A magyar élelmiszergazdaság fejlődésének fő vonásai | 11 |
A magyar agrárfejlődés jellemzői | 13 |
Agrárfejlődés a két világháború között Magyarországon | 13 |
A két világháború közötti földreform-kísérletek | 23 |
A demokratikus agrárátalakulás Magyarországon | 26 |
A szocialista agárátalakulás Magyarországon | 31 |
Az élelmiszergazdaság helye a népgazdaságban | 39 |
Az élelmiszergazdaság belső kapcsolatainak fejlődése | 39 |
Az élelmiszergazdaság beilleszkedése az ágazatközi kapcsolatokba | 42 |
A lakosság élelmiszerfogyasztása | 45 |
Az élelmiszergazdaság szerepe a külkereskedelemben | 47 |
Az élelmiszergazdaság és vonzáskörének súlya gazdasági életünkben | 51 |
A magyar agrárszerkezet | 56 |
A népgazdaság társadalmi-gazdasági rendszere | 56 |
A mezőgazdaság társadalmi, üzemi viszonyai | 60 |
A háztáji gazdaságok | 64 |
Föld, munka, beruházások | 72 |
Földtulajdon, földhasználat és földértékelés | 72 |
A mezőgazdaság munkaerőhelyzete | 80 |
Beruházások, anyagi-műszaki megalapozás | 87 |
Az alapvető termelési tényezők összhangja, a mezőgazdaság belterjes fejlődési iránya és az eszközigényesség alakulása | 93 |
Termelés, jövedelem, termelékenység, hatékonyság | 101 |
A mezőgazdasági termelés alakulása | 101 |
Nemzeti jövedelem, termelékenység, hatékonyság | 104 |
A hatékonyság növelésének mezőgazdaságon belüli és kívüli tényezői | 109 |
Termelékenység az élelmiszeriparban | 112 |
A termelés ágazati összetétele és a főbb ágazatok fejlődése | 117 |
A termelési szerkezet főbb változásai | 117 |
A kenyérgabonatermelés, a malom- és a sütőipar helyzete, fejlődése | 122 |
Zöldség-gyümölcstermelés és a tartósítóipar | 125 |
Szőlőtermelés, borgazdaság | 130 |
Ipari növények termelése, feldolgozása | 132 |
Állati termékek termelése és feldolgozása | 134 |
Az élelmiszergazdaság irányítási rendszere | 147 |
A tervezési rendszer | 149 |
A szocialista tervgazdálkodás fő jellemzői hazánkban | 149 |
A mezőgazdasági termelés és tervezés sajátosságai | 152 |
A jelenlegi tervezési rendszer jellemzői | 156 |
A népgazdasági és a vállalati tervezés kapcsolata | 158 |
A beruházások tervezése | 161 |
Értékesítés, felvásárlás | 168 |
A mezőgazdaság árutermelése | 168 |
A felvásárló nagykereskedelem | 171 |
A belföldi élelmiszerforgalmazás rendszere | 179 |
Az élelmiszer-külkereskedelem rendszere | 183 |
Mezőgazdasági ár- és hitelpolitika | 187 |
A mezőgazdasági ár- és pénzügyi feltételekben bekövetkezett változások a hatvanas évek végén | 187 |
A mezőgazdasági árrendszer és árpolitika alapelvei | 190 |
Árarányok, árfajták és árszabályozás | 194 |
Hitelpolitika | 198 |
Vállalati érdekeltség, jövedelemszabályozás, adózás | 204 |
Az alapok képzése az állami vállalatoknál | 204 |
Az alapok képzése a mezőgazdasági termelőszövetkezeteknél | 207 |
Adó és biztosítás | 210 |
Állami támogatás | 213 |
Személyi jövedelem, munkadíjazás, egyéni érdekeltség | 216 |
A termelőszövetkezeti tagok jövedelmeinek és keresetének alakulása | 216 |
Az anyagi érdekeltség és a munkadíjazás fejlesztése a termelőszövetkezetekben | 225 |
Az anyagi ösztönzés rendszerének fejlesztése az állami gazdaságoknál és az élelmiszeripari állami vállalatoknál | 232 |
Vállalatgazdasági kérdések | 237 |
Állami vállalatok az élelmiszergazdaságban | 239 |
Az állami vállalatok jogállása, működése | 239 |
Az állami gazdaságok | 243 |
Élelmiszeripari állami vállalatok | 253 |
Mezőgazdasági szövetkezetek | 258 |
A termelőszövetkezetek beilleszkedése a gazdálkodás szocialista rendszerébe | 258 |
A mezőgazdasági szövetkezetek | 263 |
A mezőgazdasági termelőszövetkezetek gazdálkodása | 267 |
A mezőgazdasági termelőszövetkezetek tevékenységének bővítése | 273 |
Szövetkezeti érdekképviselet a mezőgazdaságban | 279 |
Vállalati koncentráció, szakosítás, kooperáció | 284 |
Szakosított termelési rendszerek kialakulása a magyar mezőgazdaságban | 284 |
A gazdasági tevékenység vertikális bővülése szakosított termelési rendszerek alapján | 287 |
A vállalati kooperáció alapvonásai és fejlődési iránya | 291 |
Társulások és közös vállalatok az élelmiszergazdaságban | 295 |
A vállalati szakosítás, kooperáció és a szocialista társadalmi viszonyok | 300 |
A vállalatvezetés fejlesztésének alapkérdései az élelmiszergazdaságban | 302 |
Az információs tevékenység | 302 |
A vállalati tervezés | 303 |
A vállalati döntési rendszer fejlesztése | 305 |
A vállalati belső ellenőrzés | 309 |
Demokratikus egyszemélyi vezetés az állami vállalatoknál | 311 |
A testületi vezetés rendszere és az önkormányzat fejlesztése a mezőgazdasági szövetkezetekben | 313 |
A vállalati szervezet fejlesztése az élelmiszergazdaságban | 318 |
A fejlesztés iránya | 318 |
A mezőgazdasági nagyüzemek vállalati szervezetének fejlesztése | 320 |
A vállalati szervezet fejlesztése az élelmiszeriparban | 326 |
A vállalaton belüli egységek önállóságának fejlesztése | 328 |
A vállalati szervezet továbbfejlesztésének módszertani alapelvei | 332 |
A szervezeti viszonyok elemzése, a hibák feltárása | 334 |
Az átszervezés, illetve az új szervezeti megoldás kialakításának alapelvei | 336 |
Az új szervezeti megoldások bevezetése | 337 |
A vállalati szervezet rögzítését tartalmazó dokumentum | 338 |
Függelék | 341 |
Az agrárfejlődés jellemző adatai a szocialista és a tőkés országokban | 341 |
Korunk mezőgazdasági termelésének főbb jellemzői | 345 |
A Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsában (KGST) részt vevő európai szocialista országok agrárfejlődésének néhány jellemző adata | 351 |
A fejlett tőkés országok főbb mezőgazdasági adatai | 356 |
Irodalom | 365 |
Névmutató | 367 |
Tárgymutató | 369 |