kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Orvostovábbképző Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 201 oldal |
Sorozatcím: | Az Orvostovábbképző Intézet Jegyzetei |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | 9 |
Fehérjék és aminosavak | 11 |
Fehérje- és aminosav gyógyszerkészítmények | 11 |
A fehérjék általános jellemzése | 12 |
Aminosavak, a fehérjék lebontása | 12 |
A fehérjékben előforduló kémiai kötések | 20 |
Analitikai és preparatív módszerek fehérjék és más makromolekulák megismerésére | 23 |
Kromatogárfiás és megoszlási módszerek | 23 |
Molekuláris szűrés | 29 |
Elektroforézis | 30 |
Ultracentrifugálás | 32 |
Izotópok alkalmazása | 34 |
Az aminosavak sorrendje a fehérjékben | 36 |
A fehérje molekula alakja, nagysága és töltése | 38 |
Fehérje-oldatok tulajdonságai | 41 |
A fehérjék tisztítása | 42 |
Fehérjék szárítása | 42 |
Denaturáció | 42 |
A fehérjék térszerkezete | 43 |
A fehérjék osztályozása | 45 |
Peptidek és polipeptidek | 48 |
Fehérje-anyagcsere | 49 |
A fehérjék táplálkozásélettani jelentősége | 49 |
Biokatalízis, enzimek | 53 |
Gyógyászati enzimkészítmények általános jellemzése | 53 |
A katalízis fogalma. A biokatalízis általános jellemzése | 54 |
Az enzimek tulajdonságai | 55 |
Az enzimhatást befolyásoló tényezők | 58 |
Enzimgátlók (inhibitorok) | 60 |
Enzimaktivátorok | 62 |
Az enzim-szubsztrát kapcsolódása | 63 |
Az enzimek felosztása | 63 |
Gyógyászatilag fontos enzim- és enzimgátló készítmények | 65 |
Pepszin | 67 |
Pankreatin és emésztő enzimkészítmények | 68 |
Tripszin | 68 |
Kimotripszin | 69 |
Elasztáz | 70 |
Thrombin | 72 |
Thrombokináz | 73 |
Fibrinolizin (plazmin) | 74 |
Streptokináz és streptodorzás | 75 |
Urokináz | 75 |
Penicillináz | 76 |
Hialuronidáz | 77 |
Hirudin | 77 |
Kallikrein-tripszin inhibitor | 78 |
Enzimdiagnosztikai tesztek | 79 |
Transzaminázok | 80 |
Tejsavdehidrogenáz | 81 |
Aldoláz | 82 |
Lugos és savanyú foszfatázok | 83 |
Szénhidrátok az élő szervezetben | 84 |
Szénhidrátok mint gyógyszerkészítmények és segédanyagok | 84 |
A szénhidrátok általános jellemzése | 84 |
Monoszahharidok és származékaik | 85 |
Diszahharidok | 89 |
Poliszahharidok | 90 |
Glikogén | 90 |
Keményítő | 91 |
Cellulóz | 91 |
Dextrán | 92 |
Pentozánok | 92 |
Heparin | 92 |
Kondroitinszulfát | 94 |
Vércsoport-specifikus poliszahharidok | 94 |
Immunspecifikus poliszahharidok | 94 |
Oligoszahharidok fehérjékben | 94 |
Neuraminsav | 95 |
A szénhidrátok anyagcseréje | 95 |
Glikogenezis és glikogenolizis | 96 |
Izom-glikogén | 97 |
Glikogénforgalom a máj és az izmok között | 98 |
A szénhidrát-anyagcsere szabályozása | 99 |
Hormonalis szabályozás | 99 |
Vitaminok szerepe a szénhidrát-anyagcserében | 101 |
Pathologiás szénhidrát-anyagcsere | 101 |
Szénhidrátok átalakulása más termékekké | 101 |
Zsírok és zsírnemű anyagok | 102 |
Zsírok és zsírnemű anyagok, mint gyógyszerkészítmények és segédanyagok | 102 |
A zsírok és zsírnemű anyagok általános jellemzése | 103 |
A lipidek osztályozása | 103 |
Neutrális zsírok | 104 |
Viaszok | 105 |
Foszfatidok | 106 |
Glikolipidek | 109 |
Karotinoidok | 110 |
Szteránvázas vegyületek | 111 |
A lipidek anyagcseréje | 112 |
A zsíranyagcsere hormonális szabályozása | 117 |
Néhány zsíranyagcsere betegség | 117 |
A zsíranyagcsere-zavarok gyógyszeres terápiájának néhány kérdése | 118 |
Hormonok | 121 |
A belső elválasztású mirigyrendszer általános jellemzése | 121 |
A gyógyszeres hormonterápia irányelvei | 122 |
Az agyalapi mirigy hormonjai | 123 |
Tiretrop hormon | 124 |
Adrenokortikotrop hormon | 124 |
Gonadotrop hormonok | 125 |
Növekedési hormon | 126 |
A középső lebeny hormonja | 127 |
Oxitocin | 127 |
Vasopresszin | 128 |
A mellékvese hormonjai | 129 |
Kéreghormonok | 129 |
A velőállomány hormonjai | 131 |
Az ivarmirigyek hormontermelése | 132 |
Hím nemi hormonok | 132 |
Női nemi hormonok | 133 |
A hasnyálmirigy hormonjai | 135 |
Inzulin | 135 |
Glukagon | 137 |
A pajzsmirigy hormontermelése | 137 |
A pajzsmirigy és a jódanyagcsere | 138 |
A mellékpajzsmirigyek hormontermelése | 140 |
Vitaminok | 142 |
A vitaminok általános jellemzése | 142 |
Vízoldékony vitaminok | 143 |
B1-vitamin | 143 |
B2-vitamin | 144 |
Nikotinsav | 145 |
B6-vitamin | 146 |
B12-vitamin | 146 |
Fólsav | 149 |
Biotin | 149 |
Pantoténsav | 150 |
Egyéb, a B-csoportba tartozó vitaminok | 150 |
C-vitamin | 151 |
P-vitamin | 152 |
Zsíroldékony vitaminok | 152 |
A-vitamin | 152 |
D-vitamin | 154 |
E-vitamin | 155 |
K-vitamin | 156 |
Esszenciális zsírsavak | 156 |
Vitamin-antagonisták, antivitaminok | 157 |
Fólsavantagonisták | 158 |
B12-vitamin antagonista | 158 |
K-antivitaminok | 158 |
A vér biokémiája | 160 |
Véreredetű gyógyszerkészítmények | 160 |
A vér általános jellemzése | 160 |
A vér összetétele | 161 |
A vérplazma-fehérjék és funkcióik | 164 |
A véralvadás biokémiája | 166 |
Ellenanyagok és gamma-globulinok | 169 |
Lipoproteinek | 171 |
Albuminok | 172 |
A vér pH-jának fenntartása | 173 |
A vér szerepe az oxigén szállításában | 174 |
A széndioxid megkötése és szállítása | 179 |
A vörösvérsejtek konzerválása | 181 |
A hem lebontása, epefesték keletkezése | 181 |
A szervezet energiagazdálkodása | 184 |
Az energia forrása | 184 |
A szervezet energiaszükséglete és a táplálékok energia-tartalma | 185 |
Alapanyagcsere | 188 |
A szervezetben termelt energia felhasználása | 189 |
Fermentáció, glikolizis | 192 |
Oxidáció | 193 |
A Szent-Györgyi-Krebs féle körfolyamat, a citrátkör | 194 |
Terminális oxidáció | 198 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.