1.063.119

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Befőttek, dzsemek

Szerző
Kisújszállás
Kiadó: Szalay Könyvkiadó és Kereskedőház Kft.
Kiadás helye: Kisújszállás
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-237-060-0
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A befőzés nem nagy munka, ha mindent gondosan előkészítünk. Megfelelő nagyságú edény kell végül a gőzöléshez, a száraz gőzhöz pedig pokrócok, azonkívül újságpapír az üvegek betekeréséhez. A... Tovább

Előszó

A befőzés nem nagy munka, ha mindent gondosan előkészítünk. Megfelelő nagyságú edény kell végül a gőzöléshez, a száraz gőzhöz pedig pokrócok, azonkívül újságpapír az üvegek betekeréséhez. A befőzéshez lehetőleg új vagy csak erre a célra tartott fakanalat és lábost használjunk. Az övegeket szódabikarbónás vagy mosószeres vízzel mossuk, forrázzuk ki, meleg vízzel öblítsük és tiszta konyharuhára borítsuk le, hogy a víz kicsöpögjön belőlük. Kitörölni nem kell. Az egyes recepteknél közölt cukormennyiség nem szigorú törvény, amit mindenképpen be kell tartani. Ezt csökkenthetjük is, de mivel a cukor nemcsak édesít, hanem konzervál, ha kevesebbet használunk belőle, akkor növeljük a gőzölési időt vagy a konzerválószer mennyiségét. Konzerválószerként szalicilt vagy benzoesavas nátriumot szoktunk használni, az egészségre egyik sem ártalmas. (Az aszpirin, a kalmopyrin is szaliciltartalmú.) Aki idegenkedik tőle, az ne keverje el az egész befőzendő mennyiséggel - kivéve, ahol a recept azt írja elő -, hanem csak a gyümölcs tetejére tegye és az üveg felbontása után ezt a réteget távolítsa el. Célszerű a tartósítőszert egy kevés rumban, alkoholban, szirupban vagy ecetben feloldva önteni a befőtt tetejére. Ha forró lekvárt stb. töltünk az üvegekbe, azokat állítsuk lábosba - egyujjnyi meleg vízbe -, így az üveg nem reped el a forró anyagtól. A lekötésre használt celofánt alkohollal, rummal vagy tiszta vízzel megnedvesítve feszítsük az üveg szájára, mindig dupla rétegben, és gumigyűrűvel vagy zsineggel rögzítsük. A pergamenpapírt előbb vízben puhítsuk meg és alá egy tiszta vászondarabot téve erős zsineggel kössük körül." Vissza

Tartalom

Cseresznye5
Szamóca borban6
Cseresznye vagy meggy nyersen, réteshez6
Rumos cseresznye vagy meggy7
Sárgabarack egészben8
Sárga- vagy őszibarack8
Napon érlelve8
Sárgarabarck rummal vagy konyakkal8
Őszibarack egészben9
Őszibarack alkoholban9
Fán termő, savanykás eper9
Eper másképpen10
Apró aranyalma10
Alma sütemények töltésére vagy már-tásnak10
Alma réteshez11
Körte12
Mézes körte12
Nyersen eltett vegyes gyümölcs13
Szőlő14
Mézes ringló14
Ringló és vörösszilva14
Szilva vagy ringló napon érlelve15
Hámozott szilva vagy ringló16
Szilva nyersen, rummal16
Szilva vörös borban16
Som17
Szeder17
Konyakos szeder18
Berkenye18
Birsalma18
Birsalma mustban19
Mézes dió19
Narancshéjbefőtt19
Cukrozott gyümölcsök
Cukrozott gyümölcs20
Rebarbara cukorban20
Szamóca cukorban21
Cseresznye cukorban21
Cukrozott ribiszkefürtök22
Cukrozott sárga- vagy őszibarack22
Őszibarack cukorban23
Tök cukorban23
Dulcsásza (román recept)24
Görögdinnyehéj cukorban24
Zöld paradicsom cukorban25
Szőlő cukorban26
Zöld mandula cukorban26
Áfonya cukorban27
Hámozott szilva cukorban27
Dió cukorszirupban28
Narancs cukorban28
Cukrozott narancshéj29
Füge cukorban29
Mustárkolbász I.30
Mustárkolbász II.30
Gyümölcsízek nyersen31
Szamócadzsem32
Cseresznye- és meggyíz32
Cseresznye- és meggydzsem33
Ribiszkeíz33
Málnaíz34
Vegyes dzsem I.
Sárgabarackíz35
Sárga- és őszibarackdzsem35
Vegyes dzsem II.36
Almaíz36
Sárgadinnyeíz36
Sárgadinnyedzsem37
Vegyes íz I.37
Rózsaíz (bulgár recept)38
Tökdzsem38
Citromdzsem tökkel39
Mustban főtt tök39
Vegyes íz II.39
Paradicsomlekvár40
Paradicsomdzsem40
Ringlóíz41
Sárgaringlódzsem41
Szőlőlekvár42
Szőlőlekvár birsalmával42
Szilvareszter43
Szilva-íz hámozott szilvából I.43
Szilvaíz hámozott szilvából II.43
Szilvalekvár44
Szilvadzsem44
Somdzsem45
Szederdzsem45
Bodzadzsem45
Csipkebogyóíz46
Narancsdzsem almával46

Pelle Józsefné

Pelle Józsefné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Pelle Józsefné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem