Fülszöveg
Mitől bio ez a szakácskönyv? Bizony, nem könnyű erre a kérdésre válaszolni!
Hiszen az ételreceptek nagy része szerepelhetne más témájú szakácskönyvben is. Szerepelhetne, de nem így. Ebben a könyvben a hogyan a döntő. A szemlélet, ami nem merül ki a főzésben, egy életigenlő, természethez közel álló gondolkodásmód. Amit valahogy így lehetne a legegyszerűbben összefoglalni: jól élni és a lehető legkevesebbet ártani a körülöttünk lévő világnak. De térjünk vissza a főzésre. A biokonyhában a legfontosabb a kiváló minőségű bio alapanyag, melynek íze, állaga, víztartalma, tápanyag-, ásványianyag- és vitamintartalma eltér a vegyszerekkel kezeit változatétól.
Ezért a bio alapanyaggal másként kell bánni, kevesebb fűszert igényel, hiszen van saját íze, amit legfeljebb csak fel kell erősíteni, ki kell emelni. Nem kell elfedni a kellemetlen mellékízeket, vagy újra alkotni a nem is létezőket, mint az ipari termékeknél annyiszor. Talán még sokan emlékeznek a halízű csirkére, az élelmiszeripari...
Tovább
Fülszöveg
Mitől bio ez a szakácskönyv? Bizony, nem könnyű erre a kérdésre válaszolni!
Hiszen az ételreceptek nagy része szerepelhetne más témájú szakácskönyvben is. Szerepelhetne, de nem így. Ebben a könyvben a hogyan a döntő. A szemlélet, ami nem merül ki a főzésben, egy életigenlő, természethez közel álló gondolkodásmód. Amit valahogy így lehetne a legegyszerűbben összefoglalni: jól élni és a lehető legkevesebbet ártani a körülöttünk lévő világnak. De térjünk vissza a főzésre. A biokonyhában a legfontosabb a kiváló minőségű bio alapanyag, melynek íze, állaga, víztartalma, tápanyag-, ásványianyag- és vitamintartalma eltér a vegyszerekkel kezeit változatétól.
Ezért a bio alapanyaggal másként kell bánni, kevesebb fűszert igényel, hiszen van saját íze, amit legfeljebb csak fel kell erősíteni, ki kell emelni. Nem kell elfedni a kellemetlen mellékízeket, vagy újra alkotni a nem is létezőket, mint az ipari termékeknél annyiszor. Talán még sokan emlékeznek a halízű csirkére, az élelmiszeripari hulladékkal és haltáppal etetett marhára, vagy a csodaszép de ízetlen óriás zöldségekre. Több oldalon át folytathatnám, mondhatnám, hogy hú-hú, de én senkit sem akarok ijesztgetni, az nem az én feladatom, és nincs is hozzá kedvem. Inkább nézzük a dolgok jó oldalát: van bio, bővül a választék. A mi dolgunk a jók közül a legjobbat kiválasztani. Ha már ez sikerült, csak arra kell vigyáznunk, ne tegyük tönkre. Próbáljuk mindig a legmegfelelőbb, a legkíméletesebb főzési technológiát választani. Ebben segít ez a könyv!
A modern konyhai technológiák természetesen nem idegenek a biokonyhától, a gőzölő- pároló sütőkben, kíméletes módon elkészített ételek megőrzik a nyersanyagok ízeit, és óvatosan bánnak a belső értékekkel: a vitaminokkal, és az ásványianyagokkal. Csak hát otthon kinek van ilyen sütője, nekem nincs. így maradunk a megvalósítható technológiáknál, sütünk, főzünk, faszénen, vaslapon, serpenyőben, sütőben, lábosban, fazékban, kerüljük a bő zsiradékban való sütést, a túl nagy hőt, az ízeket elnyomó, drasztikus fűszerezést.
Fedezzünk fel újra a ritkán vagy rég nem használt alapanyagokat, növényeket, húsokat, használjunk bátran tönkölybúzát, rozst, kölest, a mangalicát, a szürkemarhát, a racka juhot. A nagyüzemi termesztésre alkalmatlan, a jól termő társaiknál gyengébb hozamú, növények és állatok termése, húsa ízesebb, jobb minőségű. Kiválóan alkalmasak a biotermesztésre, hiszen természetközeli, mondhatni, ősi, de mindenesetre túlnemesítés előtti állapotuk még lehetővé teszi az úgynevezett ridegtartást, és a vegyszerek használatának mellőzését. Menjünk egy lépéssel közelebb Önmagunkhoz. Amennyire csak tehetjük, éljünk emberként, a világunk részeként. Természetesen csak természetesen!
Vissza