kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 232 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-356-215-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
Ajánlás | 9 |
Előszó | 11 |
Mi a biológiai gazdálkodás? | 13 |
Kis biotörténelem | 14 |
Történeti visszatekintés | 14 |
Táplálékunk minősége | 15 |
Főbb gazdálkodási rendszerek | 17 |
Biodinamikus gazdálkodás | 17 |
Szervesbiológiai gazdálkodás | 18 |
Eredmények, lehetőségek | 20 |
A modell: Németország | 22 |
Gyakorlati tudnivalók | 24 |
A talaj és művelése | 24 |
Vetésforgó, zöldtrágyázás | 27 |
Talajjavítás, tápanyagpótlás | 31 |
Változatosság, ellenállóság | 35 |
Növényápolás | 36 |
Gyomszabályozás | 36 |
Szelíd növényvédelem | 38 |
A gazdálkodás folyamata | 46 |
Hol lehet biogazdálkodni? | 46 |
Átállás és beállás | 46 |
Gépesítés és energiaigény | 50 |
Szántóföldi növények | 56 |
Gabonafélék | 56 |
Egyéb hasznos növények | 59 |
Gyökér- és gumós növények | 59 |
Hüvelyesek | 61 |
Olajnövények | 63 |
Rost- és olajnövények | 64 |
Zöldtrágyának valók | 65 |
Tömegtakarmány-termesztés | 66 |
Gyepgazdálkodás | 68 |
Kertészeti növények | 70 |
Zöldségtermesztés | 70 |
Gyógy- és fűszernövények termesztése | 75 |
Gombatermesztés | 77 |
Gyümölcstermesztés | 78 |
Szőlőtermesztés | 82 |
Állattartás | 86 |
Etikai kérdőjelek | 86 |
A hagyományos és a biogazdálkodás | 88 |
Szarvasmarha | 90 |
Juhászat | 92 |
Kecske | 93 |
Sertés | 94 |
Baromfi | 97 |
Egyéb állatok | 99 |
Feldolgozás | 101 |
Módszerek, termékek | 103 |
Bioszőlő-feldolgozás és borkészítés | 104 |
Állati termékek feldolgozása és tárolása | 104 |
Tárolás | 105 |
Módszerek és a tárolt áru védelme | 105 |
Ellenőrzés és minősítés | 110 |
Gazdaságosság és támogatás | 111 |
Bevételek, jövedelem | 112 |
A támogatási rendszer | 115 |
Piac, kereskedelem | 117 |
Értékesítési formák | 117 |
Világ- és európai kereskedelem, tendenciák | 118 |
A hazai biokereskedelem és fejlesztése | 121 |
Biogazdálkodás Magyarországon | 123 |
A kialakulástól napjainkig | 123 |
Egyesület a biokultúráért | 125 |
Tervek a biogazdálkodás fejlesztéséről | 126 |
Biokultúra itthon és külföldön | 126 |
Biogazdaságok országszerte | 127 |
Galgafarm | 127 |
Krisna-völgyi biofarm és indiai kulturális központ | 129 |
Ökológiai falutervezés Gyűrűfűn | 129 |
A Jákotpusztai ETO-farm | 130 |
Kishantosi példa | 131 |
Thsege biofarm | 132 |
Térségi gazdálkodás | 133 |
Gazdálkodás a Zöld-szigeten (Szentendrei-sziget) | 133 |
A Ráckevei-Soroksári-Duna Ökorégió | 134 |
Természetközeli gazdálkodás a Kiskunságban | 135 |
Környezetileg Érzékeny Területek | 136 |
Biofarmok minden égtájon | 139 |
Sokszínű német gazdaságok (Hof Stedebach, Velbert-Neviges, Aunkofer, Haashof, Willman, Ökokommuna, Sambach) | 139 |
Közösségi támogatású farm Angliában | 141 |
Közép-Walesi állattartó farm | 141 |
Burgenlandi parasztgazdaság | 142 |
Welgersdorfi osztrák rezidencia | 144 |
Biodinamikus gazdaság Svájcban | 144 |
Kis Föld (Kleine Aarde), Hollandia | 145 |
Organikus farmok az USA-ból (Ehrhard, Salatin) | 145 |
Új-Zélandi farmok (Belcher, Croskery, Jamieson, Common property, Henderson, Hoon Hay Valley) | 147 |
Vissza a nagyvárosból - Brazília (Ribeira, Campinas) | 150 |
Ökofalu Ithaca mellett (USA) | 151 |
Előírások, szabályozók | 152 |
IFOAM irányelvek | 152 |
Az Európai Unió minősítési rendszere | 152 |
A Biokultúra Egyesület ellenőrzési és minősítési rendszere | 155 |
Biogomba termesztése és feldolgozása | 157 |
Biogazdálkodásban (is) használható, ajánlott termékek | 159 |
A biobor készítésének technológiai elemei | 163 |
A bioboltok ellenőrzési rendszere (Biokultúra Egyesület) | 167 |
A biogazdálkodásra való áttérés támogatása (FM rendelet) | 168 |
Részlet a pályázati felhívásból | 170 |
A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek előállításának ökológiai termelési módjáról és jelöléséről. (Készülő FM rendelet) | 172 |
Irodalom | 174 |
Függelék (Biotermékek előállításának és minősítésének feltételrendszere - Biokultúra Egyesület, 1997) | 175 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.