Előszó
A Szent István park ősszel. Színes, ízes és illatos kavalkád. Mert a hajdúk népe megalkotta a fesztivált. Sétálj! Bio az élet. Kóstolhatsz berkenye, cigánymeggy, fekete és piros ribizli, vadalma, szatmári szilva, muskotályos szőlő, meggy, körte, vackor, alma, vadcseresznye, vilmoskörte, barack, bodza, birs, fürtös meggy, törköly, som, áfonya, málna, szamóca, szeder, cseresznye aszalványt, levet jófélét vagy lekvárt, kocsonyát és velőt. Sőt Noé gyümölcseit pálinkában „mezítelenül" vagy mézesen, ágyasan meg hordó mélyét jártán. Selyemfű, dió, akác, napraforgó, repce és hársméz édes-béklyós illata. Kemencéből húzzák eléd a sült kenyérlángost kapros, fokhagymás tejföllel és szalonnatepertővel, meg a cipóban sült füstölt főtt csülköt, a húsos, káposztás batyut. Mellette sütik a lepcsánkát. Arrébb sajtok keményen, lágyan, natúr és füstjártán, meg tej, tejfel, zsendice, gomolya, túró tehéntől, kecskétől, juhtól és a lustán erős bivalytól, hozzá száz magvas fehér, barna kenyerek, cipók, kiflik, zsemlyék, bucik. Emitt bográcsban, vastag falú fazekakban szuszognak, pöfögnek a nagy étkek. Káposztás paszuly, köcsögös bab, káposztás csülök, töltött káposzta, pásztortarhonya, fordított kása, birka-, lábszár-, köröm-, here-, taréj-, pacal-, zúzapörköltek. Forog a piros hátú slambuc. Színpad. Zenészek, táncosok és versengők. Mulattatók. Amott gulyás, halászlé, gyöngytyúk- és galambleves, sztrapacska, csusza, ököruszály, lebbencs, kanecetes és bárányragu fő. Pácolt úri bélszín, libacomb, kacsa és pulykamell, rozmaringos bárány, hurka, kolbász, oldalas, vagdalt, tarja, szárny, harcsaderék sisteregnek rácson és tüzes kövön, fürge kezű legények forgatják serényen. Nagy fatálakon vár a húscsíkos, füstölt és abárolt szalonna, ropogós mangalica pöre, füstölt sonka, bivaly-, racka-, magyar szürke szalámi, parasztkolbász, a kihűlt fűszeres nyelv és máj, tepertőkrémes, juhtúrós falatkák, frissen sült libatepertő, tepertős pogácsa. Előtted újra kemencék ontják a szilvás lepényt, diós, mákos kalácsot és kifliket, túrós batyut, mákos, diós, tökös, túrós, meggyes, szilvás és barackos rétest, ízes buktát. Forró olajban hízik szalagosra a fánk és a fonatos. A fák alatti árnyékban krémesek, margarétás linzerek, habcsókok, porcukros rolók és a mézeskalács. Elfáradtál? Igyál egy pohár bort! Melyik hegy levét kívánod? Bükk? Mátra? Zemplén? Tokaj? Villány? Sopron? Mecsek? Buda? Mind itt van. Tobzódó sokféleség. Választhatsz. Könnyed, zamatos, friss fehér, vagy ropogós, illatos rozé? A testes, mélyillatú, szerelemfakasztó vörös estére marad. Egy pohár bor. Megnyugvás. Élni jó!
Évente megéljük. Az idén hetedszer, mint a mesében, s ennek örömére készült el könyvünk. Ebből tudhatják meg a népek, hogy kik, mikor és miért álmodták ide e cécót. Kik a résztvevők, s milyen emlékezetes pillanatokat lüktetett elénk az első hat év.
Vissza