kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Comenius Kiadó Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Pomáz |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 287 oldal |
Sorozatcím: | Életközeli kémiatankönyv |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 29 cm x 19 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
I. kötet | |
Kedvcsináló a kémiához | 9 |
Mióta foglalkoznak kémiával? | 10 |
Az alkímia | 12 |
A iatrokémia (ejtsd: jatrokémia) | 12 |
A tudományos kémia | 12 |
Robbanjunk vagy ne robbanjunk, avagy laboratóriumi eszközök és szabályok | 17 |
Hogyan dolgozzunk a laboratóriumban? | 17 |
Milyen eszközökre van szükségünk a laboratóriumi munkához? | 17 |
Égők | 17 |
Üveg-, porcelán-, fa és fémeszközök | 19 |
Vegyszerek tárolására alkalmas eszközök | 21 |
Milyen szabályokat kell betartanunk, amikor laboratóriumban dolgozunk? | 22 |
Mit tegyünk baleset esetén? | 23 |
Kemény, nehéz, átlátszó, avagy az anyag tulajdonságai | 27 |
Nehéz vagy könnyű? | 27 |
Mérlegek | 28 |
Mennyi kakaót kérsz reggelire? | 29 |
Kifolyásra hitelesített eszközök | 29 |
Betöltésre hitelesített eszközök | 29 |
A pehely vagy a vas nehezebb? | 32 |
Szilárd, folyékony, gáz | 34 |
Belső energia | 36 |
Mi történik az anyaggal, amikor halmazállapotát változtatja? | 37 |
Csoportosítsuk a halmazállapot-változásokat (a rendszer) belső energiájának változása szerint! | 40 |
Exoterm folyamatok | 40 |
Endoterm folyamatok | 40 |
Miért színesek az anyagok? | 41 |
Miért szagosak az anyagok? | 42 |
Melyik anyag keményebb? | 42 |
Minden anyagot meg lehet gyújtani? Meddig ég egy gyertya? | 43 |
Tűz van! | 44 |
Mi lehetne a jó megoldás? | 47 |
Hogyan lehet megfesteni a lángot? | 49 |
Vezet vagy nem vezet? | 50 |
Mitől savanyú a citrom? | 51 |
Miért savanyú az éretlen gyümölcs, és miért lesz édes, amikor megérik? | 52 |
Az anyagok tulajdonságainak összefoglalása | 53 |
Egy anyag vagy több anyag? | 59 |
A palacsintatészta és a levegő is keverék | 60 |
Kolloid és haterogén keverékek | 61 |
Homogén keverékek | 64 |
Hogyan választhatjuk szét a kolloid és a heterogén keverékeket? | 64 |
Hogyan választhatjuk szét a homogén keverékeket? | 67 |
A tea egy oldat | 68 |
Mi történik a részecskékkel mialatt elkészül a tea? | 68 |
Hogyan tudjuk gyorsítani az oldódást? | 69 |
Ha sótlan a leves, vagy ha elsóztuk | 69 |
Érhetnek minket meglepetések is... | 73 |
Hogyan állapíthatjuk meg egy oldat összetételét? | 74 |
Ha egy oldat túl tömény, vagy túl híg | 75 |
Mennyi anyagot lehet feloldani? | 77 |
Vigyázat, az oldat magától felmelegszik, de le is hűlhet? | 77 |
Az oldódáshoz megfelelő oldószer kell! | 78 |
Miért sózzák az utakat télen és miért nem 100 fokon forr a leves? | 79 |
Hogyan nyerhetjük vissza az oldott anyagot? | 79 |
Tengervíz, folyóvíz, csapvíz, gyógyvíz, ásványvíz, desztillált víz | 84 |
A legparányibb részecske? | 89 |
Mióta és hogyan tudjuk, hogy a természet atomokból épül fel? | 89 |
Hogyan jelöljük az atomokat? | 91 |
Egy kémia tankönyv rendet tesz az elemek között | 93 |
Atomosz? Oszthatatlan? | 96 |
Az alkimisták álma megvalósult | 99 |
Hogyan képzeljük el az atomot? | 100 |
Az egyszerűség kedvéért: a moláris tömeg | 103 |
Az anyagmennyiség | 104 |
A moláris tömeg | 105 |
Mit jelképez a vegyjel? | 105 |
Mit olvashatunk ki a periódusos rendszerből? | 106 |
Év végi önellenőrzés | 110 |
Függelék | 113 |
Irodalomjegyzék | 115 |
II. kötet | |
Az elemek nagy családja | 9 |
Nemesfémes elemek | 10 |
"Vizet szülök" | 10 |
A levegő elemei | 15 |
Halogén elemek | 31 |
A sárga kincs | 44 |
A fényt hordozó | 49 |
A sokarcú szén | 52 |
A nemfémes elemek összefoglalása | 60 |
Fémek | 63 |
A mindannapi élet fontos fémei | 63 |
Nemesfémek | 75 |
A mérgező fémek | 80 |
Fémek az élő szervezetekben | 89 |
Több fém egyyütt | 94 |
Melyik fém reagál gyorsabban? | 96 |
A fémek veszedelmes ellensége: a korrózió | 97 |
A fémek szerkezete | 98 |
A fémek összefoglalása | 99 |
Az elemek összefoglalása | 101 |
A kémiai átalakulások és a vegyületek keletkezése | 105 |
A vegyületek nagy családja | 113 |
Ami nélkül nincs élet | 113 |
Vegyületek a konyhában | 118 |
A patron és a szódavíz | 118 |
A hbszifon patronja | 120 |
Ételeink ízesítője a konyhasó | 120 |
Az ionok | 123 |
A sütőpor és társai | 125 |
Mérgező gázok a levegőben | 127 |
Kéntartalmú vegyületek a levegőben | 127 |
Nitrogéntartalmú vegyületek a levegőben | 130 |
Széntartalmú gázok a levegőben | 132 |
Savak és a savas kémhatás | 133 |
Tisztítószerek, kozmetikumok | 135 |
Háztartási sósav | 135 |
Mi a hypó? | 137 |
A szalmiákszesz | 138 |
A trisó | 139 |
Súrolószerek | 140 |
Mosószerek | 140 |
A híperol | 141 |
Púderek | 141 |
Szappanok | 142 |
Fogkrémek | 143 |
Sampnok | 143 |
Gyógyító vegyületek | 144 |
Hashajtók | 144 |
Nyugtatók | 145 |
Gyomorégés ellen | 145 |
Ájuláskor | 145 |
Kötözésre | 145 |
Salvarsan | 146 |
Az építkezéshez szükséges anyagok | 147 |
A mészkő | 147 |
A tégla és a tetőfedő cserép | 148 |
A habarcs | 149 |
A beton | 150 |
Az azbeszt | 150 |
Az ablakok anyaga: az üveg | 151 |
Festékek és burkoló anyagok | 154 |
A fényképezés kémiája | 155 |
A fekete-fehér film szerkezete | 156 |
A színes film szerkezete | 157 |
Ami a növénytermesztéshez szükséges | 158 |
Milyen anyagok szükségesek a talaj tápanyagtartalmának megőrzéséhez? | 158 |
A növényeket és a termést meg kell védeni! | 161 |
Év végi önellenőrzés | 167 |
Függelék I. | 169 |
Függelék II. | 170 |
Irodalomjegyzék és a képek forrásai | 172 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.