kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Műanyag kötés |
Oldalszám: | 233 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-10-3057-1 |
Előszó | 9 |
Bevezetés (Dr. Telegdy-Kováts László) | 11 |
A melasz fogalma | 11 |
A melaszszó eredete | 12 |
A melaszképződés elmélete | 12 |
A melasz mint ipari és mezőgazdasági alapanyag | 14 |
A melasz fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságai | |
Fizikai jellemzők | 16 |
Sűrűség | 16 |
Viszkozitás | 16 |
Kémiai összetétel | 19 |
A kémiai összetételre ható tényezők | 21 |
Az általános összetételre vonatkozó adatok | 21 |
Nemcukor szénhidrátok | 28 |
Nitrogéntartalmú anyagok | 32 |
Ásványi anyagok | 38 |
Biológiai hatóanyagok: vitaminok | 39 |
Szerves savak | 41 |
Színezőanyagok | 43 |
A színezőanyagok képződése | 43 |
A melaszban található színezőanyagok | 45 |
Enzimes eredetű színezőanyagok | 45 |
Nem enzimes eredetű színezőanyagok | 46 |
Növényvédő és gyomirtó szerek maradványai a melaszokban | 48 |
A melasz mikrobiológiája | 51 |
Melaszok fizikai, kémiai és mikrobiológiai vizsgálatai | 52 |
Mintavétel- és előkészítés | 52 |
Fizikai vizsgálatok | 53 |
Viszkozitásmeghatározás | 53 |
Kémiai vizsgálatok | 55 |
Szárazanyag-tartalom | 55 |
Szénhidrátok | 61 |
Nitrogéntartalmú anyagok | 68 |
Szervetlen alkotók meghatározása | 74 |
Vitaminok (bioszanyagok) meghatározása | 81 |
Melasz lúgosságának vizsgálata | 101 |
Összes anion meghatározása | 101 |
Illósavtartalom meghatározása | 105 |
Kénessavtartalom meghatározása | 105 |
Melaszok fényelnyelésének vizsgálata | 105 |
Mikrobiológiai vizsgálatok | 110 |
A melasz erjedésipari technológiai felhasználhatósága | 112 |
Az élesztők bioszanyagigénye | 118 |
Anaerob körülmények közötti növekedési tényezők | 122 |
A melasz-illósavak erjedésgátló hatása | 122 |
A melasz mikrobiológiai értékelése | 123 |
A melasz technológiai minőségének értékelése | 125 |
A melasz mint takarmány | 129 |
A melasz takarmánykénti hasznosítása a múltban | 129 |
A melasz összetétele, táplálóértéke | 130 |
A melasz a gazdasági állatok takarmányozásában | 133 |
A melasz a sertés takarmányozásában | 133 |
A melasz a baromfi takarmányozásában | 134 |
A melasz a ló takarmányozásában | 134 |
A melasz a juh takarmányozásában | 134 |
A melasz a szarvasmarhák melléktermékek hasznosításában | 137 |
A melasz jelentősége a cukoripari melléktermékek hasznosításában | 137 |
A melasz mint abrakkeverék-komponens | 137 |
A melasz mint silózási segédanyag | 138 |
A magyarországi melaszok összetétele | 139 |
Általános megfontolások, vizsgálati jellemzők | 139 |
Vizsgálati módszerek | 140 |
A melaszok viszkozitása | 140 |
Szárazanyag-tartalom, cukortartalom | 144 |
Invertcukor- és raffinóztartalom | 148 |
Tisztasági hányados | 148 |
Hamutartalom | 148 |
Melaszok pH értéke | 150 |
Melaszok illósavtartalma | 152 |
Nitrogéntartalmú anyagok | 152 |
Kénessav | 159 |
A makroösszetétel általános értékelése | 159 |
Magyarországi melaszok bioszanyag-tartalma | 168 |
Melasz színanyagok | 168 |
A Quentin-melasz | 195 |
Ioncserélő eljárások a melaszcukor csökkentésére | 195 |
A cukorgyártás veszteségei | 195 |
A melaszcukrot csökkentő eljárások | 197 |
Kromatográfiás cukorkinyerő eljárás | 198 |
A Quentin-eljárás | 199 |
A Quentin-eljárás tapasztalatai az NSZK-ban | 201 |
A Quentin-eljárás hazai alkalmazása | 205 |
A Quentin-eljárás a sarkadi cukorgyártásban | 207 |
A Quentin-melasz felhasználása szesz és sütőélesztő gyártására | 209 |
A nádmelasz | 219 |
A nádmelasz képződése | 220 |
A nádmelasz összetétele | 220 |
A nádmelasz felhasználása sütő- és takarményélesztő-gyártásra | 225 |
Irodalom | 227 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.