1.061.917

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Házi vágás

Bontás, töltelékáru-készítés/Sertés, marha, juh, házinyúl

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 94 oldal
Sorozatcím: Házunk táján
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-286-760-1
Megjegyzés: 53 színes és 40 fekete-fehér fényképpel illusztrált kötet.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv azoknak is szolgál hasznos ötletekkel, akik mindig is saját vágású hússal látták el családjukat, azok pedig, akik még nem próbálkoztak ilyesmivel, megtanulhatják belőle. Mivel háznál leggyakrabban sertést vágunk, ezért először a sertés vágásának és feldolgozásának fogásait írja le lépésről lépésre, színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Ezután mutatja be a szarvasmarha, a juh és a házi nyúl vágásának és bontásának munkaműveleteit. A szerző a bontáskor nyert húsrészek feldolgozásának lehetőségeivel is foglalkozik. Tárgyalja a hurka, a kolbász és hasonló finomságok készítésének menetét, a vágáskor nyert hús és egyéb termékek (sertészsír) feldolgozásának és eltartásának lehetőségeit (füstölés, hűtés, fagyasztás).

Tartalom

A házi vágás előkészületei8
A házi vágásra alkalmas sertés8
A házihentes szerszámai, felszerelése11
Az állatok levágása17
A sertés levágása17
Elkábítás és a vér kinyerése17
Forrázás és szőrtelenítés19
A kibelezés előkészítése22
Kibelezés23
Hasítás25
Húsellenőrzés25
A hátszalonna lefejtése és bőrtelenítése28
A sertésbél tisztítása28
Disznótor32
Egy házi vágás munkálatainak megtervezése34
A marha levágása35
Elkábítás és a vér kinyerése35
Bőr lefejtése fekvő állatról35
A szegy és a farmedence felhasítása37
Bőr lefejtése felfüggesztett állatról37
A kibelezés38
Hasítás38
A marhabél tisztítása39
A pacal leforrázása és megtisztítása39
A fejbőr leforrázása és szőrtelenítése40
A borjú levágása40
Juhok és kecskék levágása40
Elkábítás és a vér kinyerése41
Bőr lehúzása a fekvő állatról41
Bőr lehúzása függesztett állatról41
Kibelezés42
Nyulak vágása43
Bontás45
Sertések lebontása45
Nagyobb részekre való bontás45
A sertéscomb darabolása46
A lapocka darabolása46
A tarja kicsontozása46
A karaj kidolgozása46
A sertés hasi részének kicsontozása47
A sertéscsont felhasználása48
A sertés húsos részei és azok felhasználása48
Marhák bontása49
A nagyobb részekre történő bontás49
A marhacomb kibontása50
A marhalapocka kibontása50
A marha húsrészei és azok felhasználása51
A borjú részeinek kibontása és a húsos részek felhasználása52
Juhok és kecskék bontása52
Bontás és kicsontozás52
A juh húsrészei és azok felhasználása52
Töltelékáru készítése55
A töltelékáruk különféle fajtái55
Töltelékáru készítése56
Fűszerek és ízesítő adalékok56
A belek felhasználása58
A belek kezelése a töltés előtt58
A belek megtöltése és elkötése, illetve elforgatása59
A töltelékáru kifőzése és párolása60
A töltelékes készítmények füstölése61
Kifőzött töltelékáru-féleségek63
A nyersanyag leírása, kezelése és felhasználása63
A kifőzött készítmények egyes fajtái64
Nyerskolbász66
Egyéb kolbász féleségek:69
Forráznivaló töltelékáru70
A forráznivaló készítmények előállításának szabályai71
Az elkészítés módszerei72
A nyersanyag leírása, kezelése és felhasználása73
A forráznivaló termékek különböző fajtái74
A vágáskor nyert hús és egyéb termékek80
Húsféleségek80
Sült malac81
Főzve pácolt termékek83
Nyersen pácolt termékek86
Sertészsír87
A hús és töltelékáru tartósítása, eltartása89
Sózás és füstölés89
Hűtés89
Fagyasztás91
Sterilizálás93

Bernhard Gahm

Bernhard Gahm műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bernhard Gahm könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem