1.067.325

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bevezetés a gyógyszerészi biokémiába

Kézirat

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Orvostovábbképző Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 201 oldal
Sorozatcím: Az Orvostovábbképző Intézet Jegyzetei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés9
Fehérjék és aminosavak11
Fehérje- és aminosav gyógyszerkészítmények11
A fehérjék általános jellemzése12
Aminosavak, a fehérjék lebontása12
A fehérjékben előforduló kémiai kötések20
Analitikai és preparatív módszerek fehérjék és más makromolekulák megismerésére23
Kromatogárfiás és megoszlási módszerek23
Molekuláris szűrés29
Elektroforézis30
Ultracentrifugálás32
Izotópok alkalmazása34
Az aminosavak sorrendje a fehérjékben36
A fehérje molekula alakja, nagysága és töltése38
Fehérje-oldatok tulajdonságai41
A fehérjék tisztítása42
Fehérjék szárítása42
Denaturáció42
A fehérjék térszerkezete43
A fehérjék osztályozása45
Peptidek és polipeptidek48
Fehérje-anyagcsere49
A fehérjék táplálkozásélettani jelentősége49
Biokatalízis, enzimek53
Gyógyászati enzimkészítmények általános jellemzése53
A katalízis fogalma. A biokatalízis általános jellemzése54
Az enzimek tulajdonságai55
Az enzimhatást befolyásoló tényezők58
Enzimgátlók (inhibitorok)60
Enzimaktivátorok62
Az enzim-szubsztrát kapcsolódása63
Az enzimek felosztása63
Gyógyászatilag fontos enzim- és enzimgátló készítmények65
Pepszin67
Pankreatin és emésztő enzimkészítmények68
Tripszin68
Kimotripszin69
Elasztáz70
Thrombin72
Thrombokináz73
Fibrinolizin (plazmin)74
Streptokináz és streptodorzás75
Urokináz75
Penicillináz76
Hialuronidáz77
Hirudin77
Kallikrein-tripszin inhibitor78
Enzimdiagnosztikai tesztek79
Transzaminázok80
Tejsavdehidrogenáz81
Aldoláz82
Lugos és savanyú foszfatázok83
Szénhidrátok az élő szervezetben84
Szénhidrátok mint gyógyszerkészítmények és segédanyagok84
A szénhidrátok általános jellemzése84
Monoszahharidok és származékaik85
Diszahharidok89
Poliszahharidok90
Glikogén90
Keményítő91
Cellulóz91
Dextrán92
Pentozánok92
Heparin92
Kondroitinszulfát94
Vércsoport-specifikus poliszahharidok94
Immunspecifikus poliszahharidok94
Oligoszahharidok fehérjékben94
Neuraminsav95
A szénhidrátok anyagcseréje95
Glikogenezis és glikogenolizis96
Izom-glikogén97
Glikogénforgalom a máj és az izmok között98
A szénhidrát-anyagcsere szabályozása99
Hormonalis szabályozás99
Vitaminok szerepe a szénhidrát-anyagcserében101
Pathologiás szénhidrát-anyagcsere101
Szénhidrátok átalakulása más termékekké101
Zsírok és zsírnemű anyagok102
Zsírok és zsírnemű anyagok, mint gyógyszerkészítmények és segédanyagok102
A zsírok és zsírnemű anyagok általános jellemzése103
A lipidek osztályozása103
Neutrális zsírok104
Viaszok105
Foszfatidok106
Glikolipidek109
Karotinoidok110
Szteránvázas vegyületek111
A lipidek anyagcseréje112
A zsíranyagcsere hormonális szabályozása117
Néhány zsíranyagcsere betegség117
A zsíranyagcsere-zavarok gyógyszeres terápiájának néhány kérdése118
Hormonok121
A belső elválasztású mirigyrendszer általános jellemzése121
A gyógyszeres hormonterápia irányelvei122
Az agyalapi mirigy hormonjai123
Tiretrop hormon124
Adrenokortikotrop hormon124
Gonadotrop hormonok125
Növekedési hormon126
A középső lebeny hormonja127
Oxitocin127
Vasopresszin128
A mellékvese hormonjai129
Kéreghormonok129
A velőállomány hormonjai131
Az ivarmirigyek hormontermelése132
Hím nemi hormonok132
Női nemi hormonok133
A hasnyálmirigy hormonjai135
Inzulin135
Glukagon137
A pajzsmirigy hormontermelése137
A pajzsmirigy és a jódanyagcsere138
A mellékpajzsmirigyek hormontermelése140
Vitaminok142
A vitaminok általános jellemzése142
Vízoldékony vitaminok143
B1-vitamin143
B2-vitamin144
Nikotinsav145
B6-vitamin146
B12-vitamin146
Fólsav149
Biotin149
Pantoténsav150
Egyéb, a B-csoportba tartozó vitaminok150
C-vitamin151
P-vitamin152
Zsíroldékony vitaminok152
A-vitamin152
D-vitamin154
E-vitamin155
K-vitamin156
Esszenciális zsírsavak156
Vitamin-antagonisták, antivitaminok157
Fólsavantagonisták158
B12-vitamin antagonista158
K-antivitaminok158
A vér biokémiája160
Véreredetű gyógyszerkészítmények160
A vér általános jellemzése160
A vér összetétele161
A vérplazma-fehérjék és funkcióik164
A véralvadás biokémiája166
Ellenanyagok és gamma-globulinok169
Lipoproteinek171
Albuminok172
A vér pH-jának fenntartása173
A vér szerepe az oxigén szállításában174
A széndioxid megkötése és szállítása179
A vörösvérsejtek konzerválása181
A hem lebontása, epefesték keletkezése181
A szervezet energiagazdálkodása184
Az energia forrása184
A szervezet energiaszükséglete és a táplálékok energia-tartalma185
Alapanyagcsere188
A szervezetben termelt energia felhasználása189
Fermentáció, glikolizis192
Oxidáció193
A Szent-Györgyi-Krebs féle körfolyamat, a citrátkör194
Terminális oxidáció198

Dr. Bagdy Dániel

Dr. Bagdy Dániel műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Bagdy Dániel könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem