkatrészeinek jelentősége | 413 |
Anionok és kationok mennyisége | 413 |
Anionok és kationok eloszlása kolloidtartalmú rendszerekben egy féligáteresztő hártya két oldalán | 414 |
A kationok egyenlőtlen eloszlása | 416 |
Az anorganikus alkatrészek, valamint a vér fehérjéinek szerepe a pH fenntartásában | 418 |
Függelék | |
Szakirodalom | 421 |
Tankönyvek | 421 |
Kézikönyvek | 421 |
Sorozatos kiadványok | 422 |
Folyóiratok | 422 |
Fizikokémiai alapfogalmak | 423 |
Kémiai egyensúlyok és szabadenergia-változás | 423 |
PH és bufferek | 427 |
Redoxpotenciál | 430 |
Néhány biokémiai analitikai módszer | 436 |
Elektroforézis | 436 |
Elektrometriás titrálás | 440 |
Ultacentrifuga | 443 |
Molekuláris szűrés | 445 |
Kromatográfiás és megoszlásos módszerek | 445 |
Adszorpciós kromatográfia | 445 |
Craig-módszer | 446 |
Papírkromatográfia | 447 |
Ioncserélő kromatográfia | 449 |
Fehérjék és lipidek oszlopkromatográfiás elválasztása | 452 |
Izotópok alkalmazása a biokémiában | 453 |
Stabil izotópok | 453 |
Sugárzó izotópok | 454 |
Az anyagcsere vizsgálatának módszerei | 461 |
In vivo módszerek | 462 |
Izolált szervek vizsgálata | 463 |
Szövetmetszetek | 464 |
Homogenizátumok és sejtfrakciók | 464 |
Kivonatok | 465 |
Anyagcserevizsgálat spektrofotometriás és manometrikus módszerei | 466 |
A könyvben nem használt régebbi enzim-elnevezések jegyzéke | 469 |
A könyvben használt rövidítések | 471 |
Tárgymutató | 472 |