kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 163 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-356-216-3 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Fehérjék | 9 |
Bevezetés | 9 |
A fehérjék tisztítása | 10 |
A fehérjék elválasztása méretük alapján (nem elektroforetikus módszerek) | 10 |
Szelektív kicsapások | 13 |
Elektromos töltéskülönbségek alapján történő elválasztás | 15 |
Specifikus kötőképesség alapján történő elválasztás | 16 |
Adszorpciós különbségek alapján történő elválasztás | 17 |
A fehérje tisztításának követése | 17 |
A fehérje tisztaságának bizonyítása | 17 |
Fehérjék és peptidek hidrolízise | 18 |
Fehérjék aminosavsorrendjének meghatározása (szekvenálás) | 18 |
Fehérjeoldatok tulajdonságainak vizsgálata (1. kísérlet) | 21 |
Dialízis (2. kísérlet) | 22 |
Fehérje kimutatása indikátorfestékkel (3. kísérlet) | 23 |
Fehérjék gélszűrése (4. kísérlet) | 24 |
Komplex I és komplex III affinitáskromatográfiás izolálása Cibacron blue 3GA Agarose oszlopon (5. kísérlet) | 25 |
Kation- és anioncserélő kromatográfia (6. kísérlet) | 28 |
Aminosavak elválasztása ioncserélő vékonyréteg-kromatográfiával (7. kísérlet) | 28 |
Fotometriás koncentrációmérés elve | 31 |
Fotometriás mérés gyakorlati kivitelezése | 32 |
Fehérjemeghatározás ultraibolya fényelnyelés alapján | 34 |
Fehérjemeghatározása bioretreakcióval (8. kísérlet) | 35 |
Fehérjemeghatározása Lowry szerint (9. kísérlet) | 38 |
Fehérjék azonosítására alkalmas módszerek | 39 |
Elektroforetikus eljárások | 39 |
Poliakrilamid-gélelektroforézis (10. kísérlet) | 43 |
Elektroforézis kombinálása immunológiai módszerekkel | 45 |
A Western-blot | 45 |
A Dot-blot | 47 |
Western-blot (11. kísérlet) | 47 |
Enzimek | 50 |
Az enzimaktivitás mérése és egységei | 50 |
Az enzimaktivitás mérésének feltételei | 52 |
Enzimhatás bizonyítása és enzimaktivitás mérése (12. kísérlet) | 53 |
Szubsztrátkoncentráció hatása az enzimaktivitásra | 54 |
Szubsztrátkoncentráció hatása az enzimreakció sebességére, a KM meghatározása (13. kísérlet) | 59 |
Enzimgátlások | 60 |
Enzimgátlások szemléltetése (14. kísérlet) | 63 |
SH-csoportot tartalmazó enzimek, az SH-csoport reakciói | 65 |
Fehérjében levő SH-csoport meghatározása (15. kísérlet) | 68 |
SH-enzimek vizsgálata az ureáz példáján (16. kísérlet) | 69 |
A Warburg-féle optikai teszt | 70 |
Laktátdehidrogenáz aktivitásának meghatározása optikai teszttel (17. kísérlet) | 73 |
Enzimek szöveti eloszlása (18. kísérlet) | 74 |
Enzimatikus analízis | 78 |
A glukóz és galaktóz együttes meghatározása enzimatikus és kémiai analízissel (19. kísérlet) | 80 |
A karnitin-acetiltranszferáz (CAT) enzimaktivitásának mérése és minta karnitintartalmának meghatározása (20. kísérlet) | 85 |
Piruvát enzimatikus meghatározása (21. kísérlet) | 86 |
Energiatermelő folyamatok | 89 |
A fermentáció anorganisztikus foszfátszükséglete (22. kísérlet) | 89 |
Szukcinátdehidrogenáz aktivitásának mérése és kompetitív gátlása (23. kísérlet) | 92 |
Gázanyagcsere mérése Warburg-félemanometriás módszerrel | 94 |
Az élesztő anyagcseréjének mérése Warburg-módszerrel (24. kísérlet) | 96 |
Oxigénfogyasztás mérése Clark-elektróddal (25. kísérlet) | 98 |
Multienzimkomplexek | 103 |
A piruvát-dehidrogenáz enzimkomplex vizsgálata (26. kísérlet) | 105 |
Karnitin és karnitin-aciltranszferáz | 106 |
A karnitin-acetiltranszferáz aktivitásának mérése (27. kísérlet) | 107 |
A vizelet szabad- és összkarnitin tartalmának a meghatározása (28. kísérlet) | 109 |
ATP, ADP és AMP mennyiségének mérése HPLC-vel. Az "Energy charge" számítása (29. kísérlet) | 110 |
Intermedier anyagcsere | 114 |
Lipidek vizsgálómódszerei | 114 |
Szabad zsírsavak mennyiségi meghatározása | 115 |
Trigliceridek mennyiségének meghatározása | 115 |
Foszfolipidek kimutatása, meghatározása | 115 |
Zsírsavösszetétel meghatározása | 115 |
Szteroidok kimutatása | 116 |
Zsírsavak elválasztása gázkromatográfiával (30. kísérlet) | 116 |
Gázkromatográfiás tömegspektrométer (GC-MS) | 120 |
A gázkromatográfiás tömegspektrométer felépítése | 120 |
Mono- és dikarbonsavak metilészter-származékainak szétválasztása és meghatározása GC-MS segítségével (31. kísérlet) | 123 |
Az intenzív folyadékkromatográfia (HPLC) | 124 |
C-vitamin meghatározása HPLC-vel (32. kísérlet) | 126 |
Koleszterin meghatározása (33. kísérlet) | 128 |
Koleszterin kimutatása (34. kísérlet) | 130 |
Izolált máj perfúziója | 130 |
Szérumenzimek vizsgálata | 132 |
Glutaminsav-oxáletecetsav-traszamináz meghatározása kapcsolt optikai teszttel (35. kísérlet) | 134 |
Kolinészteráz vizsgálata (36. kísérlet) | 136 |
Lipáz vizsgálata (37. kísérlet) | 139 |
Genetikai információk | 141 |
A plazmidok restrikciós térképezése | 141 |
A pBR 322 plazmid emésztése restrikciós enzimekkel (38. kísérlet) | 143 |
A DNS elektroforézise agarózgélen (39. kísérlet) | 144 |
Génexpresszió szabályozása | 145 |
Citrátszintáz expressziójának vizsgálata (40. kísérlet) | 146 |
Polimeráz-láncreakció (PCR) | 147 |
A humán mitokondriális DNS és mutációi | 149 |
Missence mutáció | 151 |
Fehérjeszintézis-mutáció | 151 |
Inzerciós-deléciós mutáció | 151 |
Kópiaszám-mutatáció | 152 |
Géndeléció kimutatása PCR-rel (41. kísérlet) | 152 |
Vírus detektálása PCR-rel | 153 |
Hepatitis B vírus detektálása szérumból (42. kísérlet) | 154 |
Módszertani bemutatók | 155 |
Radioimmuno-assay | 155 |
Enzimimmuno-assay | 157 |
Számítógép a biokémiában | 158 |
Pufferoldatok készítése | 162 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.