1.067.327

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bevezetés a burgonyatermesztésbe

Szerkesztő
Fordító
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 128 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-356-245-7
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal és néhány színes fotóval illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A burgonya élelmezési szempontból egyik legfontosabb növényünk: a búza, rizs és kukorica után a negyedik helyet foglalja el. Hála az ökológiai alkalmazkodásának, ma már a világ minden országában... Tovább

Előszó

A burgonya élelmezési szempontból egyik legfontosabb növényünk: a búza, rizs és kukorica után a negyedik helyet foglalja el. Hála az ökológiai alkalmazkodásának, ma már a világ minden országában termesztik. Az évszázadok során a "második kenyérként" ismert növény többször segítette az emberiséget átvészelni a válságos időkben.
Két olyan holland szerzőnek, több kiadást is megért könyvének fordítását tartja kezében az olvasó, akik a wageningeni Nemzetközi Mezőgazdasági Egyetem tanárai és nemzetközileg elismert szakemberek. A szerzőknek feltett szándékuk, hogy a könyv segítségére legyen mindazoknak, akik szeretnék megismerni a burgonyatermés fejlődését és növekedését befolyásoló tényezőket. Eltekintve az elméleti tételek teljes ismertetésétől, megpróbáltuk a fordítást a gyakorló gazdák igényeihez igazítani. A különböző fejezetek betekintést adnak mindazokról a kérdésekről, amelyek a termelés technológiájával, a gumó minőségével és a vetőgumó-termeléssel foglalkoznak.
Az utóbbi évtizedekben az egy főre jutó évi burgonyafogyasztás Magyarországon erőteljesen csökkent és 50-60 kg/fő mennyiségben állandósult. A csökkenés túlzott mértékű, hiszen táplálkozásbiológiai szempontból a fogyasztás növekedése volna kívánatos. Ezt indokolná a burgonya feldolgozóipar fejlődése is, mely újabb távlatokat és lehetőségeket ígér a hazai burgonyatermelés bővülésére. Vissza

Tartalom

Előszó5
Burgonya a világ körül7
Termelési költségek9
Az elérhető termés becslése12
A burgonyáról általánosságban13
A bokor13
A gyökér14
A gumó15
A gumó héja15
A hajtás16
A gumók nyugalmi ideje és a hajtás növekedése17
A termés környezetélettana20
A gumótermés és kiszámítása26
A gumó minősége27
A gumó szárazanyag-tartalma28
A redukáló cukor30
Nyers elszíneződés és szürkefoltosság31
Főzés utáni gumószürkülés32
Glikoalkaloidok33
Burgonyafajták minőségi követelményei Magyarországon34
A piacosított áru34
A növénysűrűség37
Vetőgumó-szükséglet40
A termést befolyásoló éghajlati tényezők49
Talajigény és talaj-előkészítés51
Tápanyag-utánpótlás56
A termést és minőséget meghatározó tápelemek56
Magyarországon használt szerves és műtrágyák60
A vízellátás63
A burgonya öntözése Magyarországon67
Növényvédelem70
A burgonya betegségei76
A vírusos betegségek76
A baktériumos betegségek78
A gombás betegségek78
Védekezés80
A burgonya kártevői81
Védekezés81
Az élettani betegségek és károsodások82
Gyomirtás83
A burgonya betakarása és tárolása84
A tárolás tudnivalói87
A vetőburgonya termesztése98
Vetőgumóforrások és felhasználásuk100
Vetőgumóprogramok102
Vetőgumó-termelés és a vírusos betegségek105
A vetőgumó-ellenőrzés és minősítés Magyarországon108
A vetőgumó-szaporítás jelenlegi színvonalának jellemzői114
Burgonyafajták és a nemesítés117
A burgonya nemesítése117
Burgonyafajták120
Magyarországon termesztett burgonyafajták121
Mellékletek124
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem