1.067.062

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vegyipari géptan III.

Az ipari szakközépiskolák számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 247 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 182 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: 25399.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A "Vegyipari Géptan IV" tankönyv anyaga a technikumi géptan tanulmányok befejező része. A II. és III. osztályos géptananyagban azoknak a vegyipari műveleteknek a készülékeivel ismerkedtünk meg,... Tovább

Előszó

A "Vegyipari Géptan IV" tankönyv anyaga a technikumi géptan tanulmányok befejező része. A II. és III. osztályos géptananyagban azoknak a vegyipari műveleteknek a készülékeivel ismerkedtünk meg, amelyek főleg az anyagok mechanikai tulajdonságainak változásán alapulnak. A IV. osztályos géptan tankönyvben azokat a műveleteket tárgyaljuk, amelyek valamilyen hőhatással kapcsolatosak. Ezért IV. osztályos géptantanulmányainkat a hőátadási alapfogalmak és a hőátadó berendezések ismertetésével kezdjük, majd sorra vesszük azokat a műveleteket, amelyek a hőátadáson alapulnak.
A hőátadással kapcsolatos műveletek fizikai műveletek. A vegyiparban azonban nagy szerepet játszanak a kémiai műveletek is, amelyekben valamilyen vegyfolyamat irányítását végezzük. Ezért a fizikai műveletek készülékeinek leírása után a vegyfolyamatok készülékeinek ismertetésére térünk át, majd géptan tanulmányainkat a műszerek ismertetésével zárjuk le. Vissza

Tartalom

Előszó3
Hőközlés és hőközlő berendezések5
Hőhordozók5
A víz mint hőhordozó6
A vízgőz6
Füstgázok15
Egyéb hőhordozók18
A hőközlés20
A hőközlés módjai20
Hőközlő szerkezetek35
Közvetlen hőátadással működő szerkezetek36
Közvetett hőátadással működő szerkezetek42
Lemezes hőközlő szerkezetek56
Hőközlési folyamatok60
Hőcsere halmazállapotváltozás nélkül61
Hőcsere halmazállapotváltozással64
Berendezések hőközlési folyamatok megvalósítására66
Bepárlás és lepárlás79
A folyamatok fizikai-kémiai alapfogalmai79
Keverékek, oldatok, elegyek79
Keverékek, oldatok, elegyek forralásánál érvényes törvényszerűségek. A bepárlás és lepárlás elmélete83
Bepárlás91
Néhány bepárlási folyamat a vegyiparban91
Bepárló berendezések leírása és működése91
A bepárlás kísérő jelenségei108
Lepárlás109
A lepárlás módszerei109
Lepárló készülékek leírása és működése113
Lepárló készülékek méretezése123
Szárítás127
Fizikai-kémiai alapfogalmak, a szárítás elmélete127
Szárító berendezések leírása és működése130
Kristályosítás143
A folyamat leírása143
A kristályosítás módszerei144
Kristályosítók leírása és működése145
Extrakció151
Szilárd-folyadék extrakció151
A folyamat leírása, fizikai-kémiai alapfogalmak151
Extrakciós berendezések leírása és működése153
Folyadék-folyadék extrakció156
Abszorpció161
Fizikai-kémiai alapfogalmak161
Az abszorpció folyamata161
Az abszorpció alapösszefüggései162
Abszorpciós berendezések leírása és működése164
A készüléktípus kiválasztása164
Turillok, üres tornyok168
Töltött abszorpciós tornyok168
Buborékoltató tornyok170
Mechanikus elnyeletők171
Adszorpció173
Fizikai-kémiai alapfogalmak173
Az adszorpció módszerei174
Adszorpciós berendezések176
Ioncserélők179
Vegyfolyamatok készülékei
A készülékek csoportosítása181
A készüléktípus kiválasztásának néhány szempontja181
Autoklávok186
Kontakt katalitikus reaktorok189
Lángreaktorok197
Elektrolizáló cellák199
Kemencék201
Műszerek és szabályzók216
A műszerekkel kapcsolatos fogalmak216
A mérés fogalma216
A mérések alapelvei216
A mérés pontossága217
Vegyipari mérések osztályozása219
Mechanikai és hőtani mérések és mérőműszerek219
Súlymérés219
Fajsúly- (sűrűség-) mérés220
Folyadékszintmérés222
Nyomásmérés222
Áramlás- és mennyiségmérés225
Hőmérsékletmérés229
Elemzőműszerek232
Gázösszetétel mérése232
Nedvesség-, por- és füstsűrűség mérése233
pH-érték (savasság, lúgosság) mérése234
Folyékonyság (viszkozitás) mérése235
Író- (regisztráló), számláló-műszerek236
Szabályozó műszerek236
Közvetlen működésű szabályozók238
Segéderővel működtetett szabályozók241
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem