1.046.485

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Beregi ízek a múzeumban

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Beregi Múzeum
Kiadás helye: Vásárosnamény
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-08-9846-1
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A beregi térség táplálkozási szokásai a múlt hagyományaira épülnek. Ennek alakulását természeti adottságai, gazdálkodása, a terület népessége szabta meg.
A beregi falusi konyhának megtartó ereje... Tovább

Előszó

A beregi térség táplálkozási szokásai a múlt hagyományaira épülnek. Ennek alakulását természeti adottságai, gazdálkodása, a terület népessége szabta meg.
A beregi falusi konyhának megtartó ereje volt. Ez elsősorban a hétköznapi, egyszerű ételek semmivel össze nem téveszthető varázslatos, egyedi ízvilágában testesül meg. A gyermekkori otthonok hangulatára, illatára, ízeire nosztalgiával gondolunk. Ezeket magunkban hordozzuk egy életen át, és ez időről időre hazavonz bennünket, kerüljünk bármilyen távolra tőle.
Gasztronómiájából, ételei készítési módjából a Beregben élők legintimebb szférájába nyerünk betekintést, és általa szinte mindent megtudhatunk az itt élőkről. Vissza

Tartalom

A három beregi ételrecept kiválasztásának szempontjai 1
A Beregi Tiszahátról röviden 2
Természeti adottságai 2
Nyári halászlé beregi módra 3
Savanyú halleves 3
Nyárson sült hal 3
Csíkleves (csíkos káposzta) 4
Gombapörkölt 5
Gombapaprikás 5
Gombafasírt 5
Rántott gomba 5
Tejfölös tinóru gomba 6
A beregi családok gazdálkodása 6
A házi kenyér 7
Kenyerünk története 7
A kenyérsütés 9
A kovászolás 10
A dagasztás (a kenyértészta készítése) 11
A kenyér kiszakítása 11
A kenyér bevetése 12
A kenyér sütése 13
Kenyértészta csemegék 14
A lángos 14
Kapros-túrós lángos kenyértésztából 15
Madár, kukuca, baba 15
Babájka vagy bobájka 15
Cipó 16
Vakaró 16
A kemence 16
Állattartás, állati termékek jelentősége a gazdálkodásban és a gasztronómiában 17
Tojásleves 19
Hagymás rántotta 19
Szalonnás rántotta 19
Szalonnás, hagymás tojáslepény 19
Tojáslepény krumplival 19
Tojásos nokedli 20
Szarvasmarhatartás, tejtermékek a táplálkozásban 20
Tejbetészta leves 21
Tejleves 21
Kanda 21
Fojtott laska 21
Tejbekása 22
Búzadara 22
Búzadara másképpen 22
Tejbegríz 22
Rántott gríz 22
Tejes puliszka 22
Kecsketartás 22
A sertés 23
A disznótor ételei 23
Hagymásvér 23
Lesi 23
Orjaleves 23
Pászkaleves 23
Kaszásleves 25
Kemencés túrósbéles 25
Kaszásleves belsőségekből 26
Kaszáslé csirkéből 26
Kaszáslé másként 26
Szilvalekvárral ízesített krumplis tészták és más ételek 26
Lekvárfőzés 26
Szilvalekváros gombóc 27
Pirított laska 28
Mocskos tészta 28
Derelye 28
Gömböc szilváslében 29
Szilva hallal 29
Lekváros kalács 29
Lekváros bukta 30
Főtt krumplival és búzaliszttel készült ételek 30
A burgonya (krumpli) 30
Nudli (pucutészta, angyalbögyörő) 30
Cinkepuliszka 31
Krumplifasírt 31
Krumplival töltött káposzta 31
Nyers krumplival és liszttel készült ételek 31
Csírás galuska, csírás haluska, nyögvenyelő 31
Lapcsánka 32
Lapcsánka másként 32
A bab (paszuly) 32
Csipetkés bableves 32
Törtpaszuly 33
Káposztás paszuly 33
Káposztás paszuly édes káposztával 33
Káposzta leves 33
Lucskos káposzta 34
Tengeriből készült ételek 34
Málékenyér 34
Málékenyér, tengeri kenyér 34
Tejes puliszka 35
Lekváros puliszka 35
Zsíros puliszka, káposztás puliszka 35
Pergelt, szaggatott puliszka 35
Pergelt vagy pirított puliszka 35
Málé vagy málé-édes 36
Apró málé 36
Szilvalekváros kukorica málé 36
Málépucuka 36
Málépucuka levesnek 36
Tengeri poc 36
Tejbekása tengerikásából 37
Puliszka toros káposztával és lesipecsenyével 37
Kihűtött kása 37
Töltött káposzta tengerikásával 37
Tengeridarával töltött májas és véres hurka 37
Szílvéz cibere 37
Főtt tengeri 38
Főtt tengeri másként 38
Sült tengeri 38
Tökből készült ételek 38
A sütőtök 38
Tökpép 38
Döblöcös palacsinta 39
Töklaska 39
Tökpaprikás 39
Tésztalevesek és más tésztaételek 39
Pergelt leves 39
Pergelt leves másképpen 39
Kötözött leves 40
Tarhonya leves 40
Lebbencs leves 40
Csipetke leves 40
Köménymagos leves 40
Főtt tészták 41
Grízes tészta 41
Pászka 41
Zsíros tészta 41
Reszelt tészta 41
Reszelt tészta másként 41
Kora tavaszi zöld ételek 42
Padlutka 42
Padlutka másként 42
Galambsaláta 42
Salátaleves 42
Sóskaleves 42
Sóskamártás 43
Kaporleves 43
Uborkaleves 43
Csalánleves 43
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem