Házi kenyerek és péksütemények
Használjuk a kenyérsütő gépünket, süssünk otthon finom kenyeret!
Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: | Vagabund Kiadó |
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: |
Ragasztott papírkötés
|
Oldalszám: | 207
oldal
|
Sorozatcím: | Bártfai Laci bácsi konyhája |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar
|
Méret: |
20 cm x 14 cm
|
ISBN: | 978-963-940-929-3 |
| |
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Fülszöveg
Hogy miért süssünk otthon kenyeret és péksüteményt? Mert csodálatos illatuk betölti az otthonunkat, barátságosabbá varázsolja az estéinket. Nagyon könnyű elkészíteni és kevés időt vesz igénybe. Változatos, mert tudunk sütni kalácsot, fánkot, pogácsát, pizzát, tortillát, zsemlét, kiflit, kenyeret és sok más finomságot is. Ezerféle ízű lehet, mert tehetünk bele akár mézet, mandulát, mazsolát, narancsot, de még túrót, olívabogyót is! Egészséges, mert készíthetjük rozslisztből, kukoricalisztből, teljes kiőrlésű lisztből, süthetjük világosra, barnára, amilyenre csak akarjuk, a variációk végtelenségének csupán a fantáziánk szab határt!
A recepteket megtanulni szinte csak egy pillanat, ráadásul lényegesen olcsóbb, mint ha vásárolnánk. Ilyen finomat meg úgysem kapnánk. Egyszóval: Jó sütést és jó étvágyat!
...és még mindig van egy érvünk: végre használhatjuk a kedves mamától ajándékba kapott kenyérsütő gépet!
Tartalom
KENYEREK, KENYÉRTÉSZTÁKBÓL KÉSZÜLTEK, HÁZI PÉKSÜTEMÉNYEK 5
A kenyérről 5
A megszakadt búza töve - Az aratás kezdete 7
Az új kenyér ünnepe 7
„A KENYÉRSÜTÉSRŐL" 9
Milyen a jó kenyér? 9
Fő fogásai a kenyérsütésnek 9
Pár 9
Záporka 10
Kovásztevés 10
Kovászvegyítés 11
Víz és só 11
Dagasztás 12
A dagasztás célja és módja 12
Kemence Fűtés 13
Szakasztás 13
Bevetése a kenyérnek 13
Mire kell vigyázni a kenyér sütése alatt 14
Kevesen tudják, mit jelent a só és a kenyér 15
Otthoni sütés a mai korban 16
RECEPTEK - KENYEREK 17
Burgonyás, köménymagos kenyér 17
Rozskenyér 17
Félbarna kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 18
írós félbarna kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 18
Ötszörözött búzakenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 19
Graham kenyér(Sütőben vagy kemencében süthető) 19
Tejszínes-joghurtos Graham-kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 20
Füstölt sajtos kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 20
Túrós-tejfeles kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 21
Tejes kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 21
Angol tejes kenyér 22
Burgonyás szezámmagos kenyér 22
Kukoricakenyér 23
Burgonyás-kukoricás kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 24
Sajtos-kukoricás kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 24
Lepénykenyér(arab étel) 25
Szegedi házikenyér 25
Fokhagymás-szurokfüves kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 26
Lilahagymás-diós kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 26
Hagymás-kapros-túrós kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 27
írós-köményes-rozsos kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 27
Olívabogyós kenyér 28
Sonkás kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 28
Zöldséges-fűszeres kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 29
Sörös-narancsos rozskenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 30
Rozspelyhes kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 30
Barna rozskenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 31
Rozsos szójás kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 31
Szójás-túrós félbarna kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 32
Szójatejes-korpás kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 32
Szójás kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 33
Szójapelyhes Graham-kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 33
Gyömbéres-mazsolás kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 33
Aszalt gyümölcsös kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 34
Mézes-tejszínes kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 34
Graham kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 35
Graham-lisztes kukoricakenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 35
Kukoricakenyér lisztérzékenyeknek (kenyérsütő géppel készíthető) 36
Fűszeres Graham-lisztes kukoricakenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 36
Fele liszt- rozskenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 36
Fürjtojásos kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 37
Napraforgómagos kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 37
Zabkorpás kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 38
Narancsos-mazsolás-zabkorpás kenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 38
Zabos müzlikenyér (kenyérsütő géppel készíthető) 39
Mandulakenyér cukorbetegek részére 39
Tiszta rozskenyér 40
Kenyérforrázott 40
Zsemlye-kenyér 41
Sajtos zsúrkenyér 41
Barchesz(2 féle: vizes és tejes) 42
Liszt érzékenyeknek 42
KENYÉRBEN SÜLTEK 43
Fokhagymás kenyérben sült csirkemáj (kenyérsütő géppel készíthető) 43
Kukoricás cipóban sült kacsamáj (kenyérsütő géppel készíthető) 44
Főtt füstölt tarja kenyérbélben 44
Burgonyás cipóban sült zöldségragu (kenyérsütő géppel készíthető) 45
Húsvéti kenyér 46
Szendvics kenyér alaptészta (nyers) (kb. 1 kg-os lesz) 47
Házi zsúrkenyér (1 kg-os készíthető) 47
Kávékenyér 48
Kávékenyér, gyümölccsel 48
Kávékenyér, kissingi 49
Rajnai tejeskenyér 49
Török kenyér 49
Komiszkenyér 50
Olasz kenyér 50
Sós perec II (10 db) 50
Kenyérlángos tésztában sült virsli 51
Kenyérlángosban sült sertéspörkölt 52
Sajtos, sós stangli I.(Sör mellé) 53
Sós kifli és stangli (kb. 10 db) 53
Kenyér Lángos 53
Kenyérben sült krinolin 54
Kétszersült (Zwieback) 55
Welszi kétszersült 55
Passaui kétszersült 56
Grázi gyógykétszersült 56
Gyermekkétszersült 57
Lenmagos kétszersült 57
Pozsonyi kétszersült 57
Savarin II 58
Kürtöskalács 59
Szász stollni 59
Mazsolás stollni 60
Briós I 60
Kuglóf 61
SÓSAK 61
Muffin 61
Toast 62
POGÁCSÁK 62
Sajtos pogácsa (gazdag) 62
Töpörtyűs pogácsa (omlós) 63
Burgonyás, vajas pogácsa 63
Zsíros pogácsa 64
Szegedi töpörtyűs pogácsa 64
Debreceni töpörtyűs pogácsa 65
Pogácsa kenyértésztából 65
Sonkás pogácsa 66
Túrós pogácsa (gazdag) 66
Hajtogatott „Töpörtyűs" pogácsa 66
Emóniás pogácsa 67
Rámás pogácsa 68
Úti-pogácsa 68
Sváb hájas pogácsa 69
Barna pogácsa 69
Zsúrpogácsa 70
Kiadós sajtos pogácsa 70
Sajtos pogácsa kétféle sajttal 70
Emeletes sajtos pogácsa 71
Juhtúrós pogácsa 71
Juhtúrós korpapogácsa 72
Tepertős pogácsa (ahogy én szeretem) 72
Kukoricalisztes sóspogácsa 73
Görhöny („pörcös" kukoricapogácsa) 74
Aludttejes pogácsa 74
KIFLIK - ZSEMLYÉK - CIPÓK 75
Sonkás hajtogatott kifli I 75
Sonkás kifli II 75
Sajtos hajtogatott kifli
Kolbászos hajtogatott kifli 76
Korpás-rozsos zsömlék (kenyérsütő géppel készíthető) 77
Joghurtos-paprikás kifli (kenyérsütő géppel készíthető) 77
Mini szendvicszsömlék (kenyérsütő géppel készíthető) 78
Sajtos-szójapelyhes zsömlék (kenyérsütő géppel készíthető) 79
Kapros túróval töltött szójás kiflik (kenyérsütő géppel készíthető) 79
Sós rudacskák 80
Finom sós rúd 80
Sós ropogós (olcsó, finom) 81
Sós stangli 81
Parmezán rudacskák 82
Sajtos stangli 82
Sajtos rúd I 83
Sajtos rúd II 83
Tojásos-sonkás kelt cipó (kenyérsütő géppel készíthető) 84
Szójás briós (kenyérsütő géppel készíthető) 85
Tökmagos szójás őzgerinc (kenyérsütő géppel készíthető) 85
Burgonyás kenyérbotok csirkemellel 86
Burgonyás kenyérbotok sertéssülttel 86
Túrós kenyérbotok 87
Gombás-sajtos kenyér rudak 87
Hallal töltött batyu 88
Sós szál 89
Szardellás kifli (teához) 89
Sóspogácsa (barna) 89
Hájas pogácsa 90
Sós rudak 90
Sajtos és paprikás rudacskák 91
Borsos koszorúcskák 91
Sajtos fánk 92
KEKSZEK 92
Keksz(Vilmos császár sütemény) 92
Keksz másképp 93
Sós keksz 93
Sajtos keksz 93
Sonkakrémmel ragasztott keksz 94
Körözöttel ragasztott keksz 94
Ínyenc ragasztott keksz 95
ÉDES KENYÉRFÉLÉK
Katalin-kenyér (húsvéti sütemény) 95
Koldusdiák- (gyümölcs-) kenyér 96
Püspökkenyér I 96
Püspökkenyér II 97
Kossuth-kenyér I 97
Kossuth-kenyér II 97
KALÁCSOK 98
Kalács (XVIII. századi) 98
Kuglóf (XVIII. század ízlése alapján)
„Hosszitészta" („hosszikőtt", „haltészta") 100
Fonott köménymagos 100
Sült-főtt sósperec 101
FÁNKOK 101
Kelt fánk(„szalagos fánk" „húshagyói fánk") 101
Rózsafánk 102
Vánkosfánk 102
„Cserép- vagy szárazfánk" 103
Kalács (kenyérsütő géppel készíthető) 103
Fele-fele kalács (kenyérsütő géppel készíthető) 103
Reformkalács (kenyérsütő géppel készíthető) 104
Kukoricaszemes, szójás őzgerinc (kenyérsütő géppel készíthető) 105
Magos lepény (kenyérsütő géppel készíthető) 105
Burgonyás mézes kalács 106
Mézeskalács 107
Gyümölcsös mézeskalács 107
Mazsolás kalács 108
Mákos mézes kalács 108
Ünnepi mákos kalács 109
Pozsonyi diós bejgli 109
Tejeskalács 110
Leveles vajastészta 111
Diótekercs 112
Mákos rétes 112
Házilag készített rétestészta 113
Sváb nagypénteki perec 114
Sváb kevert béles 114
Kelt kalács (Striezel) német 114
Strudel (német rétes) 115
Mézes almáskalács 116
Fonott mézeskalács 116
Méteres kalács 117
Fonott, foszlós kalács 117
Egyszerű, kevert mézeskalács 118
Mákos, kevert kalács 118
Görzi pince (Húsvéti kalács) 119
Orosz húsvéti kalács 120
Cseh kalács 120
Savarin 120
Puliszka nagyapám készítése szerint(Erdélyi kenyér) 121
Töltött tekercs gesztenyével 122
nemzetközi Ínyencségek 122
Angol sajtos rudacska 122
Skót gyümölcskenyér 123
Grazi kétszersült 123
Bolgár szultánszelet 124
Cseh fánk 124
Cseh gombóc(köretnek tálalják, kenyér helyett) 124
Dán gyümölcskenyér 125
Finn hagymás pirog 126
Finn húshagyókeddi puffancs 126
Görög tészta 127
Juhsajtos-parajos pita 127
Spanyol alap „Tortillas de maiz" (Kukoricalepény) 128
Kukoricalepény „Tortillas" tükörtojással 128
Töltött kukoricalepény („Tortillas") 129
Paprikás-tejfeles kukoricalepény („Tortillas") 130
Holland sajtos-borsos tészta 131
Mazuri sajtos tészta (lengyel) 131
Bajor zöld szezámmagos perecek 132
Német kuglóf 133
Norvég diókenyér 133
Olasz pizza alap(burgonyás, nehezen szárad ki) 134
Olasz sajtos fánk 134
Erdélyi mamaliga 135
Svájci fonott kalács 135
Svájci sajtos rudak 136
Hajdina cipócska (Ukrán) 136
Orosz kalács 137
Orosz sajtos pirog 137
Lángos (Ukrán) 138
PIZZÁK 138
Pizza alaptészta (2 db 25 cm átmérőjű) 138
Pizzamártás (alap) 139
Hajtott pizza 140
BL pizza tekercs 140
BL pizza masni 141
BL pizza tölcsér 141
BL vegetáriánus tölcsér 142
BL perzselt pizza 143
BL darált húsos tésztás pizza 143
Pizzaostya 144
Minipizzák 145
Eredeti olasz „Margherita" pizza 145
Pizza alaptészta a szülőhazából, „Nápolyból" 146
Nápolyi fokhagymás-paradicsomos pizza 147
Paradicsomos-ajókás pizza nápolyi módon 147
Római pizza 148
Eredeti „Négy évszak" pizza 148
Vajas leveles tészta (alap) 149
Gyors, gyúrt, porhanyós tészta (alap) 149
Füstös béles 150
Csirkehúsos béles 151
Marhahúsos béles 151
Borjúhúsos-zöldséges béles 152
Maradékhúsos lepény 153
Szarvas lepény 153
Olajbogyós camembert 154
Pompás sajtos-gyümölcsös 155
Vitaminos lepény 155
Bazsalikomos lepény 156
BL kedvencem 156
Egzotikus lepény 157
Kéksajtos lepény 157
Babragus lepény 158
Óriás sajtos-sonkás lepény 159
Sültmájas lepény 159
Endíviás-húsos tészta 160
Káposztás lepény 160
Vörösbabos lepény 161
Zöldséges ratatulyos lepény 162
Pikáns lepény 163
Tejszínes-gyümölcsös lepény 163
Túrós-kukoricás 164
Leveles vajastészta 164
Finomságok, amiket készíthetünk a kenyerekből, péksüteményekből 166
Karottás-tejfelkrémes, csukott zsúrkenyér 166
Kalóriás, csukott zsúrkenyér 166
Vegetáriánus csukott zsúrkenyér 167
Gyermekek kedvence, csukott zsúrkenyér 167
Csirkemelles-rokfortos, csukott kenyér 168
Sajtos-párizsis, rántott zsemle 168
Szalámis-sajtos rántott zsemle 169
Almás-mézes, rántott zsemle 169
Lazacos, töltött zsúrkenyér 170
Sertéshússalátával töltött kifli 170
Marhahússalátával töltött kifli 171
Heringsalátával töltött kifli 172
Csirkés-metélőhagymás, töltött kifli 172
Halas-rákollós szendvicstorta 173
Szendvicstorta 173
Sajtkrémes minyonszendvics 174
Sonkakrémes minyonszendvics 174
Kolbászkrémes-sajtos, csukott kenyér 175
Sajtkrémes-gyulais, csukott kenyér 175
Zöldségleves pirítóssal 176
Vaddisznó szűzpecsenye kéreggel 176
Kenyértészta szalvétában 177
Hústorta tésztában 177
KRÉMEK A SZENDVICSEKHEZ 178
Kolbászkrém 178
Sajtkrém 179
Sonkakrém 180
Tojáskrém 180
Szardellakrém 181
Tejfelkrém 181
Tormakrém 182
Francia (élelmiszer) szótár 183
Súlyra váltás 186
Fontosabb élelmiszereink diétásrost-tartalma 187
Fontosabb élelmiszereink koleszterin-tartalma 188
GASZTRONÓMIAI UTÓSZÓ A XVIII. SZÁZADTÓL A XIX. SZÁZADIG 189
Gabona alapanyagú ételek 189
A KENYÉR 191
Névmutató 195