1.062.356

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kis asztali illemtan avagy Hogyan viselkedjünk az étteremben

Az éttermi vendégek kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Székelyudvarhely
Kiadó: Magánkiadás
Kiadás helye: Székelyudvarhely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 83 oldal
Sorozatcím: Berecz Edgár féle gasztronómusz könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egy mondás szerint az egészséges élet alapja a helyes táplálkozás. Ezen belül pedig nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség és a mód, ahogy elfogyasztjuk az ételt - legalábbis így gondolják a... Tovább

Előszó

Egy mondás szerint az egészséges élet alapja a helyes táplálkozás. Ezen belül pedig nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség és a mód, ahogy elfogyasztjuk az ételt - legalábbis így gondolják a franciák, hiszen Franciaországban nem csak a főzés művészet, hanem az étkezés is. Azonban vannak olyan emberek, akik úgy vélik, hogy ínyencnek egyenesen születni kell, és ha lehetséges, akkor egy arisztokrata családban kell elkezdeni a konyhaművészet tanulmányozását, ahol adottak a körülmények és a lehetőségek a kibontakozásra.
Sajnos ez nem mindenkinek adatik meg, ettől függetlenül bárki igazi szakértővé válhat, ha van ízlése, szépérzéke, veleszületett intelligenciája, no meg pénze és ideje is hozzá, hogy gourmand-ból gurmet-vé képezze magát.
A nehézségek ott kezdődnek, hogy a legtöbb ember még ma is azért megy étterembe, hogy istenesen jóllakjon és mérték nélkül áldozzon Lucullus oltárán, nem pedig azért, hogy tanulmányozza az ízeket, élvezze a színek és a változatos alapanyagok tobzódását, vagy hogy gyönyörködjön a stílus, a design és a service tökéletességének a megnyilvánulásában, ami két szóban fogalmazható meg: POFESSZIONISTA VENDÉGLÁTÁS. Vissza

Fülszöveg

A szerzőről
Berecz Edgár szűkebb pátriánkban mint gasztronómiai szakíró vált ismertté, aki az utóbbi években könyvek tucatjaival árasztotta el a hazai vendéglátósokat. A Nemzetközi sajtszótár, a Francia gasztronómiai zsebszótár, a Japán konyhatolmács, a Restaurant & Service, Tapasztalataim Japánban I-II, a Svájci konyha - svájci receptek, a Kulináris kuriózumok, a Vendéglátók kézikönyve, a Boszorkánykonyha, a Török hatások az erdélyi magyar konyhaművészetben, az Orbán Szabó Anna cselédlány süteményesfüzete, a Bráz Sándorné Lázár Júliánna tésztáskönyve, a Lázár Lajos ételreceptkönyve, a Német-osztrák hatások az erdélyi magyar konyhaművészetben, a Szászné Bene Ilonka református lelkészné szakácskönyve, a Major Sándorné Dósa Irma ételreceptfüzete és Molnár Adalbert közismert karikaturistával készített közös könyveik, a Pincérviccek és a Kandikamera, azt bizonyítják, hogy Berecz Edgár hivatásnak tekinti az írást és írásaival szolgálni a hazai vendéglátóipart. Könyvei nem összeollózott... Tovább

Fülszöveg

A szerzőről
Berecz Edgár szűkebb pátriánkban mint gasztronómiai szakíró vált ismertté, aki az utóbbi években könyvek tucatjaival árasztotta el a hazai vendéglátósokat. A Nemzetközi sajtszótár, a Francia gasztronómiai zsebszótár, a Japán konyhatolmács, a Restaurant & Service, Tapasztalataim Japánban I-II, a Svájci konyha - svájci receptek, a Kulináris kuriózumok, a Vendéglátók kézikönyve, a Boszorkánykonyha, a Török hatások az erdélyi magyar konyhaművészetben, az Orbán Szabó Anna cselédlány süteményesfüzete, a Bráz Sándorné Lázár Júliánna tésztáskönyve, a Lázár Lajos ételreceptkönyve, a Német-osztrák hatások az erdélyi magyar konyhaművészetben, a Szászné Bene Ilonka református lelkészné szakácskönyve, a Major Sándorné Dósa Irma ételreceptfüzete és Molnár Adalbert közismert karikaturistával készített közös könyveik, a Pincérviccek és a Kandikamera, azt bizonyítják, hogy Berecz Edgár hivatásnak tekinti az írást és írásaival szolgálni a hazai vendéglátóipart. Könyvei nem összeollózott anyagok, mások munkáinak gyatra másolatai, hanem a tapasztalat és a személyes megismerés vezeti tollát, hiszen az utóbbi 15 évben több, mint tíz országban dolgozott aktívan a vendéglátóiparban, mint szakács, pincér, főpincér, ceremóniamester és étterem-menedzser. Vissza

Tartalom

7 Előszó
9 Evőeszközök, étkezési szokások, érdekességek
9 A világ legrégebbi evőeszköze: az evőpálcika
10 A kanálról dióhéjban
10 A villáról röviden
11 Egyes s mást a késről
11 A fogpiszkáló története
12 Kínai asztali illemszabályok
13 Japán asztali illemszabályok
15 Miért nem kívánnak a japánok jó étvágyat?
16 Az ázsiai típusú étkezések
16 Az olaszok és a spagetti
17 Hogyan esznek az amerikaiak?
17 Angolszász furcsaságok
17 Japánok a terített asztalnál
19 Általános tudnivalók
19 Vendéglő vagy étterem?
20 Asztalfoglalás
20 Öltözködés
21 Megérkezés az étterembe
22 A rendelés leadása
23 Az asztalkendő használata
23 Az evőpálcika használata
24 A kanál használata
24 A kés és villa használata
25 Manőverek az evőeszközökkel
26 A szalvéta használata
27 A fogpiszkáló használata
28 Beszélgetés az asztalnál
29 Telefonálás
30 Az italok fogyasztása az étteremben
30 Forró tea
31 Forró kávé
31 Sör
32 Bor
35 Pezsgő
37 Az étel fogyasztása az étteremben
37 Só és bors
37 Sör és borkorcsolya
38 Lágytojás
39 Tartar beefsteak
40 Virsli
41 Mititei
42 Éticsiga
43 Kaviár
44 Békacomb
44 Feketekagyló
45 Osztriga
46 Garnélarák
46 Kenyér
48 Leves
49 Spárga
50 Kukorica
50 Hasábburgonya
51 A pizza
53 Spagetti
54 Pisztráng
55 Nyelvhal
55 Homár
57 Csirkeszárny és csirkecomb
58 Rablóhús
58 Marhasült
59 Sajttál
60 Sajtfondue
62 Palacsinta
62 Sütemény
64 Dohányzás az étteremben
64 Hogyan kell rágyújtani a szivarral
66 Jelzések az evőeszközökkel
66 Befejeztem a levest
66 Még eszem I.
67 Rossz volt a leves
67 Még eszem II.
67 Még nem kérem a következő fogást
67 Nem kérek bort
68 Befejeztem a főételt
69 Mutogatás kézzel-lábbal
69 Kérem, jöjjön ide
69 Tegye le a hölgy mellé
69 Töltsön a hölgynek
70 Nem kérek bort
70 Nem kérek ételt
70 Csak lassan-lassan
71 Nagyon finom az étel
71 Kérek sört
72 Még egy sört kérek
72 Kérek bort
72 Fizetni szeretnék
74 Kényes dolgok
74 Böfögés
74 Csuklás
74 Tüsszentés
75 Köhögés
75 Orrfúvás
76 Szellentés
76 Távozás az illemhelyre
78 Az étkezés befejezése
78 A számla fizetése
78 A borravaló
79 A névjegykártya átadása
79 Távozás az étteremből

Berecz Edgár

Berecz Edgár műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Berecz Edgár könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem