1.066.445

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bevezetés a növények életvegytanába

Tankönyvül a M. Kir. Kertészeti Tanintézet és a M. Kir. Gazdasági Akadémiák hallgatói, továbbá mezőgazdasággal és növénytermeléssel foglalkozók részére

Szerző
Budapest
Kiadó: Világirodalom Könyvkiadóvállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 280 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomatott Heller K. és Társa könyvnyomdájában Budapesten. Írta: Dr. Ballenegger Róbert Műegyetemi magántanár, a m. kir. kertészeti tanintézetben a mezőgazdasági vegytan és talajtan tanára.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A m. kir. kertészeti tanintézetben a vegytan az I. évfolyam tárgysorozatában szerepel két féléven át heti 3 órában. Az idő rövidsége kizárja azt, hogy a hallgatóság rendszeres vegytani tanításban... Tovább

Előszó

A m. kir. kertészeti tanintézetben a vegytan az I. évfolyam tárgysorozatában szerepel két féléven át heti 3 órában. Az idő rövidsége kizárja azt, hogy a hallgatóság rendszeres vegytani tanításban részesüljön. Erre azonban szükség sincs, mert amint meggyőződtem, a hallgatóság a középiskolából hoz annyi vegytani előismeretet, amennyire már építeni lehet. Ez munkánkat lényegesen megkönnyíti, mert nem kell a vegytan alapfogalmaival, mint elem, vegyület, atom, molekula stb. foglalkoznunk, ezeket a fogalmakat mint ismerteket tételezhetjük föl.
Több oknál fogva is kívánatos, hogy a hallgatóságnak rendszeres vegytani előadásokat nyujtsunk a klasszikus programmok alapján. Hallgatóságunkat ugyanis a vegytan csak mint alkalmazott tudomány érdekli azon vonatkozásoknál fogva, amelyek a növénytermeléshez fűződnek. Ezért elsősorban ezeket a vonatkozásokat kell kidomborítanunk, ha hallgatóságunk figyelmét meg akarjuk kötni. Vissza

Tartalom

Előszó
Tartalomjegyzék
A szén és égési termékei
A szén. A szén természetes előfordulásai. A szén különböző alakjai. A szén vegyi sajátságai. A szén mint tüzelőanyag9
A szén égési termékei. A széndioxid. A széndioxid asszimilációja. A szénmonoxid15
A szénsav és sói. A szénsav. Nátriumkarbonát vagy szóda. Nátriumhidrokarbonát. Káliumkarbonát. Ammoniumkarbonátok22
A szénsavas sók (folytatás). Kalciumkarbonát. Kalciumoxid. Magnéziumkarbonát27
A levegő és alkotórészei
A levegő. Az oxigén. Az ózon. A hidrogénszuperoxid32
A nitrogén. A salétromsav és sói. A nitrogén. A salétromsav. Káliumnitrát. Nátriumnitrát. Kalciumnitrát. A salétromsav és sói39
Az ammonia és vegyületei. Az ammonia. Ammoniumchlorid. Ammoniumnitrát. Ammoniumszulfát46
A ciánvegyületek. A cián. Ciánhidrogén vagy kénsav. A ciánvegyületek a növényvédelemben. Kálciumciánamid. A nitrogénkérdés összefoglalása51
A víz
A hidrogén. Redukció. Chemiai egyensúly. Katalízis59
A víz fizikai sajátságai. A víz színe, sűrűsége, fajhője. A jég. A vízgőz. Hidroszkópos nedvesség65
Ivóvíz, öntözővíz. Keménység. Keserűvizek70
Víznyerés. Esővíz. Folyók és tavak vize. Földalatti vizek. Forrásvizek. Budapest vízellátása75
Az oldatok törvényei (I). Ozmózisnyomás és plazmolizis. Diffuzió. Féligáteresztő hártyák. Ozmózisnyomás. Turgor. Plazmolizis. Izotonoldatok81
Az oldatok törvényei (II). A fagyáspontcsökkenés. Elektrolites diszszociáció. Ionok86
Az oldatok törvényei (III). A hidrogén és hidroxil ionok, hidrolizis. A hidrogén ion. A hidroxil ion. A sók ionjai. A hidrolizis90
A hamualkotórészek
A chlor és vegyületei. A chlor. Az alchlorossav és sói. A sósav és sói. Nátriumchlorid vagy konyhasó. Káliumchlorid. Kalciumchlorid. Magnéziumchlorid. Báriumchlorid. Ezüstchlorid. A jód96
A kén és vegyületei. A kén. A kén mint védekező szer. A kénhidrogén és sói. A mészkénlé. A szénkéneg. A szénkéneg mint védekező szer.101
A kén oxigénvegyületei. A kénessav sói. A kénsav és sói. A kénsav. Kálciumszulfát. Nátriumszulfát vagy glaubersó. Kalciumszulfát vagy gipsz. Magnéziumszulfát vagy keserűsó. Báriumszulfát. Vasszulfát vagy zöld gálic. Rézszulfát vagy kékgálic106
A réztartalmú védekezőanyagok. Bordói lé. Azurin. Burgundi lé. Rézkénpor112
Az arzéntartalmú védekezőanyagok. Az arzén. Arzéntrioxid vagy fehér arzenikum. Arzénessavas nátrium. Arzénessavas rázacetát vagy schweinfurti zöld. Ólomarzenát. Veszedelmesek-e az arzénes védekező szerek a közegészségügy szempontjából116
A foszfor és vegyületei. A színfoszfor. A foszforsav és sói. A kalciumfoszfátok. Szuperfoszfát. Thomas-salak. Műtrágyák foszforsavtartalma121
A fémes hamualkotórészek. A kálium és vegyületei. A színkálium. Káliumtartalmú műtrágyák. A nátrium és vegyületei. A színnátrium. A konyhasó mint műtrágya127
A fémes hamualkotórészek (folytatás). A kalcium és vegyületei. Mésztartalmú műtrágyák. A magnézium és vegyületei. A vas és vegyületei. Az aluminium és vegyületei. A mangán és vegyületei132
A szilicium vegyületei. Kovasav. A kovasavas ásványok mállása. A kőzetek136
A szénhidrogének és származékaik
A szénhidrogénekről általában. Izoméria. Telített és telítetlen szénhidrogének143
A metánsorozat szénhidrogénei és a petroleum. A metán. A petroleum. Paraffin (aszfalt). A petroleum mint védekező szer148
Az aromás szénhidrogének. A kőszén száraz desztillációja, Benzol. Anilin. Toluol. Xylol. Karbolsav. Krezol. Naftalin. Antracén. Alizárin. A kőszénkátrány és származékai a növényvédelemben. Karbolineum153
A hidroaromás vegyületek. Éteres olajok és terpének. Ciklohexán. Cymol. Menthén. Menthol. Terpentinolaj. Kámfor. Iron. Jonon. Az éteres olajok előállítása158
A szénhidrogének oxigénszármazékai. Egyvegyértékű alkoholok. Metilalkohol. Etilalkohol. Propilalkohol. Butilalkohol. Amilalkohol. Miricilalkohol. Telítetlen egyvegyértékű alkoholok. Allilalkohol. Geraniol. Többvegyértékű alkoholok. Glicerin. Mannit. Fenolok. Thymol163
Éterek, aldehidek és ketonok. Etiléter. Hajtatás éterrel. Formaldehid. A formaldehid a növényvédelemben. Magasabb aldehidek. Telítetlen aldehidek. Aceton168
A szerves savak. Zsírsava. Hangyasav. Ecetsav. Vajsav174
A zsírok. Palmitinsav, sztearinsav, olajsav. Viaszok. Fontosabb növényi olajok és zsírok178
Több bázisú savak és oxisavak. Kétbázisú szerves savak. Oxálsav. Borostyánkősav. Oxisavak vagy alkoholsavak. Tejsav. Almasav. Borkősav. Citromsav. Aromás szerves savak. Benzoesav. Szalicilsav. Kumarin. Gallussav. A cserzőanyagok. Tannin180
Szénhidrátok. Manózok. Arabinóz. Facukor. Szöllőcukor. Gyümölcscukor. Mannóz. Galaktóz. A glükozidek. Az enzümek186
Poliózok. A nádcukor csoportja. A nádcukor. Cukorgyártás. Malátacukor. Tejcukor192
A magasabb poliózok. A keményítőcsoport. Keményítő. Glükogén. Inulin. A cellulózcsoport. Valódi cellulózok. Cellulóz. Hemicellulózok. Pektinek és mézgák196
A szénhidrátok, zsírok és savak képződése és átalakulása a növényben
Az asszimiláció. A chlorofill. Xantofill. Karotin. Az antoküánok. Az asszimiláció kísérleti tanulmányozása203
Az asszimiláció feltételei. Hőmérséklet. Fény. Levegő szénsavtartalma. A növény víztartalma. Mérgek hatása. A keményítő képződése209
Az asszimiláció chemiai folyamatai. A cukor és a keményítő képződése. Az olajok és zsírok képződése. Az asszimiláció mint energiaforrás213
A légzés. Az aeroblégzés. A légzés intenzitása. A légzést befolyásoló külső tényezők219
A légzés chemiai folyamatai. A légzési enzümek. Alkohol mint légzési termék. A zsír mint légzési anyag. A növényi savak mint légzési anyagok225
Az erjedés. A szeszes erjedés. Az ecetes erjedés. A tejsavas erjedés. A vajsavas erjedés228
A must erjedése. A must összetétele. Az erjedés feltételei. Az újbor. A borvirág. A pincekezelés. Fejtés. Derítés. A bortörvény235
A nitrogéntartalmú szerves vegyületek
Ciánvegyületek, nitrilek. Ként és nitrogént tartalmazó anyagok. Mustárolaj. Allilszulfid. Amidok. Ciánamid. Karbamid. A purincsoport. Xanthin. Kaffein. Theobromin241
Aminok és aminosavak. Metilamin. Cholin. Lecitin. Muszkarin. Betain. Aminosavak. Glicin. Alain. Leucin. Aszparaginsav. Aszparagin. Aromás gyököket tartalmazó aminosavak. Fenilalanin. Tirozin. Kéntartalmú aminosavak. Cisztin. Diaminosavak. Aminoaldehidek. Glükózamin. Polipeptidek. Glicilglicin245
A fehérjék. Kolloid sajátságok. Fehérjék osztályozása. Proteinek. Albumin. Globulin. Nukleoalbumin. Sikér. Proteidek. Nukleoproteidek. Nukleinsav. Glükoproteidek. A proteinek bomlási termékei. Albumózik és peptonok. A fehérjék bakteriális elbomlása. Indol. Indigo251
A fehérjék keletkezése és átalakulása a növényben. A salétrom redukciója. Az aminosavak képződése. A fehérje vándorlása. Proteolites enzümek. Az aszparagin szerepe a csírázásnál256
Az anyagcsere végtermékei, alkaloidok. Nikotin. Atropin. Cocain. Lupanin. Cytisin. Morfin. Codein. A tejnedv. A hulladékanyagok eredete261
A növény fejlődése és a benne végbemenő vegyfolyamatok közti összefüggés
A fejlődés szakai. A növekedés szaka. Pihenési időszak. Utóérés. Virágzás266
Egyes szervek chemiai kifejlődése. A mag csírázása. A csíra továbbnövekedése. A húsos gyümölcsök érése271
Irodalom276
Tárgymutató277

Dr. Ballenegger Róbert

Dr. Ballenegger Róbert műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Ballenegger Róbert könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem