kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 539 oldal |
Sorozatcím: | Mezőgazdasági szakmunkásképzés tankönyvei |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-230-582-5 |
Megjegyzés: | 141 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
Perjés László: Kertészeti alapismeretek | 3 |
Kertészeti termesztés fogalma | 5 |
Kertészeti termesztés ágazatai | 5 |
Kertészeti termesztés népgazdasági jelentősége | 6 |
A zöldségtermesztő üzem | 7 |
Az üzem általános jellemzése | 7 |
A külterjes üzem jellemzői | 7 |
A belterjes üzem jellemzői | 8 |
Az üzem részei és berendezéseinek csoportosítása | 8 |
Az üzem, az üzemrészek és a berendezések elhelyezése | 9 |
Az üzem elhelyezése | |
Üzemrészek elhelyezése | 10 |
Berendezések elhelyezése | 10 |
Termesztő berendezések | 12 |
Növényágyak típusai | 12 |
Növényágyak részei | 14 |
Növényházak típusai | 15 |
Szaporítóházak | 16 |
Hajtatóházak | 18 |
Növényágyak, növényházak felszerelései, berendezései | 19 |
Takaró | 20 |
Árnyékoló | 20 |
Levegőzőfa | 21 |
Növényasztalok | 21 |
Szellőzőberendezés | 21 |
Öntözőberendezés | 22 |
Fénypótló berendezés | 22 |
Növényágyak, növényházak fűtésmódjai | 22 |
Meleg- és langyoságyak fogalma, készítése | 25 |
Hideg- és szabadföldi növényágyak fogalma, készítése | 28 |
Termesztő berendezések, felszerelések karbantartása | 29 |
Zöldségtermesztő üzemi raktárak és színek | 31 |
Szerszámraktár | 31 |
Méregraktár | 31 |
Műtrágyaraktár | 31 |
Földraktár | 32 |
Tároló színek | 32 |
Terményelőkészítő- és csomagoló színek | 32 |
Zöldségtermesztő üzem tároló helyiségei | 33 |
Termesztéshez szükséges edények | 33 |
Kéziszerszámok és eszközök | 36 |
Talajművelő szerszámok | 36 |
Vetés, ültetés eszközei | 39 |
Öntözés eszközei | 41 |
Terményszedés eszközei | 43 |
Válogatás, csomagolás eszközei | 44 |
Termesztéshez szükséges földnemek | 47 |
A gyümölcstermesztő üzem, annak berendezései, felszerelései | 49 |
Az üzem általános jellemzése, formái | 49 |
Faiskola és részei | 50 |
A faiskola kiegészítő részei | 52 |
Termesztéshez szükséges berendezések, épületek, építmények | 52 |
Gyümölcstárolás építményei, épületei | 55 |
Termesztéshez szükséges szerszámok, eszközök | 59 |
Kézi talajművelés szerszámai | 59 |
Kézi ültető szerszámok | 59 |
Fanevelő és kéregápoló szerszámok | 62 |
A szedés edényei és eszközei | 65 |
Szedőedények | 65 |
Szedési eszközök | 68 |
Osztályozás, csomagolás, szállítás eszközei, anyagai | 70 |
Az osztályozás eszközei | 70 |
Csomagolás eszközei, anyagai | 71 |
A gyümölcstárolás edényei és anyagai | 74 |
A szőlőtermesztő üzem, annak berendezései, felszerelései | 75 |
Az üzem általános jellemzése, formái | 75 |
Termesztéshez szükséges berendezések, épületek, építmények | 77 |
Csemegeszőlő-csomagoló helyiség | 78 |
Szőlő-eltartó helyiség | 78 |
A borszőlő feldolgozásához szükséges építmények | 79 |
Termesztéshez szükséges eszközök és anyagok | 82 |
A szőlőszüret eszközei és edényei | 83 |
A borszőlő szállítóedényei | 84 |
Erjesztés, borkezelés, tárolás edényei | 85 |
Hordók | 85 |
Fejtőedények | 87 |
Pinceműveletek eszközei | 89 |
Csemegeszőlő csomagolás eszközei, anyagai | 91 |
A dísznövénytermesztő üzem, annak berendezései, felszerelései | 94 |
Dísznövénytermesztő üzem jellemzése | 94 |
A dísznövénytermesztő üzem típusai | 95 |
Dísznövénytermesztő üzem berendezései | 97 |
Növényágyak, növényházak fűtése | 97 |
Növényágyak, növényházak berendezései | 98 |
Termesztéshez szükséges edények | 99 |
Termesztéshez szükséges eszközök, szerszámok | 100 |
Termesztéshez szükséges földnemek | 100 |
A csomagolás eszközei, anyagai | 101 |
A növények szaporítása | 102 |
A szaporítás fogalma, jelentősége | 103 |
Ivaros szaporítás | 105 |
A vetőmag tulajdonságai | 105 |
A vetőmag használati értéke | 107 |
Ivartalan szaporítás | 108 |
Szaporítási módok természetes úton fejlődött növényi részek leválasztásával | 108 |
Szaporítás növényi részek meggyökereztetésével | 110 |
Ivartalan szaporítás szövetátültetéssel, ránövesztéssel | 115 |
Szabó Károly: Földműveléstan | 125 |
Éghajlati alapismeretek | 127 |
A meteorológia és agrometeorológia tárgya és feladata | 127 |
A légkör anyaga, alkotórészei, méretei | 128 |
Légköri elemek | 131 |
A napsugárzás | 131 |
A léghőmérséklet | 135 |
A levegő nedvessége | 141 |
A légnyomás | 144 |
A levegő áramlása | 146 |
Felhő, köd, csapadék | 147 |
A talaj hőmérséklete | 148 |
Éghajlati övezetek | 150 |
Magyarország éghajlatának főbb vonásai | 151 |
Csapadékeloszlás, szélviszonyok, napsütéses órák száma | 152 |
Az időjárás előrejelzése | 155 |
Tavaszi fagyok és védekezési lehetőségek | 156 |
Talajtani alapismeretek | 158 |
A talaj fogalma és keletkezése | 158 |
A talaj képződése | 159 |
A talaj alkotórészei | 162 |
A talaj élő alkotóelemei | 163 |
A talajélettelen alkotóelemei | 164 |
Talajkolloidok | 165 |
A talaj fontosabb tulajdonságai | 168 |
A talaj összetétele | 168 |
A talaj kötöttsége | 169 |
A talaj szerkezete | 170 |
A talaj kémhatása | 172 |
A talaj kémhatásának pH értéke | 174 |
A talaj rétegezettsége | 175 |
Talajszelvény-viszgálat és mintavétel | 178 |
A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyaggazdálkodása | 180 |
A talaj vízgazdálkoása | 180 |
A talaj levegőgazdálkodása | 181 |
A talaj hőmérséklete | 183 |
A talaj tápanyaggazdálkodása | 184 |
A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyaggazdálkodásának összefüggései | 186 |
A hazai talajtípusok | 187 |
A talajjavítás jelentősége és módszerei | 190 |
Talajtérképek | 192 |
A trágyázás | 194 |
A trágyázás célja és jelentősége | 194 |
Trágyák csoportosítása | 195 |
Szervestrágyák | 196 |
Műtrágyák | 209 |
A talajművelés | 226 |
A talajművelés célja és alapelvei, a talajművelés alapműveletei | 226 |
A talaj fordítása | 227 |
Talaporhanyítás, lazítás | 234 |
A talaj keverése, tömörítése és egyengetése | 238 |
Talajművelési rendszerek | 241 |
Öntözési alapismeretek | 254 |
Az öntözés jelentősége | 254 |
Az öntözővíz minősége | 256 |
Öntözővíznyerési lehetőségek | 257 |
A talajvíz és hasznosítása | 258 |
Az éghajlati tényezők szerepe az öntözésben | 260 |
Az öntözés talajtani vonatkozásai | 262 |
Az öntözés hatása a talajra | 263 |
A talaj víztartalmának megállapítása, az öntözővíz mennyiségének kiszámítása | 265 |
Az öntözés időpontjának meghatározása | 267 |
Öntözési célok | 268 |
Az öntözés módjai | 270 |
Öntözőberendezések karbantartása és tárolása | 281 |
Ültetvények öntözése | 282 |
Dr. Kaiser Géza: Üzemi ismeretek és a főbb kertészei munkafolyamatok szervezése | 285 |
Általános üzemi ismeretek | 287 |
A mezőgazdasági (kertészeti) termelés helye a népgazdaságban | 287 |
A mezőgazdasági termelés szervezeti egységei | 288 |
A mezőgazdasági üzemek csoportosítása | 288 |
A mezőgazdasági termelésre ható tényezők | 290 |
Természeti tényezők | 291 |
Közgazdasági viszonyok | 292 |
A mezőgazdasági üzemek sajátosságai | 292 |
A mezőgazdasági üzemek szerkezete | 293 |
Művelési ágak | 293 |
Az üzemágak fogalma, csoportosítása | 295 |
A mezőgazdasági üzemek szervezete, irányítása | 297 |
A mezőgazdasági üzem termelőeszközei | 299 |
Munkaerőgazdálkodás a mezőgazdasági üzemekben | 303 |
Az állami gazdaságok | 313 |
Mezőgazdasági termelőszövetkezetek | 320 |
Anyaggazdálkodás | 335 |
A zöldségtermesztés és főbb munkafolyamatainak szervezése | 344 |
A zöldségtermesztés üzemtípusai és művelési módjai | 344 |
A palántanevelés szervezése | 345 |
A gyümölcstermesztés főbb munkafolyamatainak szervezése | 374 |
A gyümölcsös területének előkészítése | 374 |
A telepítés szervezése | 375 |
Területbeosztás, fahelyek kitűzése | 375 |
A gyümölcsfák ültetése, pótlása | 377 |
A szőlőtermesztés főbb munkafolyamatainak szervezése | 410 |
Az anyatelepek munkáinak szervezése | 410 |
Európai gyökeres vesszők előállítása | 411 |
Oltványok előállítása | 413 |
A telepítés előtti munkák szervezése | 414 |
A telepítés munkafolyamatai | 416 |
A támberendezések beállítása | 417 |
Az új telepítések fontosabb munkái | 418 |
A metszés szervezése | 420 |
A talajmunkák szervezése | 422 |
A talajmunkák szervezése | 422 |
A tápanyagutánpótlás szervezése | 423 |
A növényvédelem szervezése | 425 |
A zöldmunkák szervezése | 429 |
Az öntözés szervezése | 430 |
A borszőlő szüretelése | 431 |
A borszőlő feldolgozása | 433 |
A csemegeszőlő szüretelése | 434 |
A csemegeszőlő feldolgozása, csomagolása, szállítása | 435 |
A termelőüzemi borkezelés munkafolyamatai | 436 |
A szőlőtermesztés munkaszervezete, munkaerőszükséglete | 438 |
A dísznövénytermesztés főbb munkafolyamatainak szervezése | 441 |
A dísznövénytermesztés üzemi és szervezeti tagolódása | 441 |
Üvegházi dísznövények termesztésének szervezése | 442 |
Időszakos kezelési munkák a dísznövénytermesztő üvegházakban | 446 |
Díszfaiskola telepítése, ápolása | 455 |
Díszfaiskola kitermelése, csomagolása, szállítása | 456 |
Békefi Gusztáv: Munkaegészségtan | 467 |
A munka biztonságának alapvető feltételei | 469 |
A munkavédelem fogalma, célja és területei | 469 |
A baleset fogalma | 469 |
A munkára való alkalmasság | 470 |
A biztonsági előírások és feltételek megtartása | 471 |
Magatartás és rend | 472 |
Személyi egészségvédelem | 472 |
Foglalkozási ártalmak és betegségek | 477 |
Foglalkozási fertőzések | 493 |
Foglalkozási neurózis, allergia | 494 |
Általános üzemi munkaegészségügyi követelmények | 495 |
Műhelyek és munkahelyek egészségi és biztonsági feltételei | 500 |
A műhelyi munkák biztonsága | 505 |
Az erő- és munkagépekkel végzett munka biztonsága | 508 |
Az elektromosság biztonságtechnikája | 515 |
Tűzelhárítási alapismeretek | 521 |
Az anyagok és létesítmények tűzveszélyessége | 521 |
A tűzkárok megelőzésének hatósági és üzemi szervezettsége | 523 |
A használat fontosabb tűzrendészeti szabályai | 525 |
A tüzek leküzdése (tűzoltás) | 528 |
Tűzriadó terv | 528 |
Tűzkészültségi és tűzfigyelő szolgálat | 529 |
A tűz oltása | 529 |
A tűzoltó készülékek használata | 530 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.